Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Xelion szukałbym czegoś mniej wyrazistego.

Trzeci z linku odpada. Drugi ma dobry odcień. Wszystkie niestety nadają się na mniej oficjalne wydarzenia. 

Poniżej zdjęcia z linków, odpowiednio 1 i 2 

29C40AD0-9CD5-4EA9-99C4-1C17DE0F4D0B.thumb.jpeg.000be497c8672dbd73b9bd6239511d14.jpeg368683FF-D2B4-4864-A383-430D4AECFB92.thumb.jpeg.f83d0b95e391bef65e126f71808f3a42.jpeg

Poszukaj czego gładkiego, bez tak wyraźnego splotu. Np.:

EE1589A2-ED5B-424B-8BB4-C14A59C1555F.jpeg.71ece1d3f315d73d300629d321276cac.jpeg

• 1 rok później...
Opublikowano

Naszło mnie na napisanie paru słów, gdyż Lancerto do tej pory pasowało mi najbardziej z rodzimych sieciówek. Ciekawią mnie Wasze przemyślenia i opinie, a zacznę od swojej.

Od kilku lat siłą tej marki jest kolekcja Mr. Vintage, w której są znakomite tkaniny, wzornictwo i wykonanie. Mam kilkanaście marynarek z tej serii i zawsze rozglądam się za nową, gdy wychodzi kolekcja. Koszule z tej linii też zazwyczaj mają bardzo dobre materiały, które łatwo się prasuje i dobrze znoszą upływ czasu. Kroje i rozmiarówka są mocno ograniczone, ale szczęśliwie się wpasowuję i otrzymuję umiarkowany slim za rozsądną kwotę. 

Niestety kolekcja najwyraźniej dobiega końca.... a bez niej? 

Moim zdaniem jest bardzo, ale to bardzo różnie. Kupowałem u nich koszule i spodnie z oferty regularnej. Niektóre chino mają bardzo dobre materiały, dobrze się prasujące i znoszące upływ czasu. Szwy starannie wykończone lamówkami i znowu umiarkowany slim jeśli idzie o kroje. Inne zdarzały się jednak z dużo słabszych materiałów, sprawiających kłopoty przy prasowaniu i mających tendencję do utraty koloru, a szwy pociągnięte były zwykłym overlockiem z mnóstwem wystających nitek itp. 

To samo koszule. Niektóre bardzo dobre, a zdarzało się, że koszula po kilku praniach miała rozklejone mankiety i kołnierzyk... 

Marynarki i garnitury były w dość szerokim wachlarzu krojów i rozmiarów. Zdarzało się, że ten sam model szyto za równo w rozmiarówce polskiej i uśrednionej, a to akurat dla mnie dobrze bo idealnie wpisywałem się w rozmiar 52 z uśrednionej. Tkaniny były różne, ale generalnie można było łatwo namierzyć naturalny skład z wyłogami na poziomie 9-10 cm. 

Teraz? W nowej kolekcji sam plastik... Linia Business Mix 50% poliestru... Kolekcja Mr. Vintage znika... 

Obawiam się, że brakuje nam co raz bardziej rozsądnej sieciówki. A średnia półka niemal nie istnieje. Zaczyna być tak, że do wyboru mamy plastikowe koszmarki lub sartorialne butiki z asortymentem za bardzo duże pieniądze...

Ciekaw jestem co zrobią z Próchnikiem przy takim a nie innym kierunku rozwoju Lancerto. Będzie jakość i klasa, a marka zacznie pozycjonować się wyżej czy po prostu dojdzie nam czwarta sieciówka z identycznym asortymentem? (Obok Vistuli, Bytomia i Lancerto) 

Opublikowano

Część kolegów ma wysoko zawieszoną poprzeczkę - szyją na miarę, kupują ubrania marek premium - więc taka kolekcja nie jest dla nich niczym szczególnym. Wg mnie na polskim rynku jest to urozmaicenie dla bardziej wymagającego klienta, chociaż na pewno nie jest to jakiś absolutny rarytas - prócz "forumowych" marek butikowych Vistula w serii Lantier też szyła marynarki bez konstrukcji z markowych, włoskich materiałów, np. VBC (nie wiem w jakiej skali, ale widziałem przykłady).

Mnie się te marynarki podobały, pewnie bym coś kupił, ale nie wpisuję się w rozmiarówkę (a kupno marynarki w okolicach tauzena w celu poddania jej dość sporym przeróbkom bez gwarancji sukcesu nie ma sensu).

• Like 9