Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam najmocniej, Panowie, ale czy macie polewkę, że zmarły się tak, a nie inaczej ubierał, czy też, że ubierał się zgodnie z zasadami tylko rzeźbiarz nie ogarnął?

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Przy całym szacunku dla ś.p. prezydenta, pomnik to dzieło artysty i jego zadaniem jest, oprócz uformowania wizerunku, oddać jakiś przekaz. Mam nadzieję, że jak przyjadę i zobaczę, to to uchwycę i nawet nie przyjdzie mi do głowy oceniać garnitur. Niestety zdjęcie nasuwa mi jedno odczucie. Kiedyś to się nazywało „socrealizm”.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
2 godziny temu, Midlife-Crisis napisał:

Kiedyś to się nazywało „socrealizm”.

Macie, towarzyszu, coś do socrealizmu? MDM czy Nowa Huta to prawdziwe cuda w porównaniu do tego, co od czterech dekad dzieje się w budownictwie.

• Like 1
Opublikowano

Pomnik jest taki,  jak wiele innych. Z łatwością można znaleźć pomniki Churchilla o których można by powiedzieć, że przedstawiają stalinowskiego generała. Moim zdaniem pomnik miał być "bezpieczny" i taki jest. Za długie spodnie nosili wszyscy od Wałęsy do Komorowskiego.

Opublikowano
9 godzin temu, Rudolf napisał:

Może i szklane, ale dlaczego sąsiadowi z naprzeciwka można pożyczyć cukier przez okno?

No w Nowej Hucie to takich udogodnień jeszcze nie wymyślili, ale to nie powód, żeby wracać do tamtych tradycji estetycznych, szczególnie w dziedzinie sztuki monumentalnej.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 9.11.2018 o 12:46, Bacio napisał:

Przepraszam najmocniej, Panowie, ale czy macie polewkę, że zmarły się tak, a nie inaczej ubierał, czy też, że ubierał się zgodnie z zasadami tylko rzeźbiarz nie ogarnął?

Ja się śmieję z wątpliwych walorów estetycznych pomnika. To czy tak wyglądała rzeczywistość to już sprawa drugorzędna. Od artysty trzeba oczekiwać sztuki, a zamiast tego jest dziadostwo.

Opublikowano

Miałem już nie odpisywać, bo to dział humor i lepiej byłoby już nie brnąć dalej. Kolega chyba złą ścieżką poszedł. Rozumiem za długie spodnie, ale walory estetyczne? Wiem, że żartów się nie tłumaczy, ale w tym przypadku poproszę cokolwiek. Albo jakiś przykład pomnika głowy państwa - takiego estetycznego co by porównać.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, rumcajs43 napisał:

Po ich zabraniu zostają za długie spodnie.

Dlatego bezpieczniej jest artystom bez doświadczenia forumowo-blogowego robić wersje oszczędne. 

Przypuszczam, że w przypadku Paderewskiego rzeźbiarz wziął za modela jakiegoś filharmonika we fraku, skąd wypełnienie ramion. 

Opublikowano

Mam dziwne wrażenie, że marynarki są jakieś takie... Niepomnikowe.

POMNIK%20PAPIE%C5%BBA%20JANA%20PAW%C5%81

JFK_STATUE_STATEHOUSE-23196.jpg

Wyjścia są trzy:

a)przyjąć inną formę,

b)"nadać dynamikę" przez np. rozpięcie marynarki, obrócenie postaci.

c)poczekać jeszcze 3 dekady, a wtedy nikt się nie zorientuje, że ten na pomniku trochę jednak do siebie niepodobny.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2