Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Stacjonarnie mission impossible. Zobacz na Zalando, weszła nowa kolekcja. Nie są to 100% klasyczne trencze, ale przynajmniej są bawełniane o co ogólnie w sklepach stacjonarnych bardzo trudno.

Tylko właśnie u nich jakieś krótkie mi się one wydają. Liczyłem na coś do kolana. Z drugiej strony szybka i bezproblemowa procedura zwrotu zachęcają, aby poeksperymentować, tym bardziej że rozmiarowo jest w czym wybierać. Bardzo dziękuję za pomoc.  

W H&M, sugerowanym mi w innym wątku, nic już niestety nie znalazłem, więc skusiłem się dziś na Zalando. Lecą do mnie dwa rozmiary tego trenczu:

https://www.zalando.pl/pier-one-prochowiec-beige-pi922g01b-b11.html

skusił mnie krój, kolor i fakt, że spośród 4 innych ten jako jedyny nie miał poliestru w składzie. Inne miały poliester albo w materiale wierzchnim, albo w podszewce - ten, wnioskuję z komentarzy kupujących, podszewki po prostu nie ma. Jestem dość niski, wiec są nawet szanse, że nie będzie taki krótki.

Jeżeli to komuś pomoże, jak tylko otrzymam paczkę, mogę zrobić zdjęcia, jak to wygląda na żywo. W najgorszym wypadku po prostu odeslę, na szczęście procedury zwrotu mają bardzo wygodne.

No to Panie ciężko będzie, moda jest dla nas bezwzględna, marynarki do pępka, płaszcze do pasa, krok w spodniach do kolan, a na nogi NB. :(

To rzeczywiście potrafi być problemowe. O dziwo najbardziej klasyczny trench w rozmiarze, który byłby dla mnie odpowiedni znalazłem w... sklepie z kostiumami. 

Czyżbyśmy byli reliktami przeszłości? A może legendami? ;) 

Jeżeli to komuś pomoże, jak tylko otrzymam paczkę, mogę zrobić zdjęcia, jak to wygląda na żywo. W najgorszym wypadku po prostu odeslę, na szczęście procedury zwrotu mają bardzo wygodne.

Byłbym wdzięczny gdybyś dał radę je zrobić. Na zalando już kilka razy naciąłem się z jakością produktów, a żeby spróbować ponownie kusi mnie właśnie wizja bezproblemowego zwrotu. 

Również zastanawiam się nad tym modelem. River Island był nieco dłuższy, ale ma poliestrową podszewkę, co przy użytkowaniu pewnie będzie uciążliwe. 

Z tego samego powodu odrzuciłem RI, a po klikaniu w obrazki to byłby mój pierwszy wybór.

Nie dopłaciłem do ekspresowej dostawy, więc na pewno nie dostanę zamówienia jutro - ale jak tylko przyjedzie, to się podzielę spostrzeżeniami i spróbuję zrobić możliwie dobrą dokumentację zdjęciową.

W Łodzi na żywo w Esprit nie udało mi się go zobaczyć (to zastanawiające, ale w ogóle w Łodzi mało co z bardziej klasycznych ciuchów w sieciówkach udaje mi się zobaczyć :D), a na zdjęciach (w Zalando też jest) wydał mi się nazbyt krótki i parę innych szczegółow w kroju też nie do końca do mnie trafiło.

Przy niemal dwukrotnie wyższej cenie od tego co linkowałem i domieszkach w tkaninie odpuściłem temat i nie rozważałem go bliżej.

Wracając jeszcze do HΜ - obsługa w Manufakturze w Łodzi się zdziwiła, że mają coś takiego w ofercie i stwierdziła, że na sklepie nie było, a na płaszcze jakiekolwiek to już w ogóle za późno, bo zima się skończyła. Ręce mi opadły i poszedłem szukać dalej, ot i tyle. :)

Ponieważ to mój pierwszy post na forum to WITAM Panów serdecznie;)

Szybkie pytanie: W popularnej sieciówce tj.  Massimo Dutti sprzedają marynarki bez wyciętych dziurek w mankietkach. Chciałbym raczej zapinać rękaw na wszystkie dostępne guziki i pytanie jakim narzędziem to najlepiej wyciąć.

Właściwie to spodnie z bawełny zawsze, niezależnie od gramatury, będą dużo gorszym rozwiązaniem na lato niż len czy wełna o splocie fresco - bo też i splot jest równie ważny jak sam materiał. Bawełna jest gęsto tkana, bo luźno tkana szybko się niszczy. Jeśli spojrzysz tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/827-warszawaonline-bawe%C5%82na-na-spodnie-gdzie-kupi%C4%87/to zobaczysz, że bawełniane spodnie zimowe mogą mieć 620 g/m2, ale i 280. Więc generalnie szukaj czegoś innego, jeśli chcesz prawdziwie przewiewnych spodni.

Jakiego koloru krawat będzie pasował do takiego garnituru http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-grey-plain/P3852.html?start=27&cgid=Suits

Dodam, iż koszula biała, pasek, buty i zegarek czarne. Z kolei okulay ciemny granat. A okazja to wesele (nie moje :)) więc czarny nie bardzo. Co byście polecili? I z jakiego materiału?

Jakby ktoś jeszcze mógł mnie naprowadzić trochę w temacie poszetek - kolor i materiał względem krawata.

Tak się zastanawiam, czy np. taki jasny garnitur nie pasowałby na wesele latem. Ten kolor tak bardzo pasuje do ciepłej pory roku, że chyba złamałbym zasady i taki założył, oczywiście jako gość. Sądzicie, że nie jest to na miejscu?

Ja bym się pokusił i nie uważał tego za faux pas, latem w szczególności. Na szybko w Googlu znalazłem kilka zdjęć jasnoszarych garniturów na weselach rodziny królewskiej. To również kolor, który świetnie wygląda w komplecie z ciemną jaskółką, lub wręcz szarą jako morning suit. Choć to stroje z natury bardziej formalne, w ładną pogodę, jeśli uroczystość nie jest wieczorem, założenie szarego garnituru nie wydaje mi się nadużyciem.

Swoje dwa grosze opieram jednak głównie na domysłach, a nie na dobrej znajomości kanonu ubioru :)