yacoob Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Tak, tak tikejowe. Prawidła też będą zamawiane. Więc jaki kolor kremu radzicie? Też myślałem o czymś ciemniejszym przy czym właśnie wątpliwości przyszły po wyjściu na słońce gdzie sprawiają znacznie bardziej koniakowe wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kronenberg Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Ładne te zamszowe oxfordy Meermina. To Linea Maestro? Jezeli tak, to czy zamsz jest lepszy niż w Classic? Tak, to Linea Maestro. Nie mam niestety porównania z innymi zamszowymi. Nie chciałbym, by buty straciły ten ciepły odcień zamszu przez nieodpowiedni dobór kosmetyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 @yacoob, to te z tkeja? Mam pytanie o zamszaki. Kolor Alicante Cobre (w nomenklature Meermina). Na fotce widac i oświetlenie dzienne i kolor w cieniu. Jaki dobrać do nich kolor renowatora? Rozumiem, że najpierw spryskuje je protektorem, a dopiero po pierwszym myciu renowator + protektor? Tu ten kolor w fotografii studyjnej: Moim zdaniem nie masz się co spieszyć z tym renowatorem. Na razie w zupełności wystarczy w miarę regularne szczotkowanie (sam wyczujesz, kiedy będzie potrzebne) i koniecznie zabezpieczenie nano protectorem tarrago (ten mam sprawdzony i z całą odpowiedzialnością za swoje słowa polecam). Niczego innego nie potrzeba. Jak się wyraźnie "zużyją" pomyślisz o renowatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 A ja z nano-protectorem mam ostatnio nie po drodze Trzy pary po zaaplikowaniu widocznie "spłowiały" (różne odcienie brązu). W każdym przypadku skończyło się koloryzacją za pomocą renowatora w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kronenberg Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Tak, czytałem, że protektor może pozbawić te buty tego kolorystycznego uroku. Ale bez protektora się nie obejdzie. Co do renowatora to nie znalazłem idealnego odcienia. Z Saphira jest jasny brąz (za ciemny chyba), albo beż (za jasny), albo płowy (fauve- chyba najlepszy). Z tarago najbliżej jest brązowy cukier (za ciemny) albo miodowy (za jasny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 A ja z nano-protectorem mam ostatnio nie po drodze Trzy pary po zaaplikowaniu widocznie "spłowiały" (różne odcienie brązu). W każdym przypadku skończyło się koloryzacją za pomocą renowatora w sprayu. Kurcze, to się wygłupiłem . Tak poważnie: jak na razie nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów na swoich zamszakach (też trzy pary). Jednakże psikane były jak dotąd po jednym, góra dwa razy. Buty dzieci i żony (te "robocze", które często impregnuję) nie są aż tak "szykowne", aby się nad nimi roztkliwiać. Grunt, że nie przemakają . W każdym razie- zmartwiłeś mnie co do zaobserwowanych efektów ubocznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 @Hargin, to Nano od Tarrago? Jesteś pewien, że to działanie środka, a nie naturalne płowienie zamszu? Jeżeli tak, to mały szok, bo sam stosuję od zawsze i nie doświadczyłem przykrości. Nie przypominam sobie również problemów ze strony Klientów, zarówno detalicznych, jak i hurtowych, a od 3 lat większe i mniejsze sklepy zwariowały na jego punkcie Jak to faktycznie Tarrago, podrzuć proszę na priv fotki butów, na których to się przytrafiło, wraz z opisem w jaki dokładnie sposób aplikowałeś środek (odległość, ilość warstw, czy wcześniej coś było stosowane ...) - chętnie przekonsultuję sprawę z producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacoob Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 @saphir.pl, a Ty jaki kolor pommadiera byś mi doradził do pokazanych na poprzedniej stronie butów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Wydaje mi się, że Twoje strzały to dobry kierunek, ale na każdej fotce te buty wyglądają inaczej, więc sam rozumiesz, że łatwiej w tym momencie Tobie będzie dobrać optimum z palety kolorów trzymając buty przed sobą niż mi z fotografii Tym bardziej, że sam stosuję najczęściej inne odcienie niż kolor skóry, czasem mieszając różne opcje ze sobą - podkład bezbarwny lub zbliżony do koloru skóry, finisz rzadziej ... coś jak tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/510-jakie-buty-mam-dziś-na-sobie/?p=204574 Jeżeli jednak szukasz faktycznie najbardziej zbliżonego koloru, napisz proszę maila na adres sklepowy, z informacją pod którą fotografię dobrać kolor, a tam już pod tym względem ekipa czuje to o wiele lepiej ode mnie. Info ze strony sklepu pod tym względem z reguły będzie celniejsze i szybsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiekw_wawa Napisano 17 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2016 Witam Pewnie ten post powinien znaleźć się w temacie renowacji, ale skoro tutaj go zacząłem, to tak dla posumowania. Wczoraj wróciły moje buty od Rafała, foto przed i po w załączeniu. Męczył się z nimi długo ale efekt widać od razu. Zrobił jeszcze kilka innych rzeczy, które poprzedni szewc, krótko mówiąc spieprzył. Rafał, możesz wrzucić na swoją stronę te zdjęcia jako reklamę swojej pracy. jest się czym chwalić. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 18 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2016 Do pracy jeżdżę spory kawałek samochodem i na butach już po 1 dniu użytkowania widoczne są rysy na czubkach, pewnie od pedałów . Czy można jakoś bardziej zabezpieczyć buty przed takimi uszkodzeniami? Myślałem żeby dać większą ilość kremu i mniej polerować... tłuszcz nanosiłem 3 razy, na koniec wosk 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 18 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2016 już po 1 dniu użytkowania widoczne są rysy na czubkach, pewnie od pedałów . . Na tym forum nie propagujemy homofobii . Sorry, nie mogłem się powstrzymać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 pedałów: przyspieszenia, hamulca i sprzęgła, lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astaroth Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Umieszczę. Nieśmiało się przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 pedałów: przyspieszenia, hamulca i sprzęgła, lepiej? Żeby nie było, że tylko złośliwostki produkuję . Moim zdaniem, jedyne co możesz zrobić (poza unikaniem pedałów i kontaktu z nimi ) to nałożyć dużą ilość wosku i "zlusrować" noski. Gruba warstwa wosku (przynajmniej w jakimś stopniu) uchroni buty przed porysowaniem/uszkodzeniem lica. Mniejsze zarysowania usuniesz wtedy przez szczotkowanie/polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Do pracy jeżdżę spory kawałek samochodem i na butach już po 1 dniu użytkowania widoczne są rysy na czubkach, pewnie od pedałów . Czy można jakoś bardziej zabezpieczyć buty przed takimi uszkodzeniami? Myślałem żeby dać większą ilość kremu i mniej polerować... tłuszcz nanosiłem 3 razy, na koniec wosk 2 razy. Niekoniecznie od pedałów, być może czubkami zadzierasz o dolną cześć obudowy kokpitu, która jest bezpośrednio nad pedałami. Zajrzyj tam i zobacz, albo przy jeździe zwróć na to uwagę i wtedy ew. możesz podkleic jakiś kawałek miękkiego materiału i problem zniknie. Żeby zaczepiać o pedały od dołu to byś musiał mieć max do przodu fotel, a na skrzyżowaniach musiałbyś zdejmować z nich nogi i podkladać je pod spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 jaka farbe (brazowa) polecilibyscie do zamalowania rantow butow? powinna byc trwalsza, niz do cholewki, czy wystarczy taka sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Do rantów używa się wosku np. Tarrago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 chicalbym przemalowac z czarnego na brazowy, wosk chyba nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 No to chyba aceton+farba i na końcu wosk do podeszw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 chicalbym przemalowac z czarnego na brazowy, wosk chyba nie da rady Nie powinno się używać do brzegów spodów skórzanych mocno agresywnej chemii w postaci barwników na bazie alkoholu, czy też acetonu. Może dojść między innymi do znacznego osłabienia szwów, a nawet ich zniszczenia. Do wykańczania brzegów stosuje się różnego rodzaju środki, przy czym w detalu można nabyć wosk do ręcznej aplikacji i jest to jak najbardziej właściwa metoda pielęgnacji, a przy tym istnieje możliwość zmiany koloru z czarnego na brązowy. Oczywiście nie jest to raz na zawsze, trzeba sukcesywnie ponawiać woskowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solozzo Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 mam na półce Church's http://www.church-footwear.com/uk/en/collection/men/A13999XMF0AEV kolor ebony - czyli heban :) jaki kolor uzyć do pielęgnacji z sapphir d'or ?? dark brown czy havana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Chciałbym mieć taką półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Nieśmiało się przypomnę Pamiętam, proszę, na tyle ile potrafię robić zdjęcia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrwawa Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Pierwszy post i pytanie, ktore przez wiekszosc z uzytkownikow zostanie skwitowane usmiechem, ale sprobuje:). Czym polerowac buty po nalozeniu kremu lub pasty? Szczotka czy bawelna? Kolejne zaskakujace:) Czy krem do butow, np. Burgol ma te same wlasciwosci co pasta i czy mozna uzywac go z ta sama czestotliwoscia co paste, naprzemiennie. Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi