Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum i od razu z prośbą o pomoc. Szukam blezera , najlepiej dwurzędowego (nie wiem , czy są jednorzędowe), o niskim stopniu formalności do jeansów i koszuli bez krawata. Nie mogę nigdzie znaleźć (szukam w Łodzi i okolicach). Wszędzie jeżeli są to po prostu marynarki dwurzędowe bardzo oficjalne. Szukam czegoś takiego jak na poniższym zdjęciu. Z góry dziękuję za pomoc.

bwb1.jpg

Opublikowano

Szanowni Forumowicze,

zwracam się z prośbą o wskazanie początkującemu elegantowi sklepów, outletów itp., w których zaopatrujecie się w wysokiej jakości eleganckie obuwie. Dziękuje za wszelką pomoc.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Poszukuję klasycznego, czarnego,  dwurzędowego płaszcza męskiego (dyplomatka) na okres jesienno-zimowy, sięgającego do kolan lub połowy uda (mile widziany układ guzików ze zdjęcia). Budżet: circa pięć stówek (nie musi być to wełna z kaszmirem spod igły znanej marki; godzę się na domieszkę poliestru) - czy w tym budżecie jest to realne?
Ewentualnie, czy może widział ktoś coś takiego na Zalando Lounge lub w innym miejscu w Internecie bądź ile mniej więcej wynosiłoby uszycie takiego płaszcza u krawca?

IMG_20190922_233624.jpg

Opublikowano
Podbijam pytanie kolegi

Wiele chinosów ma zaprasowany kant, który natychmiast ulega rozprostowaniu, bo spodnie są z bawełny. Rozwiązaniem jest przeszyty kant (IMO zły pomysł) lub Levi’s Sta-prest czy Dickies w większości z poliestru (też nienajlepszy pomysł). Wysoki stan to pojęcie nieprecyzyjne. Jeśli chodzi o bardzo klasyczny fason (zakładki, fishtail back) zdecydowanie polecam Aero Leathers CC41. Uporczywie promowany przez jednego z kolegów Simon James Cathcart też robi takie rzeczy. Na ebay można szukać Brook Taverner, a bardziej obeznani ode mnie koledzy zapewne podrzucą jakiś pomysł z Yooxa. W pół drogi jest jeszcze Charles Tyrwhitt, ale to nie jest slim fit.
Opublikowano
Godzinę temu, lubo69 napisał:

Wiele chinosów ma zaprasowany kant, który natychmiast ulega rozprostowaniu, bo spodnie są z bawełny. Rozwiązaniem jest przeszyty kant (IMO zły pomysł) lub Levi’s Sta-prest czy Dickies w większości z poliestru (też nienajlepszy pomysł). Wysoki stan to pojęcie nieprecyzyjne. Jeśli chodzi o bardzo klasyczny fason (zakładki, fishtail back) zdecydowanie polecam Aero Leathers CC41. Uporczywie promowany przez jednego z kolegów Simon James Cathcart też robi takie rzeczy. Na ebay można szukać Brook Taverner, a bardziej obeznani ode mnie koledzy zapewne podrzucą jakiś pomysł z Yooxa. W pół drogi jest jeszcze Charles Tyrwhitt, ale to nie jest slim fit.

A ja polecam bespoke. Wyjdzie podobnie.

Mam chyba z dziesięć spodni od pana Tadeusza Basia z Łodzi, i cztery ostatnie pary właśnie tak wyglądają. Dwie zakładki, wysoki stan, "pingwin" z tyłu, guziki na szelki, wąska nogawka u dołu. Cholery można dostać, szukając takiego fasonu na półce w sklepie.

No ale one są z wełny albo mieszanki lnu z wełną (wersje letnie). Bawełnę całkowicie porzuciłem (z wyjątkiem dżinsów) z powodu jej słabych właściwości. Źle się starzeje (a w przypadku sztruksu i moleskinu wręcz bardzo źle), spodnie szybko się wycierają (żadne moje bawełniane nie wytrzymały dłużej niż dwa lata, a najstarsze wełniane mam już dziesięć), ma słabe właściwości termiczne itd.

Opublikowano
31 minut temu, Velahrn napisał:

Bawełnę całkowicie porzuciłem (z wyjątkiem dżinsów) z powodu jej słabych właściwości. Źle się starzeje (a w przypadku sztruksu i moleskinu wręcz bardzo źle), spodnie szybko się wycierają (żadne moje bawełniane nie wytrzymały dłużej niż dwa lata, a najstarsze wełniane mam już dziesięć), ma słabe właściwości termiczne itd.

Pełna zgoda. Natomiast p. Basia polecałbym tylko pod warunkiem, że nie zmienił spodniarza. A bespoke w Warszawie chyba nie wyjdzie podobnie cenowo niż nawet najdroższe RTW.

• Oceniam pozytywnie 1