Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W dniu 9.11.2020 o 18:31, adamW napisał:

Czy ktoś zamawiał koszule Custom Made w SuSu? Mam kilka pytań. Czy termin realizacji widoczny na stronie był dotrzymany (2 tygodnie)? Gdzie są szyte koszule? Jak z jakością wykonania? Kupiłem na próbę 2szt z kolekcji regularnej i obie są made in Mauritius. Jestem trochę zdziwiony- myślałem, że będą made in Poland.

Może odpowiem sam sobie: zamówiłem na próbę jedną koszulę w opcji custom made. Jest made in Wietnam. Czas oczekiwania nieco dłuższy niż zadeklarowany na stronie (około 3 tygodnie). Wykonanie typowe dla koszul z linii purple line (czyli pomiędzy travellerem a Jortem) czyli bez fajerwerków. Mimo wszystko uważam, że jest to bardzo dobra opcja do wypróbowania.

Dodatkowo, bawiąc się dziś z konfiguratorem zauważyłem fajną nową funkcję- zmiana wymiarów koszuli. Przydatna opcja żeby nie było konieczności przerabiania gotowej koszuli (przy okazji mamy tak naprawdę ściągę z tabeli rozmiarów SuSu).

W marynarkach czy garniturach custom made nie widzę jeszcze takiej opcji ale myślę, że w najbliższym czasie pojawi się.

image.png.358e3e9b16a22a493eafdbda896a419b.png

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 6

Wróciłem właśnie z nart w Szwajcarii, gdzie poznałem Tomka Wypycha, jak się okazuje zajmuje się szyciem koszul w Kaliszu, zgodnie z 3-pokoleniową tradycją rodzinną. Pogadaliśmy trochę o temacie, akurat ze mnie słaby wyciągacz szczegółów (zwłaszcza że wiedzę o tym czym powinna się charakteryzować dobra koszula mam słabą), ale ciut o tkaninach, szyciu i prowadzeniu biznesu. Aktualnie większość idzie za granicę. Jak wspomniał szyją z materiałów Scabal, ale już w szczegóły nie wchodziłem. Natomiast chciałbym wykorzystać ten kontakt i spróbować coś zamówić. Niestety sklep internetowy nie działa, więc raczej osobiście po rozmowie telefonicznej i wymianie info mejlami. Może ktoś miał w rękach albo na sobie jego koszulę? 

• Like 1

• 4 weeks later...

Apposta ma 50% zniżki na koszule MTM, ważne chyba do dzisiaj. Kod zniżkowy trzeba było znaleźć, nie jest wrzucony publicznie, więc jak ktoś jest zainteresowany, niech pisze na priv. Nic jeszcze od nich nie mam, ale pewnie wypróbuję.

Od razu zaznaczam że nie jest to wykorzystywanie błędów w systemie - pisali o limitowanej ofercie na FB, kod normalnie działa, nie trzeba nic kombinować.

• 2 weeks later...

Rozpruwałem parę razy, ślady znikają bezpowrotnie po praniu. Oczywiście trzeba uważać, żeby nie zaciągnąć/przeciąć tkaniny. Eton (?) stosuje ścieg łańcuszkowy (?) w zaszewkach, dzięki czemu wystarczy odpruć początek i pociągnąć, dalej pruje się samo.

• Oceniam pozytywnie 2

• 1 month later...
37 minut temu, eduardo napisał:

Zechciałby ktoś podzielić się opinia na temat popoverów Macaroni?

Mam kilka popoverów MT. Jakość materiału jest bardzo przeciętna, po kilku praniach mocno się spierają i wyglądają jakby miały już z 5 lat ;) Wykonanie koszul też jest takie sobie np. standardowe nitki wszędzie.Mimo to bardzo je lubię, bo są wygodne i przyjemne w codziennym użytkowaniu, łatwo je się prasuje, do wszystkiego niemalże pasują.

Ale o których popoverach mówimy? Mam biały z piki - ten by pasował do opisu @Pawcio, do tego u mnie jakoś rękawy nie chcą się zbiec i są dalej, po kilku praniach, mocno za długie. Poza tym na białym nie widzę efektu sprania ;) Wygodne, miękkie, dla mnie kołnierzyk trochę za miękki, wolałbym taki, który trzyma określoną formę.
Jeśli mówimy o popoverach tegorocznych, z flaneli, to polecam je bardzo. Szyte bardziej koszulowo. Mam brązowy - bardzo dobrze odszyty, rozmiarówka też mi podpasowała, po kilku praniach kolor nie wyblakł, a i sam materiał nie jest szmaciany (a widziałem już takie opinie nt. flanelowych koszul np. od Monti).

15 minut temu, Nawrot napisał:

Ale o których popoverach mówimy? Mam biały z piki - ten by pasował do opisu @Pawcio, do tego u mnie jakoś rękawy nie chcą się zbiec i są dalej, po kilku praniach, mocno za długie. Poza tym na białym nie widzę efektu sprania ;) Wygodne, miękkie, dla mnie kołnierzyk trochę za miękki, wolałbym taki, który trzyma określoną formę.
Jeśli mówimy o popoverach tegorocznych, z flaneli, to polecam je bardzo. Szyte bardziej koszulowo. Mam brązowy - bardzo dobrze odszyty, rozmiarówka też mi podpasowała, po kilku praniach kolor nie wyblakł, a i sam materiał nie jest szmaciany (a widziałem już takie opinie nt. flanelowych koszul np. od Monti).

Rzeczywiście nie zauważyłem, że było kilka kolekcji. Flanelowych koszul  nie miałem, mam granat i zielony z 1 kolekcji oraz jasny niebieski z ostatniej. Zapomniałem o rękawach, też mam ten problem ale myślałem, że to indywidualny problem 😃 

10 godzin temu, Nawrot napisał:

materiał nie jest szmaciany (a widziałem już takie opinie nt. flanelowych koszul np. od Monti).

To nie opinie, tylko szczera prawda. Dwie koszule MTM z flaneli Tessitura Monti po roku użytkowania wyglądały jak szmaty (błękitny melanż i kratka). Akurat były one od Makarona, ale materiał ogólnodostępny w różnych próbnikach. Nie polecam.