Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, S.W. napisał:

Rozmiar 56. Niestety nie trzymają rozmiaru. Każda inna. Faktycznie rękawy za długie, porównując do Susu jest różnica w długości.

Bałem się, że będą za krótkie.

Porównując w tabeli z 56 Susu są krótsze ale po założeniu idealne.

Mr V musi zadbać o oszczędności w materiale w przyszłej kolekcji emoji12.png (rękawy...)

W talii 1 idealna, druga do taliowania, trzecia do zwrotu bo w pasie hula wiatr emoji3.png

Ja tam musiałem w swojej jeszcze rękawy wydłużać (rozmiar 50) :)

Natomiast rozmiarów nie trzymają to fakt, też mam 3 i każda inna ale wg mnie w ramach toleranci szycia.

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to na pewno w dwurzędówce w kratę są krzywo powszywane guziki (lewa strona do prawej co na kracie bardzo widać), kraty też nie zawsze dobrze spasowane tutaj Lancerto sobie nie do końca poradziło z krojeniem materiału. Niemniej mi się bardzo podobają i czekam na jesienną kolekcję :)

Opublikowano

Dwurzędowa niestety zwrócona bo tam jeszcze w talii córkę bym zmieścił. W tej marynarce była największa różnica wymiarów. Rękawy najkrótsze, idealne.

Natomiast ogromny nadmiar w talii nie dał szansy na poprawną przeróbkę.

W tym sezonie z producentów wielkoseryjnych (PL) Lancerto wygrało. Mam na myśli kategorię: lekkie marynarki, z minimalnym wypełnieniem, półpodszewki.

Vistula oddała pole z Lantierem, Bytom wyprodukował tylko małe rozmiary z taliowanych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Chyba rzeczywiście nie trzymają się rozmiarówki, zarówno co do koszul, jak i do marynarek. Moja marynarka w rozmiarze 50 jest w talii o jakieś 5-6 cm węższa od pierwotnie wskazanego przed producenta pomiaru, natomiast w koszuli mam odwrotną sytuację.

Opublikowano
6 godzin temu, Anachronis napisał:

Oczywiscie tutaj wchodzi w gre tez rowniez kwestia preferowanego dopasowania. Nie jestem fanem zakietowym super slim'ow a la chlopcy w rurkach, ale wiekszosc uzytkownikow forum nosi - jak na moj prywatny gust - zbyt luzno dopasowane marynarki, ktore bardziej ukrywaja sylwetke zamiast ja podkreslac.

Masz zaiste przedziwne standardy dopasowania i wyobrażenia o tym, co oznacza krój wyszczuplony. Z racji trudnej sylwetki przymierzam i obmierzam tony marynarek różnych producentów i talia 94-96 cm w rozm. 48 jest zupełnie standardowa nawet dla marynarek włoskich, uchodzących przecież za krojone "blisko ciała". Lancerto jest tu zatem do bólu typowe. Jeśli wydaje Ci się, że 100 cm w rozm. 50 w talii to za dużo, to chyba nigdy nie spotkałeś tzw. strong size (takiego właśnie dla ludzi z brzuszkiem) gdzie ta wielkość to nawet ca 108 cm.

Nb. jeśli chodzi o subiektywne standardy dopasowania, to ostatnio słyszałem na StyleForum opinię, że typowy model ze zdjęć SuSu nosi marynarkę dwa rozmiary za małą ;-) IMHO większość użytkowników z forum nosi właśnie rozsądnie dopasowane marynarki z minimalnym skrzywieniem w stronę mocniejszego dopasowania. Co ciekawe, dużo częściej trafiają się za ciasne spodnie, a już kwestia taliowania koszul przybiera formy groteskowe (typu "póki guziki nie strzelają, jest dobrze") :-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
59 minut temu, dziko napisał:

Nb. jeśli chodzi o subiektywne standardy dopasowania, to ostatnio słyszałem na StyleForum opinię, że typowy model ze zdjęć SuSu nosi marynarkę dwa rozmiary za małą ;-)

Tak na serio to sądzę, że o jeden rozmiar za małą.  Najlepiej wyglądam w marynarkach, w których ledwo mogę oddychać.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
12 godzin temu, dziko napisał:

Masz zaiste przedziwne standardy dopasowania i wyobrażenia o tym, co oznacza krój wyszczuplony. Z racji trudnej sylwetki przymierzam i obmierzam tony marynarek różnych producentów i talia 94-96 cm w rozm. 48 jest zupełnie standardowa nawet dla marynarek włoskich, uchodzących przecież za krojone "blisko ciała". Lancerto jest tu zatem do bólu typowe. Jeśli wydaje Ci się, że 100 cm w rozm. 50 w talii to za dużo, to chyba nigdy nie spotkałeś tzw. strong size (takiego właśnie dla ludzi z brzuszkiem) gdzie ta wielkość to nawet ca 108 cm.

Jak juz wspominalem, nic mi do tego jakie kto lubi dopasowanie :). 

12 godzin temu, dziko napisał:

Nb. jeśli chodzi o subiektywne standardy dopasowania, to ostatnio słyszałem na StyleForum opinię, że typowy model ze zdjęć SuSu nosi marynarkę dwa rozmiary za małą ;-) IMHO większość użytkowników z forum nosi właśnie rozsądnie dopasowane marynarki z minimalnym skrzywieniem w stronę mocniejszego dopasowania. Co ciekawe, dużo częściej trafiają się za ciasne spodnie, a już kwestia taliowania koszul przybiera formy groteskowe (typu "póki guziki nie strzelają, jest dobrze") :-)

Dwa rozmiary za mala? ciekawe, ciekawe ;D.

W kazdym razie, ponizej dla wszystkich niedowiarkow Lancerto Mr Vintage Mr. Chic.

Najpierw zdjecie w samej koszuli - wiem, jest juz lekko za ciasna, bo robie aktualnie mase. Jak widac, daleko mi do "70cm" w pasie ;)

Potem dla porownania SS Havana.

Mam nieodparte wrazenie, ze wymiana guzikow z byle jakich na jakosciowo zblizone do tych z SS mogloby zauwazalnie podniesc wrazenia optyczne.

IMG_2905.jpg

IMG_2906.jpg

IMG_2904.jpg

IMG_2909.jpg

IMG_2910.jpg

Opublikowano
Dnia Thursday, July 13, 2017 o 22:33, S.W. napisał:

Ceran ze starej kolekcji w porównaniu do nowej są bardzo dużo węższe w talii...

Nowa linia rozmiarowo na granicy ryzyka odnośnie taliowania. Klatka/barki vs. talia niestety całkowicie nietrafiona na panów z dużym brzuchem.

To są zawsze indywidualne odczucia, trzeba mierzyć niestety wszystkie.

Mam tez inne postrzeganie różnic klatka-barki/talia ze względu na różnice obwodów.

Lata rzeźbienia odcisnęły piętno.

Przepraszam za offtopic ale w nawiazaniu do M.Ceran- rozmiar 50 duuuzo bardziej wytaliowany niz w lancerto (nie jestem w stanie sie zapiac bez mocnego wciagniecia powietrza), rekawy rowniez zdecydoqwanie wezsze. Generalnie Lancerto w moim przypadku jest bardziej komfortowe. M.Ceran zbyt blisko ciala. Niestety rozmiar 52 jest niedostepny wiec niw porownam.

Opublikowano

W nawiązaniu do wpisów wyżej - od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Mr. Posh, dzisiaj dotarł do mnie Mr. Chic. 

Niby obie w rozmiarze 52 a ta druga jest dużo bardziej obszerna w pasie i barkach, więc niestety będę musiał dokonać zwrotu...

Opublikowano
Przepraszam za offtopic ale w nawiazaniu do M.Ceran- rozmiar 50 duuuzo bardziej wytaliowany niz w lancerto (nie jestem w stanie sie zapiac bez mocnego wciagniecia powietrza), rekawy rowniez zdecydoqwanie wezsze. Generalnie Lancerto w moim przypadku jest bardziej komfortowe. M.Ceran zbyt blisko ciala. Niestety rozmiar 52 jest niedostepny wiec niw porownam.

Marynarka ze starej kolekcji była Ok.

Nowa kolekcja, ten sam rozmiar-niestety ogromna różnica w talii.

Prawdopodobnie mierzyłeś marynarkę z poprzedniego sezonu.

Tak jak napisałem trzeba mierzyć, odczucia indywidualne.

Możesz zamówić coś z nowej kolekcji M.Ceran w takim razie, zaletą są też szersze klapy w tym roku.

W moich zamówieniach:

MR POSH: w tali i klatce idealna, rękawy do skrócenia.

MR PREPPY: do taliowania, klatka Ok, rękawy najdłuższe, do skrócenia.

MR DANDY: barki Ok, talia bardzo duży nadmiar, rękawy idealne.

Jak jest w Waszych zamówieniach i modelach?

Jeszcze zamówię MR DAPPER i czekam na kolekcję zimową

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Dnia 14.07.2017 o 23:27, abnegat napisał:

W nawiązaniu do wpisów wyżej - od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Mr. Posh, dzisiaj dotarł do mnie Mr. Chic. 

Niby obie w rozmiarze 52 a ta druga jest dużo bardziej obszerna w pasie i barkach, więc niestety będę musiał dokonać zwrotu...

Mowilem, ze Mr. Chic jest stanowczo za obszerna jak na reszte wymiarow, to nikt mi nie wierzyl i jeszcze pare osob sie obrazilo, ze promuje super-ultra-slimowe dopasowanie, a jak wyszlo szydlo z worka, to wszyscy siedza cicho ;).

Mysle, ze jest jakis blad produkcyjny z ta marynarka po prostu.

Opublikowano

Dziś odebrałem Mr. Chic. Niestety na marynarce (szczególnie plecy) jest mnóstwo mini zaciągnięć. Czy wasze marynarki też tak wyglądają i jest to taka uroda materiału z dodatkiem lnu, czy trafił mi się taki kiepski egzemplarz?

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie mogę dojść do ładu z wymiarami w Lancerto. Nie dla siebie, oczywiście, tylko dla mężczyzny. Po kolei.
Facet jest wymiarowy i naprawdę łatwo coś dobrze leżącego kupić na taką sylwetkę: wzrost 190, klatka 112 cm, talia 98. Ręce proporcjonalne, brzuch nie wystaje, ramiona równe, barki dosyć szerokie (czyli na plecach nie tworzą się w marynarkach pionowe fałdy i nie odznaczają się wkłady na ramionach), nogi szczupłe. Po prostu świetnie wpasowuje się w gotowe rozmiary RTW.

Wynalazłam mu niedawno marynarkę Lancerto z dobrej wełny, wyjątkowo ładną - wzięliśmy w rozmiarze 56 na wzrost 188, w wersji slim. Nieźle leży, dobrze się nosi, nawet kamizelkę da się pod ten slim wcisnąć ;-) 
Zachęcona urodą marynarki namówiłam mężczyznę na zakup garnituru do pracy, w kroju standardowym, żeby kamizelka swobodnie mieściła się pod spodem. Wybrał w sklepie internetowym rozmiar praktycznie identyczny z własnymi wymiarami, czyli 188/112/98. Przesłano błyskawicznie, dodając bardzo przyzwoity firmowy pokrowiec. Rozmiar na metkach się zgadza, ale tylko na metkach. Rękawy za długie - powinny kończyć się na wysokości trzeciego guzika od dołu rękawa. Ramiona wystają na boki poza naturalne barki, cała marynarka jest bardzo długa i sprawia wrażenie co najmniej o rozmiar na dużej. Za to spodnie idealne we wszystkich wymiarach.
Pierwsza myśl: pomyłka przy wszyciu metek w marynarce. Na stronie Lancerto jest automatyczny Fit Finder. Z ciekawości wpisałam wymiary 190/112/98, dobrałam typ sylwetki, wiek itd. I tu niespodzianka: według tego automatu rozmiar ubrań Lancerto dla wzrostu 190 wychodzi nie 188 tylko 182. 
Wniosek: raczej na tym skończymy wysyłkowe zakupy w Lancerto. Coś gdzieś przekombinowali. 

Opublikowano
5 godzin temu, earthmover napisał:

Na stronie lancerto jest już jesienno-zimowa kolekcja Pana Vintage

Brakuje mi tam jakiejś gładkiej flaneli w zimowo-jesiennych odcieniac, np. w brązie. Szkoda, że Michał postawił głównie na kratki.

• Like 2
Opublikowano
W dniu ‎2017‎-‎10‎-‎31 o 22:54, Friq napisał:

Brakuje mi tam jakiejś gładkiej flaneli w zimowo-jesiennych odcieniac, np. w brązie. Szkoda, że Michał postawił głównie na kratki.

Ja niestety też jestem rozczarowany nową kolekcją. O ile poprzednia była czymś nowym i wyróżniającym się na tle konkurencji to ta dla mnie jest jedynie kontynuacją i nie ma już w niej zaskoczenia czy czegoś wyróżniającego  ... kraty akurat bardzo lubię ale te mi się średnio podobają jakieś takie są ... bez tego "czegoś" ... szkoda że zabrakło choćby jesiennego tweedu a tutaj takie piękne kraty mogły być ...  mam wrażenie że zbyt zachowawcza ta kolekcja ale to tylko moje zdanie.

Rozmiarówka z tego co czytałem jest bez zmian, jedynie w koszulach zmienione zostały proporcje kołnierzyków na mniejsze :)

Opublikowano

Marynarki miały być dłuższe i nawet widać to  na zdjęciach. Jednak z komentarza Michała na blogu wynika, że długość jest taka sama jak poprzednio, a na zdjęciach są prototypy.