damiance Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 czołem! no trudno .. doszło do przecieku niekontrolowanego informacji Na te buty czekałem z niecierpliwością, jak na żadne inne. Gdy w czwartek mistrz oznajmiał mi, że buty czekają już gotowe, słyszałem wielkie zadowolenie w głosie... Postanowiłem na sobotę zaprosić "ojców chrzestnych" z bespoke.pl, ale niestety byli już związani innymi planami. No to chociaż zabiorę aparat, pomyślałem. Zawsze znajdzie się jakiś przechodzień który zrobi mi zdjęcie z butami w dłoni... Mistrz Januszkiewicz jest znany z tego, ze robi buty ze skór konwencjonalnych. Kiedyś, jeszcze w poprzednim ustroju robił buty ze skóry kobry, przywożonej przez polskich turystów z azjatyckich wojaży. Ja idę trochę pod prąd dostarczając mistrzowi nietypowe zamówienia. To okazało się szczególe. Historyczne. Dzisiaj to wiem ... Już w momencie zamawiania otrzymałem ważną informację od mistrza, ale nie zanotowałem jej dokładnie, zapewne z pośpiechu. Nie pamiętałem czy mistrz powiedział "nigdy w życiu nie widziałem" czy "nigdy w życiu nie pracowałem na ..." Dzisiaj to potwierdziłem: kiedy się pojawiłem zlecić realizację butów, był to pierwszy raz kiedy mistrz widział. A dzisiaj był pierwszy raz kiedy mistrz oddawał klientowi zrealizowane buty ze skóry słonia. Lotniki ze słonia ... lepsze zdjęcia soon. 1 października 2011, Tadeusz Januszkiewicz przed zakładem na Chmielnej 10/12, 13:20 CET. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Wow! Wyglądają bardzo dobrze, skóra sprawia wrażenie bardzo ładnej (wbrew moim obawom co do skóry ze słonia). Nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć, albo jeszcze lepiej - obejrzenia na żywo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 skóra jest w istocie bardzo ładna, delikatna jakby nie ze słonia a słoniątka. TJ jest z nich bardzo zadowolony. A powyższe zdjęcie powinien na swojej stronie internetowej zamieścić. Piękny but. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Mistrz ma fart, że to nie jest CMDNS, bo by się pewnie posypały gromy na temat długości rękawów Buty wyglądają super, odwrotnie proporcjonalnie do tego, czego się obawiałem po haśle "skóra słonia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość magdan Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Klasyczny, ręczny Goodyear. zastanawia mnie czy określenie 'ręczny goodyear' jest poprawne? jeśli dobrze rozumien goodyear nie wymyślił sposobu szycia lecz maszyny, które w szyciu pomagają. Wydetowałem chwilę przed tym jak opublikowałeś swój post. Oczywiście masz rację - moja wypowiedź miała być jedynie próbą klasyfikacji sposobu przyszywania cholewki do podeszwy, lub - jak to jest w tym przypadku - do podpodeszwy amortyzującej, która zastępuje fabryczny welt. Wszyscy w towarzystwie mówimy o butach "szytych". Jest to jednak potoczne określenie, które może rozumieć jedynie osoba, która interesują szczegóły konstrukcji buta. Goodyear przeniósł po prostu ten koncept z piwnic do fabryk i dodatkowo udoskonalił. Z warsztatów szewskich a nie piwnic (DO FABRYK) gdzie maszyna przyśpieszyła proces produkcji ale nie ulepszyła jakości butów.Manufaktura dawniejsza gdzie pracowali ludzie nauczeni ręcznej roboty była doskonała , ale dziś? duży znak zapytania. Dziwię się że buty ręcznie szyte to potoczne określenie. -Buty szyte systemem pasowym, (kryto-pasowe,sztuprowe,perełka) -Buty trzy,dwa razy szyte Pozdrawiam Andrzej Dąbrowski -Buty szyte norweskie. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Panu Dąbrowskiemu najwyraźniej chodziło o to, że szycie szyciu nierówne. Ale to nie jest odpowiedni temat na takie dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Panowie info dla fanów skóry końskiej , mistrz T.J. ma w kolorze brązu na kilka par butów. Sam zamówiłem klasyczne angielki, za 1,5 miesiąca opiszę efekt końcowy gdy je odbiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 mówisz o takiej skórze zaczynającej się na "C" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 z tego co wiem to nie były skóry na 'c', ale z innych części konia. chyba, że nowa dostawa była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 Zadzwonię jutro i zapytam T.J. ale sądzę że klasyczna konina. A ktoś może powiedzieć jakie są różnice w tej na literkę " C" ( wiem tylko że z zada konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 Zadzwonię jutro i zapytam T.J. ale sądzę że klasyczna konina. A ktoś może powiedzieć jakie są różnice w tej na literkę " C" ( wiem tylko że z zada konia Nie twórzmy mitów, Panowie. To żadna nowa dostawa, a w dodatku ten materiał jest już "zajęty". Widziałem tę skórę u TJ-a już kilka miesięcy temu (dziś obejrzałem ją jeszcze raz). Jest to skóra końska, nie dopytałem czy z zadów (ale chyba nie, bo jest to na oko zbyt duża powierzchnia), a główna widoczna gołym okiem różnica między nią a shell cordovanem to brak połysku. Typowy cordovan świeci, a ta skóra jest matowa. Podobnie jak zwykły cordovan, jest gruba, wyraźnie grubsza od cielęcej. Co ciekawe, TJ powiedział na koniec rozmowy, że może uda mu się sprowadzić prawdziwy shell cordovan. Pewnie im więcej (potencjalnych) klientów będzie go o to indagowało, z tym większa szansa, że ta skóra trafi na Chmielną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 skóra która widziałem u TJ na odwrocie miała ten jedyny, unikatowy znak: (słaba jakość - zdjęcie z tel. kom.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2012 Nie jestem pewien czy wątek właściwy, ale w ramach ciekawostki - TJ o Relaksach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Egzotyka pełną gębą tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 widziałem na żywo, super! Nie myślałeś o bardziej kontrastującej lamówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 widziałem na żywo, super! Nie myślałeś o bardziej kontrastującej lamówce? myślę, ze za mocna byłaby niewskazana ... To co na zdjęciach nie za bardzo widać - skóra nie jest jednolita, spod brązu przebija burgund. pozdr d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Damian, co to za skóra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Podobno pies andaluzyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Podobno pies andaluzyjski Kot, nie pies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 @ Damian Love it!Widze, że realizujesz moje marzenia @ torunianin Struś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szu Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Odważne i piękne. Szczere gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej333 Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Buty świetne i prawidła do nich doskonale dopasowane. Tych prawideł na forum nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Moc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Buty ładne, jeśli chodzi o kształt i wykonanie, ale... wiem, że skóra strusia droga i egzotyczna, że kolejny egzemplarz do ciekawej kolekcji, że... Nie owijając w bawełnę - trudno mi sobie wyobrazić brzydszą skórę. Kojarzy mi się z opryszczoną twarzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi