szewc24 Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 @flozbi - po Twoim wyjaśnieniu o cel zelowania, podejrzewam, że nie chodziło o wymianę obcasów, a o wymianę fleków na antypoślizgowe. Jeżeli szewc użył określenie obcasy na fleki, to gratuluję mu znajomości terminologii, jeżeli Ty przekręciłeś słowo, to Twój poprzedni post z pytaniem od samego początku wprowadzał w błąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 Wydaje mi się jednak, że Creme Universalle ma podobne właściwości jak renowator. Używam go do pielęgnacji teczki i portfeli. Nic więcej poza tym środkiem nie nakładam. Ja zasugerowałem się opisem z multirenowacji informującym, że tego środka ("kremu uniwersalnego") używają konserwatorzy Biblioteki Narodowej w Paryżu (to chyba gdzieś we Francji jest ) i od przedwczoraj stosuję go do odnawiania skórzanych grzbietów swoich XVIII- wiecznych "białych kruków". Oprawione zazwyczaj w półskórek polonica, często niestety w opłakanym stanie (wiadomo- zawieruchy różnorakie naszego kraju nie omijały, nie to co we Francji ). Efekty osiągnąłem więcej niż zadowalające, ale właśnie takich się spodziewałem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 @flozbi - po Twoim wyjaśnieniu o cel zelowania, podejrzewam, że nie chodziło o wymianę obcasów, a o wymianę fleków na antypoślizgowe. Jeżeli szewc użył określenie obcasy na fleki, to gratuluję mu znajomości terminologii, jeżeli Ty przekręciłeś słowo, to Twój poprzedni post z pytaniem od samego początku wprowadzał w błąd. Masz rację, o zaniesienie butów poprosiłem tatę i przekręcił terminologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 To teraz pozostaje Ci już tylko pochwalić się fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 Zamówiłem dzisiaj Berwicki z podeszwą jak na zdjęciu. Moje pytanie: chciałbym chronić spody, czy oddanie do szewca, w celu założenia blaszek na czubku jest dobrym pomysłem? Nie będę dzwonił jak cygan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 Nie będę dzwonił jak cygan? zapytaj Cyganów, wytłumaczą Ci w trymiga ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 Panowie, w tym miejscu kończą się przepychanki słowne. Wątek oczyszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lapser Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 Czy tego typu wosk bezbarwny to dobry pomysł, czy raczej używać kolorowego, biorąc pod uwagę, że wcześniej i tak zostanie nałożony krem koloryzujący: http://multirenowacja.pl/pasta-do-butow-wosk-saphir-medaille-d-or-50ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 To pytanie na pewno już było, ale czy nowe buty (Yanko) warto natłuścić przed rozchodzeniem? Niby do tej pory tak robiłem, ale może się myliłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 12 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2016 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Nie - dobra, nieprzesuszona skóra nie wymaga takiego natłuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Witam, na pewno ta kwestia była już poruszana na forum, ale niestety mie mogę znaleźć nigdzie tego wątku. Mianowicie, jak najlepiej przechowywać swoje buty? Nie chodzi mi tu o prawidła, czy odstawiacie je po prostu na półkę, do szafy, czy chowacie dodatkowo do woreczków bądź pudełek? Nie ukrywam, że chciałbym je ustawiać normalnie na półkach w garderobie ale nie wiem czy nie wpłynie to źle na ich żywotność. Dziękuje z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 U mnie procedura przechowywania butów wygląda następująco: 1. buty na prawidłach wariant 1. but jest często używany 2. podłoga w przedpokoju wariant 2. but idzie w odstawkę 2. musi być suchy 3. następnie do wora, najlepiej dwóch ale nie zawsze są (tutaj taki mały przytyk do kolegów z Yanko). 4. jeśli wór jest jeden i bez przegródki, to buty stykają się podeszwami 5. do pudła 6. do szafy jeśli nie ma miejsca w szafie (a tych butów dziwnym trafem się nazbierało, co gorsza część jest chyba na dożywotnim zesłaniu) to mam taki sekretny kącik gdzie jest kolumna z xx pudeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Rozumiem, dziękuje za pomoc. Mam jeszcze pytanie, czy trzymanie butów na półce, z prawidłami oczywiście i ich regularne odkurzanie może wpłynąć negatywnie na ich żywotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 To są buty, a nie cygara, stare obrazy czy rocznikowe wina:-) Od odżywiania butów są kosmetyki, a opisany przez Ciebie sposób przechowywania nic im nie zaszkodzi (no chyba że masz tam pleśń, wilgotność 100%, ostre światło itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 A niższa temperatura ? Po remoncie przeniosłem buty do garderoby - jest kiepsko ocieplona i mam tam w tej chwili jakieś 7-8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 To są buty, a nie cygara, stare obrazy czy rocznikowe wina:-) Od odżywiania butów są kosmetyki, a opisany przez Ciebie sposób przechowywania nic im nie zaszkodzi (no chyba że masz tam pleśń, wilgotność 100%, ostre światło itp.). Dzięki za rozwianie wątpliwości, nie ukrywam że zacząłem moją przygodę z butami z wyższej półki od niedawna i mam na punkcie ich ochrony bzika, pewnie po 10 parze przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 A niższa temperatura ? Po remoncie przeniosłem buty do garderoby - jest kiepsko ocieplona i mam tam w tej chwili jakieś 7-8 stopni.Nie wiem; według mnie nie ma problemu (to wyższa temperatura, a szczególnie grzejnik stanowiłyby problem), ale może szewc24 lub ktoś inny się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 W poprzednim miejscu zamieszkania nie miałem możliwości, aby wszystkie buty trzymać w ciągłej gotowości. Po sezonie więc, te których nie zamierzałem już w najbliższych miesiącach zakładać, lądowały w kartonach w szafie. Teraz zaanektowałem trochę więcej miejsca w garderobie i szafie, trochę zmodyfikowałem to i owo i zamierzam wszystkie buty mieć pod ręką, W garderobie w sieni jest ogrzewanie podłogowe, więc się zastanawiam, jaki wpływ może mieć na buty stawiane bezpośrednio na podłodze. Myślę, że najbezpieczniej będzie w szafce na specjalnych stelażach, które sam zamontowałem (to ta modyfikacja). Szafka ma otwory wentylacyjne pomiędzy półkami. Nie wiem, jak się to sprawdzi, ale mam nadzieję, że będzie O.K https://forum.butwbutonierce.pl/uploads/monthly_02_2016/post-6001-0-55074800-1456522223.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Wygląda to naprawdę świetnie, gratuluje kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Wygląda to naprawdę świetnie, gratuluje kolekcji No dziękuję . Nie żebym się jakoś specjalnie przechwalał, ale jest jeszcze szafka na piętrze . Podobnie urządzona, więc nie fotografuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 właśnie się zastanawiałem, gdzie reszta "kolekcji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 To pytanie na pewno już było, ale czy nowe buty (Yanko) warto natłuścić przed rozchodzeniem? Niby do tej pory tak robiłem, ale może się myliłem... W moich pierwszych użyłem renowatora + pommadiera i niezbyt ładnie się złamały, w drugich (fakt czarnych) postanowiłem poeksperymentować i użyłem płynnego tłuszczu. Nałożyłem ponad 10 warstw aż skóra przestała "pić" i zrobiła się matowa. Po dwóch tygodniach zmatowienie zniknęło więc zastosowałem standardowy zestaw: renowator+pommadier+wosk. W czasie tych dwóch tygodni nosiłem je w biurze, pięknie się złamały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astaroth Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 @waski Mógłbyś umieść zdjęcia, celem porównania, byłbym wdzięczny. Jestem bardzo ciekawy jaka jest różnica. Moje pierwsze czarne Yanki, nieładnie się złamały, drugie trzewiki już lepiej, teraz jestem przed łamaniem bordowych 435. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Umieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi