Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem, którego na pierwszy rzut oka nie załatwia google, a może ktoś z Was miał podobny. Mianowicie marynarki, z których wyraźnie czuć woń potu (pod pachami). Z koszulami i innymi ubraniami, które mogę uprać w pralce nie ma problemu, z marynarkami jest gorzej. Dwie z nich oddawałem do pralni chemicznych (dwóch różnych), ale niestety wiele to nie pomogło. Zapach zelżał, ale marynarka wystarcza na jedno wyjście (i to do pracy, której tryb mam siedzący, a więc pocę się niewiele - po prostu jak to po 8 - 9h siedzenia) i zapach wraca. Jedna była sieciówkowa, tania,  więc pogodzony z jej utratą zaryzykowałem pranie w zwykłej pralce. Zapach zszedł, marynarka trochę się pomięła, ale da się to wyprostować. Będzie żyła. Dwóch pozostałych zdecydowanie mi szkoda (szczególnie, że jedna jest garniturowa).

I teraz pytanie do Was czy mieliście podobny problem i czy znacie sposoby aby temu zaradzić. Inna pralnia (mogę próbować kolejnej, pytanie czy jest sens)? Soda (na tej wypranej próbowałem wcześniej i zapach faktycznie zelżał, ale nie udało się go całkowicie wyeliminować)? A może po prostu mydło, szczotka, płyn do prania i spróbować ją z zewnątrz delikatnie wyprać ręcznie w tym miejscu (zapach jest szczególnie intensywny we wszystkich przypadkach po stronie zewnętrznej, na podszewce jest ok).

Opublikowano
38 minut temu, aislinnek napisał:

Panowie mam problem, którego na pierwszy rzut oka nie załatwia google, a może ktoś z Was miał podobny. Mianowicie marynarki, z których wyraźnie czuć woń potu (pod pachami). Z koszulami i innymi ubraniami, które mogę uprać w pralce nie ma problemu, z marynarkami jest gorzej. Dwie z nich oddawałem do pralni chemicznych (dwóch różnych), ale niestety wiele to nie pomogło. Zapach zelżał, ale marynarka wystarcza na jedno wyjście (i to do pracy, której tryb mam siedzący, a więc pocę się niewiele - po prostu jak to po 8 - 9h siedzenia) i zapach wraca. Jedna była sieciówkowa, tania,  więc pogodzony z jej utratą zaryzykowałem pranie w zwykłej pralce. Zapach zszedł, marynarka trochę się pomięła, ale da się to wyprostować. Będzie żyła. Dwóch pozostałych zdecydowanie mi szkoda (szczególnie, że jedna jest garniturowa).

I teraz pytanie do Was czy mieliście podobny problem i czy znacie sposoby aby temu zaradzić. Inna pralnia (mogę próbować kolejnej, pytanie czy jest sens)? Soda (na tej wypranej próbowałem wcześniej i zapach faktycznie zelżał, ale nie udało się go całkowicie wyeliminować)? A może po prostu mydło, szczotka, płyn do prania i spróbować ją z zewnątrz delikatnie wyprać ręcznie w tym miejscu (zapach jest szczególnie intensywny we wszystkich przypadkach po stronie zewnętrznej, na podszewce jest ok).

Regularne golenie/skracanie włosów pod pachami plus dobry antyperspirant/bloker, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. W kwestii prania w pralce - prałem kiedyś bawełnianą marynarkę od Massimo w pralce (bez podszewki i konstrukcji) i nic się jej nie stało. Z innymi marynarkami (z konstrukcją i z innych materiałów) może być różnie, z naciskiem na raczej słabo. :D 

Opublikowano
9 godzin temu, MH_fan napisał:

Regularne golenie/skracanie włosów pod pachami plus dobry antyperspirant/bloker, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. W kwestii prania w pralce - prałem kiedyś bawełnianą marynarkę od Massimo w pralce (bez podszewki i konstrukcji) i nic się jej nie stało. Z innymi marynarkami (z konstrukcją i z innych materiałów) może być różnie, z naciskiem na raczej słabo. :D 

Etiaxil najlepszy. Oczywiście na skórę bez włosów. Śmieszne uczucie jak po saunie człowiek cały spocony a pachy suche :) Natomiast pewność siebie w różnych sytuacjach wzrasta znacznie!

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
20 godzin temu, MH_fan napisał:

Regularne golenie/skracanie włosów pod pachami

Stosuję :-D

20 godzin temu, MH_fan napisał:

plus dobry antyperspirant/bloker, żeby nie dochodziło do takich sytuacji.

Właśnie kluczem jest tu dobry, na pewno muszę zainwestować w lepszy

11 godzin temu, kolekcjoner21 napisał:

Zrezygnować z poliestru. Nie tylko w materiale zewnętrznym, ale i - a może przede wszystkim - w podszewce.

Problem jest głównie na zewnątrz, na podszewce - o dziwo - nic nie czuć. Przy czym jedna z nich ma faktycznie 0% poliestru (co nie znaczy braku włókien sztucznych), zewnątrz 100% wełna, podszewka 50%/50% acetat/wiskoza, podszewka rękawów 100% cupro. Ona jednakże nie zaliczyła ostatnio wizyty w pralni. Wiem, że to nie jest jeszcze najlepsza możliwa podszewka, ale jednak poliestru nie ma w sobie w ogóle.

Opublikowano
56 minut temu, aislinnek napisał:

50%/50% acetat/wiskoza, podszewka rękawów 100% cupro. Ona jednakże nie zaliczyła ostatnio wizyty w pralni. Wiem, że to nie jest jeszcze najlepsza możliwa podszewka, ale jednak poliestru nie ma w sobie w ogóle.

To jest taka podszewka, jaka być powinna. Nie ma się do czego przyczepić - wszystko tu przepuszcza powietrze. :)

Opublikowano

Czy zasada mówiąca o doborze metalowych akcesoriów w tym samym kolorze tyczy się również oprawek okularów? Bardzo będą się gryzły częściowo złote oprawki Ray Ban'ów Clubmaster ze srebrną sprzączką i zegarkiem?

Opublikowano
Czy zasada mówiąca o doborze metalowych akcesoriów w tym samym kolorze tyczy się również oprawek okularów? Bardzo będą się gryzły częściowo złote oprawki Ray Ban'ów Clubmaster ze srebrną sprzączką i zegarkiem?
Myślę, że nikt na to nie zwraca uwagi. Umówmy się, to są niewielkie elementy całego stroju.
Opublikowano
5 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

A coś jednorzędowego możecie polecić?

Szukam jednorzędowego płaszcza w kolorze camel lub granat, z ładnymi, proporcjonalnymi, szerokimi klapami jak i z niskim zapięciem. Przeszukałem polskie marki, sklepy stacjonarne, TK Maxx, Yoox'a. Jedynie SuSu ma w swojej ofercie ładne płaszcze. Granat jednorzędowy 1400, camel 2300.

Opublikowano
1 godzinę temu, W.N. napisał:

Szukam jednorzędowego płaszcza w kolorze camel lub granat, z ładnymi, proporcjonalnymi, szerokimi klapami jak i z niskim zapięciem. Przeszukałem polskie marki, sklepy stacjonarne, TK Maxx, Yoox'a. Jedynie SuSu ma w swojej ofercie ładne płaszcze. Granat jednorzędowy 1400, camel 2300.

Ale bierz poprawkę na to, że SuSu ma zdjęcia profesjonalnie retuszowane, a Yoox  nieprofesjonalnie beznadziejne. Są na Yooxie piękne płaszcze, choć oczywiście trochę trzeba wydać, choćby Caruso (przy czym tam zapewne konstrukcja full-canvas i dużo ręcznego wykończenia) np.

https://www.yoox.com/pl/41720489RN/item#dept=men&sts=ip_baynote&bnwidget=PDSameDesigner&bnslot=1&bnpid=41720489&cod10=41720489RN&sizeId=&sizeName

Opublikowano
5 godzin temu, dziko napisał:

Ale bierz poprawkę na to, że SuSu ma zdjęcia profesjonalnie retuszowane, a Yoox  nieprofesjonalnie beznadziejne. Są na Yooxie piękne płaszcze, choć oczywiście trochę trzeba wydać, choćby Caruso (przy czym tam zapewne konstrukcja full-canvas i dużo ręcznego wykończenia) np.

https://www.yoox.com/pl/41720489RN/item#dept=men&sts=ip_baynote&bnwidget=PDSameDesigner&bnslot=1&bnpid=41720489&cod10=41720489RN&sizeId=&sizeName

100% racji, na stronie Yooxa pewnie nawet płaszcz bespoke za 10k by wyglądał kiepsko. Ten tutaj wygląda naprawdę nieźle ale wolę chyba 2,5 guzika SuSu niż 3 tutaj. No i cena, ok. 3k złotych, w SuSu jest 100% kaszmir za 2300zł aczkolwiek materiał materiałowi nierówny i ta 100% wełna za 3k może być lepsza (i zapewne jest) od tego kaszmiru od SuSu.

Opublikowano
14 godzin temu, W.N. napisał:

Ten tutaj wygląda naprawdę nieźle ale wolę chyba 2,5 guzika SuSu niż 3 tutaj. No i cena, ok. 3k złotych, w SuSu jest 100% kaszmir za 2300zł aczkolwiek materiał materiałowi nierówny i ta 100% wełna za 3k może być lepsza (i zapewne jest) od tego kaszmiru od SuSu.

Ano właśnie, z tym 2,5 guzika to może być problem, mało jest takich modeli. W przypadku Yooxa należy tez pamiętać, że dany produkt może jeszcze potanieć oraz prędzej czy później załapać się na jakąś promocję rzędu minus 25%, ale wtedy może szybko zniknąć, więc to taka zabawa w polowanie.

Masz oczywiście rację z "dobrą wełną" vs "przeciętny kaszmir", widać to dobrze w dzianinie czy akcesoriach. Miałem kiedyś płaszcz 100% kaszmiru (Baumler, upolowany w TKMaxxie) i jest to fajna rzecz, ale przetrwał jakieś dwa sezony (w miarę często używany, jakby był "pomocniczym" to zapewne dłużej).  Z drugiej strony Loro Piana tak "obrabia" kaszmiry, że nawet burze i ulewy im nie straszne, no ale ceny wtedy też z kosmosu. Warto też chyba rozważyć inne domieszki, np. alpakę (ponoć bardzo ciepła).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Formalna koszula z krytą plisą jest zarezerwowana wyłącznie dla muchy czy krawat też można śmiało wiązać? W teorii pod krawatem i tak nie widać ani guzików ani plisy ale gdzieś przeczytałem, że do muchy z krytą a do krawata z widocznymi guzikami...

Opublikowano

Śmiało załóż krytą plisę z krawatem, i tak tego nie widać. Różnica jest taka że kryta plisa wygląda IMO słabo w bardziej casualowych ubiorach, gdzie nie masz ani muchy, ani krawata pod szyją, ale jeśli chcesz taką koszulę nosić z muchą albo krawatem - śmiało.

• Like 1
Opublikowano

Pytanie do znawców-historyków, że tak powiem (nie urażając reszty Użytkowników). Czy dopuszczalne są mankiety/manszety w spodniach od garnituru wizytowego/strollera?  Ja wiem, że na pawie wszystkich blogach, forach są odradzane jako nie/niezbyt formalne. Na ilustracjach z epok dawnych też bardzo rzadko się pojawiają w strojach bardziej oficjalnych.

Lecz mimo to zapytam - czy byłyby błędem czy - niezbyt wskazana, ale jednak dopuszczalną - opcją na ślubie, w operze,  podczas oficjalnej wizyty itd. itp.? Właśnie dumam nad swoimi spodniami do strollera, a mankiety lubię i dobrze mi pasują - lecz nie chcę przesolić.

Ja wiem, że praktycznie nikt postronny różnicy nie zauważy, ale ja ją będę widział 8-)

Opublikowano
Czy orientujecie się, czy w poprzednich latach były jakieś dodatkowe akcje na Charles Tyrwhitt? Mam do kupienia kilka koszul, wychodzi mi po 164 i zastanawiam się, czy czekać, czy zamawiać.
164 w jakiej walucie?