Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, lubo69 napisał:

Tak, UK, ale bez logowania. Spróbuję się zalogować później, jak będę przy komputerze.

Edit: po zalogowaniu mogę wybrać np. rozmiar garnituru, ale dodanie do koszyka nie przynosi oczekiwanego skutku.

Myślałem że może za dużo kupiłeś i masz "blokadę rodzicielską", ale ja nie kupowałem u nich nic w ostatnich latach;-)

Nie wiem co jest grane, ani z telefonu ani z tableta ani z chrome na komputerze nie udaje mi się nic zrobić. O dziwo Microsoft Edge dał radę i zrobiłem zakupy :) 15% zniżki przy obecnym kursie funta to całkiem niezła okazja.

Opublikowano

Proszę o pomoc w doborze krawata do garnituru na mój własny ślub.

Garnitur mam taki link   ,koszula biała, czarne buty i pasek, srebrny zegarek, biała poszetka, bez kamizelki (Lipiec).

Czy ten krawat będzie odpowiedni? link

Proszę o inne komponujące się propozycje krawatów, najlepiej nie przekraczające 200 zł.

Z góry dziekuję :)

Opublikowano

Szału nie ma (ramiona - niezbyt finezyjne), tragedii też nie ma, ogólnie jest przyzwoicie. Z tego ujęcia nie widać tego dokładnie, natomiast sądząc po rękach (długość marynarki w stosunku do dłoni oraz długość rękawów marynarki) marynarka może być zbyt krótka.

Opublikowano

@MH_fan nie sądzę. Rynek niemiecki jest tym zalany. Firma celuje w przeciętnego klienta, który się tym nie interesuje. Na stronie firmy jest zero informacji o pochodzeniu materiałów i konstrukcji marynarek, za to bardzo dużo o modnych i "indywidualnych" elementach. Mimo to zdarzają się znośne modele.

Opublikowano
13 godzin temu, Markos napisał:

Panowie, szybkie pytanie!

Czy do koszuli w kolorze liliowym i granatowej marynarki będzie pasować klasyczna, biała poszetka?

Zależy, co chcesz osiągnąć. Wg mnie biała poszetka pasuje do stroju wieczorowego - ja zakładam do ciemnego garnituru i białej koszuli. Do zestawów mniej eleganckich lepiej będzie pasować mniej "formalna", np. - biała, ale z kontrastowym rulonikiem (polecam kolor granatowy - bardzo uniwersalny).

Opublikowano
2 godziny temu, mosze napisał:

Zależy, co chcesz osiągnąć. Wg mnie biała poszetka pasuje do stroju wieczorowego - ja zakładam do ciemnego garnituru i białej koszuli. Do zestawów mniej eleganckich lepiej będzie pasować mniej "formalna", np. - biała, ale z kontrastowym rulonikiem (polecam kolor granatowy - bardzo uniwersalny).

Tak, zgadzam się, ale chwilowo mam ograniczony budżet i stąd moje pytanie. Czy jeśli założę do niekoniecznie bardzo formalnej stylizacji klasyczną, białą poszetkę to będzie ok.

Opublikowano

Jakoś tak się porobiło, że bardzo schudłem w ostatnich tygodniach (jakoś mi się jeść nie chce, za gorąco) i o ile z przeróbkami marynarek i garniturów mogę poczekać (bo a nuż przytyję na jesieni), o tyle koszule zrobiły się za duże w talii (5 cm albo i więcej) i też w klatce (2-3 cm). W tym te dość kosztowne i prawie nowe MTM. To się da jakoś łatwo i tanio zwęzić, czy lepiej poczekać, aż przytyję na nowo? Nigdy nie musiałem przerabiać koszul...

Domyślam się, że w talii i biodrach to nie problem, ale pod pachami (w klatce)? Trzeba od nowa wszyć rękawy...?

Opublikowano
Godzinę temu, swordfishtrombone napisał:

Jakoś tak się porobiło, że bardzo schudłem w ostatnich tygodniach (jakoś mi się jeść nie chce, za gorąco) i o ile z przeróbkami marynarek i garniturów mogę poczekać (bo a nuż przytyję na jesieni), o tyle koszule zrobiły się za duże w talii (5 cm albo i więcej) i też w klatce (2-3 cm). W tym te dość kosztowne i prawie nowe MTM. To się da jakoś łatwo i tanio zwęzić, czy lepiej poczekać, aż przytyję na nowo? Nigdy nie musiałem przerabiać koszul...

Domyślam się, że w talii i biodrach to nie problem, ale pod pachami (w klatce)? Trzeba od nowa wszyć rękawy...?

Bez problemu niewielkim kosztem przerobisz koszule. Krawcowa zwęzi Ci koszulę po bokach i ewentualnie zrobi zaszewki na plecach. Te ostatnie można rozpruć i zaprasować. Zwężenie jest nieodwracalne.

Nie martw się "technologią" przeróbek - to jest prosta sprawa. Uwaga: kołnierzyk pozostanie bez zmian. Zmniejszanie go, to większa ingerencja w koszulę.

Jeśli nie wiesz czy utrzymasz wagę, przerób kilka koszul. Nie zwężaj je przesadnie. Jak zniszczysz (zużyjesz) poprawione koszule, które zwęziłeś a dalej nie przytyłeś (czego Ci życzę :-)), to idź z kolejną partią koszul do krawcowej.

Koszt: od 20 zł / koszula

P.S.: Schudłeś, bo może jesteś chory? Warto sprawdzić temat.