Pan Janusz Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 No to nie z królika, tylko z niedźwiedzia, no i własnoręcznie upolowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Adam zemdleje. Ja te mdleję po trochu. Do licha, co zimą nosili niezależni finansowo faceci z początku XX wieku? Ktoś raz powiedział, komentując fotografię jednego z młodszych Sapiehów, że "dżentelmen zimą powinien wyglądać, jakby właśnie wybierał się na polowanie". Agnieszka Osiecka to była? I czy to jest wskazówka? Breżniewa arbitrem elegancji bym nie nazwał. Ale, ale początek XX w., polowanie, niezależny finansowo: Aleksander Walewski w Ostrowczanach Poza tym chyba ze względu na mrozy Wschód nam pozostaje jako ewentualna podpowiedź: Michaił Arcybaszew Aleksiej Karenin (wersja filmowa 2012) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 @Constantin (guziki). Szanowny Panie, zasada jest prosta, podobnie jak wszystkie inne zasady obowiązujące dżentelmenów. Marynarka jednorzędowa powinna być zapinana na guziki mające 32 linie (L). Dwurzędowa marynarka powinna mieć guziki 34 L. Guziki kamizelki, rozporka i rozcięć rękawów powinny mieć 24 L. 1 L = 0,635 mm Guziki męskie powinny mieć 4 dziurki i być przyszywane na krzyż. Uzasadnienie podane jest w wymienionej poniżej książce. Guziki powinny mieć wystający, zaokrąglony brzeg (tzw. English rim). Te Pańskie są pod tym względem ok. Edit: poprawiono przelicznik na angielskie linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Czy istnieje jakaś miarka ze skalą w liniach - czy trzeba to mierzyć suwmiarką ?? Pytam, bo istnieje np miarka drukarska ze skalą w punktach typograficznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 @Constantin (guziki). Szanowny Panie, zasada jest prosta, podobnie jak wszystkie inne zasady obowiązujące dżentelmenów. Marynarka jednorzędowa powinna być zapinana na guziki mające 32 linie (L). Dwurzędowa marynarka powinna mieć guziki 34 L. Guziki kamizelki, rozporka i rozcięć rękawów powinny mieć 24 L. 1 L = 2,255891 mm Guziki męskie powinny mieć 4 dziurki i być przyszywane na krzyż. Uzasadnienie podane jest w wymienionej poniżej książce. Guziki powinny mieć wystający, zaokrąglony brzeg (tzw. English rim). Te Pańskie są pod tym względem ok. 1 L = 2,255891 mm 32 L = 32 X 2,255891 mm = 72,188512 mm = 7,2 cm !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Skoro tak jest napisane w książce, to widocznie tak musi być. http://i0006.photobucket.com/albums/000 ... C_7192.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Na zimę najlepsza broda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Sorry, podałem wymiary w angielskich liniach, a przelicznik dla francuskich linii (nimi mierzy się werki zegarków). Przelicznik dla angielskich linii: 1L = 0,635 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Sorry Jak pan może używać takich wstrętnych proleckich anglicyzmów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szu Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Szanowni Panowie, Jak się ma papacha (uszatka) z lisów ma się do męskiej elegancji? Wypada ją nosić czy też to dobre tylko dla naszych dziadków? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Czy istnieje jakaś miarka ze skalą w liniach - czy trzeba to mierzyć suwmiarką ?? Pytam, bo istnieje np miarka drukarska ze skalą w punktach typograficznych. Jasne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Sorry Jak pan może używać takich wstrętnych proleckich anglicyzmów... Pardonne-moi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 pardonnez-moi zazwyczaj używa Pan formy "Pan" w stosunku do użytkowników. Chyba, że w tym konkretnym przypadku zwrócił się Pan do kolegi per Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Dziś mam jakoś słaby dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Ciśnienie spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Otto: zdjęcia, rewelacja. Urzekło mnie nakrycie głowy, które na fotografii nosi psiarczyk. Takie z chwościkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Dzięki Jan. Miałem pewne wątpliwości czy można to nosić? Nie wiem czy można nosić, w każdym razie ja noszę. Wychodzę z założenia, że jeśli coś jest z zabitego zwierzaka, to jest to męskie i facet może to nosić Nie powiem, mocny argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Dzięki Jan. Miałem pewne wątpliwości czy można to nosić? Nie wiem czy można nosić, w każdym razie ja noszę. Wychodzę z założenia, że jeśli coś jest z zabitego zwierzaka, to jest to męskie i facet może to nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 widziałeś fioletowego zwierzaka? Oprócz papugi? A takie pijące 'jagodzianę' mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Otto: zdjęcia, rewelacja. Urzekło mnie nakrycie głowy, które na fotografii nosi psiarczyk. Takie z chwościkiem. Dziękuję. Już z resztą raz podrzucałem watek nakryć głowy zimowych o dłuższej tradycji: viewtopic.php?f=1&t=253&start=60 Czapki pisarczyków urocze, ale płaszcz o specyficznym zapięciu tez jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Panowie czy do koszuli z rozcięciem z tyłu krawat jest wskazany czy wręcz przeciwnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Pierwszy raz słyszę o takiej koszuli, ale człowiek uczy się całe życie. Może chodziło tu o marynarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 No nie bądźmy tacy skromni, przecież każdy wie o jaki typ koszuli chodzi: Krawat wskazany dla tych, których kręcą takie dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Caporegime, Pan to jest znawcą, chapeau bas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Krawat to przecież eufemizm na zwis męski. Jest tutaj niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi