pirat Napisano 17 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2016 Z tymi dziurkami to trochę jak ze znaczkami pocztowymi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tordal Napisano 19 Marzec 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Przy okazji odbioru dwukolorowych wiedenek z niesławnymi dziurkami zamówiłem kolejną parę, którą niedawno odebrałem. Tym razem zrezygnowałem ze sztupra, co w połączeniu z intensywnym kolorem i połyskiem daje poczucie lekkości. W dalszej kolejności chciałem robić lotniki, ale niestety nie udało mi się wybrać skóry (to właśnie uważam za największy problem w przypadku TJ, ale to chyba już było podnoszone w tym wątku). P.S. Przyszywa się nie schodzi, bo buty są nowe, a ja też specjalnie się nie siłuję ze sznurówkami 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Jeśli chcesz lotniki czarne lub brązowe, to TJ ma (a przynajmniej regularnie miewa) najwyższej jakości skórę z Kegara garbowaną głównie na potrzeby niemieckiego właściciela, której, z tego co się udało ustalić, używa m. in. Hermes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tordal Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Na wystawie w pracowni są jasnowiśniowe, które mnie zauroczyły. Chyba nie będę chciał innych. TJ pokazywał mi tę brązową skórę (o ile dobrze kojarzę, że to był Kegar), ale była zupełnie matowa. Co prawda przekonywał mnie, że będzie się ją dało wypolerować na wysoki połysk, ale miałem co do tego wątpliwości. A w przypadku lotników jednak zależy mi na tym połysku Niestety w najbliższym czasie nie będę w Warszawie, ale przy kolejnej okazji na pewno coś wybiorę W każdym razie wielkie dzięki za informację, ciekawa sprawa z tym Hermesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Co prawda przekonywał mnie, że będzie się ją dało wypolerować na wysoki połysk, ale (...) Tordalu niewierny! Przyjmij słowa Mistrza jako dogmat i nie zbaczaj ze ścieżki obuwniczego bispołka A na poważnie: Według mojej najlepszej wiedzy te "jasnowiśniowe" i brąz to ten sam rodzaj skóry - crust. Gdybyś zobaczył "jasnowiśniową" skórę bez wykończenia to też nie dałbyś wiary co do efektu końcowego, bo ta skóra też jest matowa i właściwie bliżej je do ... różu indyjskiego (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 A na poważnie: Według mojej najlepszej wiedzy te "jasnowiśniowe" i brąz to ten sam rodzaj skóry - crust. Gdybyś zobaczył "jasnowiśniową" skórę bez wykończenia to też nie dałbyś wiary co do efektu końcowego, bo ta skóra też jest matowa i właściwie bliżej je do ... różu indyjskiego (?) Tzn, że TJ sam je wykańcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tordal Napisano 23 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2016 @damiance Dzięki za uświadomienie, to też bardzo przydatna informacja. Tym bardziej żałuję, że przed wakacjami pewnie Warszawy nie odwiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 23 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2016 Tak wygląda ta skóra niewykończona, w dwóch wersjach. Z lewej box calf wykończony. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 Będę w poniedziałek w Warszawie i myślałem nad wizytą u P. Januszkiewicza, mam od niego brązowe oxfordy, bardzo wygodne. Co byście polecili, gdyby to miała być ostatnia para od Mistrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 Balmoral oxfordy w połączeniu zamsz+skóra. Na forum takie buty od Januszkiewicza prezentowali eye_lip i Whitesnake i obie pary wyglądają obłędnie. Jest to fason bardzo rzadko dostępny w butach RTW. Edycja: wstawiam dwa zdjęcia, które koledzy wrzucali na forum, mam nadzieję że się nie obrażą Whitesnake: eye_lip: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 W kwestii nazewnictwa bym pogadał o tym czy to są balmorale - ja zawsze rozumiałem to tak, że trzewiki to buty za kostkę z otwartą przyszwą, a balmorale są z zamkniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 Nie, balmoral to but o tak wycietej cholewce (z długą poziomą linią) jak w moich. Te Whitesnake'a to nie są balmoral oxford (oczywiście wg Amerykanów chyba każdy oxford to balmoral ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 Dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 31 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2016 Edycja: wstawiam dwa zdjęcia, które koledzy wrzucali na forum, mam nadzieję że się nie obrażą Ależ skąd, to bardzo ładne buty. Miło na nie spojrzeć ponownie. Te Whitesnake'a to nie są balmoral oxford (oczywiście wg Amerykanów chyba każdy oxford to balmoral ). Te moje, są po prostu moje . Mam taką ambicję, żeby tworzyć coś swojego. Jeśli ktoś się dokładnie przyjrzy, to zauważy w tych butach protoplastę pomysłu, który został rozwinięty w kielmanowych loafersach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Myślałem o: 1) czarnych wiedenkach bez sztupra, 2) butach, jak wyżej, ale całych czarnych (czy P. Januszkiewicz ma czarny zamsz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Czarny zamsz w takiej konfiguracji wyglądałby średnio imo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Na ostatnią parę (dziwnie brzmi) brałbym czarne wiedenki ze sztuprem i jaskółką. Nigdy się nie znudzą i będziesz ich zawsze potrzebował - ultimate business shoe. W takim prostym modelu najlepiej widać też piękno kopyta Januszkiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 Czarny zamsz w takiej konfiguracji wyglądałby średnio imo. Na trzewikach (np. Herring Moriarty) czarny zamsz+czarna licówka wyglądają moim zdaniem bardzo fajnie. Do niskich butów faktycznie nie jest to chyba najlepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 1 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2016 dziękuję za wiele cennych rad i zdjęcia. Z uwagi na ideę zamówienia myślałem o bucie na specjalne okazje . Stąd ten brak sztupra, czerń i prostota w założeniu. Ciężki wybór jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 3 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2016 zdecyduję się jednak na czarne wiedenki bez nakładanego noska. W Waszej ocenie bardziej formalne bez sztupra czy z ? Pytanie kolejne - jakie rodzaje czarnych skór wchodzą u P. Januszkiewicza w grę? Czy ma rozróżnienie na bardziej delikatne w dotyku i twardsze, czy po prostu jest jedna skóra ze Skoczowa? Chodzi mi o but wyjściowy na specjalne okazje - opera etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Skóra najlepsza dostępna u TJ to box calf Weinheimer (Kegar) i tę rekomenduję. Buty bez sztupra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 4 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2016 Byłem dziś na Chmielnej i TJ powiedział mi, że możliwy jest obcas poniżej 3 cm, byłem do tej pory przekonany, że to jest wymiar stały. Na nowo się zastanawiam, jaki model zamówić. Oglądałem wiedenki bez sztupra na wystawie w środku i znalazłem jedną parę wyjątkowo smuklych , ponowne zaskoczenie.Albo ktoś miał wyjątkowo wąską stopę, albo pojawiło się nowe kopyto na rozkładzie. Nie zdążyłem o to spytać, bo spieszyłem na pociąg, a dodatkowo weszła Pani (kolejny zaskok) po odbiór damskich oficerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 8 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2016 Skóra najlepsza dostępna u TJ to box calf Weinheimer (Kegar) i tę rekomenduję. Buty bez sztupra.Eye_lip- bez sztupra ze względu na estetykę, czy TJ lepiej się czuje w tej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2016 Do tego eleganckiego stylu ze względu na estetykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 TJ powiedział, że nie ma na razie tej niemieckiej skóry, z tego co pamiętam, ale Skoczów jest przecież równie dobry, o ile nie lepszy. Pytanie może głupie, ale dla takich znawców jak Wy to pestka. Jakie buty mógł nosić Bodo? Filmy przedwojenne są takiej jakości, że trudno ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi