Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak prosto to nie będzie, jaką marynarkę, z czego, na jaką okazję?

Co do powyższych dwóch - można zanalizować materiały, ale kluczowe jest dopasowanie. Trzeba sprawdzić, jak na Tobie leżą. Każdy producent ma nieco inne kroje i jedne marynarki będą Ci pasować, w innych będziesz wyglądał źle lub będą wymagać znacznych przeróbek.

5 godzin temu, ciasteczkowy napisał:

Wieść gminna niesie że skórzane podeszwy na deszcz nadają się "nie bardzo". A jak jest po podzelowaniu? Można czy lepiej nie?

Podeszwa skórzana w dobrze wykonanych butach "nadaje się" na deszcz w tym sensie, że nie powinna przepuszczać wody. Jednak po pewnym czasie nasiąka wodą, co powoduje szybsze zużycie (ścieranie) na twardych nawierzchniach. Jest też śliska na gładkich podeszwach typu terakota, marmur, amelinum.

Dlatego ja preferuję podeszwy podzelowane. Zelowanie zabezpiecza przed nasiąkaniem, a sama podeszwa jest mniej śliska.

• Like 1

2 minuty temu, johnyr7 napisał:

W suitsupply wszystko ponad 1000 zł, warto wybrać coś od Miler Menswear, dodam że jestem szczupły i lubię raczej bardziej dopasowane marynarki, koszule.

Wejdz tutaj https://eu.suitsupply.com/pl/outlet wpisz BIGOUTLET i zobacz czy tam czegoś nie znajdziesz w granacie na swój rozmiar.

2 godziny temu, johnyr7 napisał:

W suitsupply wszystko ponad 1000 zł, warto wybrać coś od Miler Menswear, dodam że jestem szczupły i lubię raczej bardziej dopasowane marynarki, koszule.

Pytanie co rozumiesz przez „szczupły”? Jeśli masz dobra sylwetkę (proporcjonalna, jesteś w miarę wysoki) polecam dwa rzędy,  wg mnie robią robotę 👍 Na pewno mniej opatrzone niż klasyczna jedynka. Tu sprawdziłbym w pierwszej kolejności SuSu, choć Miller tez ma zdaje się coś w swojej ofercie. 

13 minut temu, Koval napisał:

Niby można, ale po co (less is more...).

NIE.

images.jpeg.bb7274ddb7a790aa5b22ccf7e5e3364e.jpeg

Dla jasności: nie, nie znalazłem ekstra okazji. Dla mnie to podpada pod less is more, bo czarny występuje w jednym odcieniu, a brązowy w wielu, czarne oxfordy średnio się komponują z nieformalnymi garniturami, monków nie lubię, derbów zaś w takim zestawie nie widzę.

A gdybym pierwszy przymiotnik zamienił na "jedynie słuszne, czyli brązowe'?

Ewentualnie: uniwersalne buty na wspomniany okres, szerokie spektrum zastosowań z wyłączeniem skrajności typu black/white tie i home office/lounge attire.

1 godzinę temu, lubo69 napisał:

Czarne penny loafers z licówki na skórzanej podeszwie, smukłe kopyto (np. C&J Crawford) do nieformalnych garniturów (flanela, fresco) przez większą część roku (marzec - październik).

Tak / nie?

Czarne penny loafers tak, smukłe kopyto nie. Mam smukłe penny loafers C&J (Merton) i zakładam je stosunkowo rzadko. O wiele ładniej jednak wyglądają loafersy na innych kopytach. Zdecydowanie lepiej wybrać Harvard/Boston/Sydney.

• Oceniam pozytywnie 2

https://www.gutteridge.com/it_IT/saldi-uomo/giacca-armaturata-in-lana-e-cotone/GI3334UOGU.html

Jak się zapatrujecie na włoską firmę Gutteridge? Jaki poziom materiałów, wykończenia? Ktoś coś posiada? Z opisów na stronie tak naprawdę niewiele wynika.

Wskazana powyżej marynarka miałaby docelowo służyć jako "marynarka robocza". Czy według was blend wełny i bawełny stanowi jakieś rozwiązanie? 

Dzięki za info!

53 minuty temu, Tommaso napisał:

Jak się zapatrujecie na włoską firmę Gutteridge? Jaki poziom materiałów, wykończenia? Ktoś coś posiada?

Mam kurtkę bawełnianą, lnianą koszulę i bawełniany szalik. Spodziewaj się jakości adekwatnej do ceny z wyprzedaży niż regularnej, jeżeli chodzi o jakość (szwy po taniości itd.) i materiały (które są na ogół naturalne, natomiast z niższej półki). Plusem jest w miarę klasyczny design, ale należy uważać na spodnie (szczupłe w udach). Ogólnie taki kompromis, który w cenach z wyprzedaży można zaakceptować (przynajmniej bazując na rzeczach, które mam - kurtka była za 40 euro, koszula za 30, szalik za 12), choć trzeba mieć na uwadze, że w rzeczywistości będzie to prawdopodobnie wyglądać gorzej niż na zdjęciach. Kiedy sytuacja się uspokoi, polecam Designer Outlet Center pod Wenecją (Noventa di Piave), mają tam dwa sklepy (z czego jeden spory), poza tym samo centrum pod kątem forumowym bardzo interesujące (od półki pokroju Gutteridge poprzez Boggi, Brooks Brothers i Boglioli po Church's, Fratelli Rosetti i Kiton, a jak ostatnio byłem, to było też Brioni z garniturami za trochę ponad tysiąc euro, ale teraz nie widzę na stronie) i (szok i niedowierzanie) chyba więcej sklepów dla mężczyzn, niż dla kobiet.

• Oceniam pozytywnie 1