QuaD Napisano 19 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2012 Ile kosztuje taka przyjemność i gdzie można to dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 19 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2012 No to ze mnie zdarli - w M&L zapłaciłem prawie 34 złocisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 19 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2012 Ile kosztuje taka przyjemność i gdzie można to dostać? w Leclercu widziałem za 23 pln. ******* A dzisiaj testuje pozytywnie "koniec świata, sahti" a Pinty. Banany i jałowiec polecam konsumować z krążkami salami. Info ze strony producenta: Gęsty zacier powoli przesącza się przez warstwę świeżo ściętych gałęzi jałowca. Filtrat nie jest gotowany, ale od razu szczepiony gęstwą drożdżową. Po kilkunastu dniach mętne, nienagazowane i cholernie mocne „prapiwo” można chochlą nalewać do kubków. Można się rozgrzać. Tak Finowie warzą swoje Sahti od setek lat. Tak Sahti nawarzyła PINTA. Koniec Świata. Zastanów się dwa razy zanim kupisz. Fermentowane z użyciem drożdży piekarskich w temp. pokojowej. Skład: słody Weyermann®: pale ale, żytni, wędzony jęczmienny, szyszki chmielu Lubelski (PL), owoce jałowca, gałęzie jałowca, drożdże piekarskie prasowane. Piwo pasteryzowane. Ekstrakt: 19,1% wag. Alkohol: 7,9% obj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 19 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2012 http://www.mldelikatesy.pl/ To duży szok, bo dotychczas mieli raczej konkurencyjne ceny, a i piwa 'zdarzały' się ciekawe - - na przykład mają w ciągłej sprzedaży Pintę (choć dziś tej o której pisze Damian, jeszcze nie było)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Wg sprzedawcy w Piwonii, która przeniosła się na KEN (Sorry, Michał, nie mogłem się powstrzymać), jałowca w tym nie ma, oraz, co istotne, w fińskim nie ma chmielu z prozaicznego powodu, gdyż tam nie rośnie. Info ze strony producenta: Gęsty zacier powoli przesącza się przez warstwę świeżo ściętych gałęzi jałowca. Filtrat nie jest gotowany, ale od razu szczepiony gęstwą drożdżową. Po kilkunastu dniach mętne, nienagazowane i cholernie mocne „prapiwo” można chochlą nalewać do kubków. Można się rozgrzać. Tak Finowie warzą swoje Sahti od setek lat. Tak Sahti nawarzyła PINTA. Koniec Świata. Zastanów się dwa razy zanim kupisz. Fermentowane z użyciem drożdży piekarskich w temp. pokojowej. Skład: słody Weyermann®: pale ale, żytni, wędzony jęczmienny, szyszki chmielu Lubelski (PL), owoce jałowca, gałęzie jałowca, drożdże piekarskie prasowane. Piwo pasteryzowane. Ekstrakt: 19,1% wag. Alkohol: 7,9% obj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Panowie, mój rodzimy Browar Racibórz wypuścił kolejne rodzaje ciekawych piw. Raciborskie Rżnięte i Raciborskie Niefiltrowane. Cel: Lokalizacja, degustacja, utylizacja EdiT: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Muszę koniecznie poszukać (Raciborskie klasyczne to moje ulubione ostatnio piwo), co będzie trochę trudne - zauważyłem, że po krótkim okresie prosperity osiedlowe sklepy (przynajmniej w moich okolicach) zmniejszają asortyment regionalnych piw na rzecz przemysłówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Też to zauważyłem, a myślałem, że w ostatnim czasie sytuacja będzie zupełnie odwrotna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Raciborskiego jeszcze nie piłem ale radzę omijać piwo Rybnickie, nie dałem rady nawet dopić do końca :/ Jeśli mogę coś polecić to ciemne piwo Belfast, spotkałem w Tesco. Niestety informacja na regale o pochodzeniu piwa z Irlandii jest błędna ponieważ jest to polskie piwo ( nazwy browaru nie pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Belfast jest produkowany od lat przez Browar Jabłonowo (który potrafi spłodzić niezłe sikacze jak i całkiem dobre piwa do których Belfast się zalicza). Na piwie nie ma informacji o tym, że pochodzenie jest irlandzkie, tylko "Irish style" beer (coś jak "London style shirting" przy Lambercie). Jeśli na regale tak piszą, to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Na piwie nie ma informacji o tym, że pochodzenie jest irlandzkie, tylko "Irish style" beer (coś jak "London style shirting" przy Lambercie). Jeśli na regale tak piszą, to błąd.Tak jak pisałem, na regale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2013 Wczorajsza degustacja horyzontalna Dwa pale ale z USA i dwa krajowe. Marcowe na deser. Musze powiedziec ze amerkanskie piwa oddalily sie od 'sexu w kanu'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 2 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2013 Dwa pale ale z USA i dwa krajowe. Jedna malutka uwaga - Brew Dog nie jest z USA, oni są ze Szkocji. Z tego browaru polecam spróbowanie Hardcore IPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 10 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2013 Jako regionalny patriota polecam kolejną nowość z Browaru Zamkowego w Raciborzu. Dosyć mocny (nie chodzi mi o alkohol) w smaku Pils. Widzę podobieństwo do Pilsnera Urquela jednakże raciborzanin gryzie zdecydowanie bardziej po języku co moim zdaniem jest in plus w pilsie. Mocno goryczkowe. Gęsta piana, u mnie utrzymywała się w kuflu nawet już po wypiciu piwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 13 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2013 a to z kolei z soboty: Na szczególną uwagę zasługuje browar z Browaru Rzemieśliniczego http://www.zzbrowar.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zby Napisano 13 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2013 Ciekawe degustacje i informacje o piwie na kanale Tomka Kopyry. Nie jest dość popularny w sieci ale dla fanów złotego trunku na pewno dużo się można dowiedzieć. Np wykłady pt kurs sensoryczny. http://www.youtube.com/channel/UCLm7DMKc2OAPTihoGQwCWmw Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 13 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2013 Ciekawe degustacje i informacje o piwie na kanale Tomka Kopyry. Nie jest dość popularny w sieci ale dla fanów złotego trunku na pewno dużo się można dowiedzieć. Np wykłady pt kurs sensoryczny. http://www.youtube.com/channel/UCLm7DMKc2OAPTihoGQwCWmw Polecam Również polecam Tomka Kopyra - sporo ciekawych i przydatnych informacji. Można śledzić również na blogu: www.blog.kopyra.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen Napisano 16 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2013 a oto mój plan na dzisiejszy wieczór... Wie ktoś może czy Bday na urodziny Piwoteki jest już dostępny w sprzedaży butelkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 17 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2013 Panowie, mój rodzimy Browar Racibórz wypuścił kolejne rodzaje ciekawych piw. Raciborskie Rżnięte i Raciborskie Niefiltrowane. Cel: Lokalizacja, degustacja, utylizacja EdiT: Polecam Raciborskie Rżnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 17 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2013 Już po pracy. Jak co piątek wizytuje nasz zielonogórski minibrowar Haust. Właśnie testuję nowość "tylko dla odważnych" Piwo faktycznie z potężną goryczką, ale jednocześnie jedwabiste w smaku z wyraźną słodką nutą. Piana pięknie oblepia kufel, a ilości % wogle nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2013 wogle To jest chyba najpiękniejsze polskie słowo A piwka zazdroszczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 Jakieś małe spotkanie forumowe? https://www.facebook.com/CudaNaKijuMultitapBar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 4 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Warszawianom polecam nowo otwarty lokal z piwem z kija - Cuda na Kiju. Nietypowe gatunki, na plus również dobra lokalizacja (za de Gaulle'em, były Dom Partii), ceny dość wysokie (kilkanaście złotych za piwo). https://www.facebook.com/CudaNaKijuMultitapBar?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 5 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Najbliższy mi wątek na forum Osobiście pijam prawie tylko piwa, na winach i whisky/wkiskey/innych destylatach się nie znam. Gustuję raczej w górnych fermentacjach, raczej z wysokim IBU. Raczej amerykańskie chmielenie (simcoe!), chociaż dobry Brytyjczyk nie jest zły Belgia od czasu do czasu, piwa zbalansowane ale atrakcyjności dodaje fenolowość ichnich drożdży. (ciężko Belgię opisać jednym zdaniem) Z lagerów chyba tylko porter bałtycki, czasem jakiś bock wpadnie. Aktualnie w snifterze Orka z Widawy (cascadian dark ale). Co do cen w multitapie to wcale nie są wysokie. Te dziesięć-naście złotych kosztują tam piwa, które w sklepie są za 7-9 a w browarze/hurtowni 5-7. Porównaj to do ceny tyskiego/żywca/lecha w modnej knajpie, kto jaką marżę narzuca. A, nie jest to żadna reklama, po prostu staram sie promować dobre piwo gdzie tylko się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 5 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Ostatnio miałem okazję poznać to piwo w Bistro Autorskie (lane z kija). Delikatne, lekko słodkie. Po prostu świetne! http://restauracja-targowek.pl/ ja od pewnego czasu tylko Raciborskie klasycznie warzone (znaczy w domu, bo w knajpie nigdy nie widziałem), mam nadzieję, że żaden marketingowiec go nie popsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.