Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Gocławianin napisał:

@kdz1nie wiem, czy znajdziesz coś lepszego, ta marynarka 182/92  z tyłu ogólnie rzecz biorąc leży bardzo średnio, ale biorąc pod uwagę Twoje wymiary może być ciężko ze znalezieniem z wieszaka czegoś lepszego. Suitsupply?

Suitsupply raczej nie jest jest w moim budżecie ? Ten kupiłem z Vistuli.

32 minuty temu, Servetch napisał:

Nie wydaje mi się, żeby należało zwężać nogawki.

Ogólnie to kupiłem jeszcze spodnie do przymiarki na wzrost 170 (sam mam 181), w pasie są ok, ale na długość chyba za krótkie?

spodnie 170^82.jpg

Opublikowano

@kdz1 Z zamierzchłych czasów pamiętam, że Lancerto w niektórych modelach (na pewno w dwóch, które przymierzałem z linii Comfort Plus) miało węższe ramiona i klatkę też niż Vistula w analogicznych rozmiarach. Z drugiej strony wołają za te garnitury zdecydowanie więcej niż "promocyjna" Vistula.

Opublikowano
W dniu 3.03.2021 o 19:53, kdz1 napisał:

W spodniach trzeba będzię zwęzić trochę nogawkę i je skrócić

Skrócić tak, ale nie zwężałbym nogawki. Wąskie nogawki potęgują wrażenie dużych butów i powiększą Ci je optycznie co zaburzy proporcje. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Wianekw przypadku butów brąz jest bardziej uniwersalny/praktyczny od granatu/niebieskiego. W przeciwieństwie do góry (spodnie, marynarki, koszule, etc.), chociaż tutaj dużo zależy od karnacji- w granatowym garniturze każdy wygląda dobrze, w brązowym nieliczni.

Opublikowano

Dziękuję Panowie. Zamówiłem do sklepu obie pary celem przymiarki. Wybiorę na miejscu jak dotrą. Podzielę się z Wami, że Lancerto pomimo, że np nie ma juz towaru w sklepie internetowym, ma możliwości przekierowywania towarów między sklepami. Np gdy tych butów nie ma juz w rozmiarze 45 i wydaje się że już ich nie będzie, zawsze warto zadzwonić na sklep lancerto, który jest blisko nas i zamówić towar na sklep. Przymierzyć itd i jak nam nie odpowiada nie musimy kupować. 

Opublikowano
Dziękuję Panowie. Zamówiłem do sklepu obie pary celem przymiarki. Wybiorę na miejscu jak dotrą. Podzielę się z Wami, że Lancerto pomimo, że np nie ma juz towaru w sklepie internetowym, ma możliwości przekierowywania towarów między sklepami. Np gdy tych butów nie ma juz w rozmiarze 45 i wydaje się że już ich nie będzie, zawsze warto zadzwonić na sklep lancerto, który jest blisko nas i zamówić towar na sklep. Przymierzyć itd i jak nam nie odpowiada nie musimy kupować. 

Ja! Ale to Lancerto jest na prawdę wspaniałe! Gratuluję Ci tak cudownego pracodawcy.
  • Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 godziny temu, pablocito napisał:

Ja! Ale to Lancerto jest na prawdę wspaniałe! Gratuluję Ci tak cudownego pracodawcy.emoji3.png

Nie nie pomyłka.. Zajmuję się trochę inną dziedziną. :)

Opublikowano
2 godziny temu, lubo69 napisał:

Pod nie...

Do basenu trzeba, dowolnie pod, lub na garnitur.,W przeciwnym razie ratownik wygoni gościa z wody

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Państwa,

dopiero rozpoczynam swoją przygodę ze smart casual, więc moja wiedza w zakresie dopasowania, fasonów itp jest mizerna. Dodatkowo ponadnormatywny obwód pasa nie ułatwia:) Wiem że rękawy marynarki na pewno do skrócenia, co jeszcze? Jako tako może być czy tragedia totalna? Paska nie ma, są szelki. Poproszę o wszelkie uwagi.

foto mar.jpg

foto mar 2.jpg

Opublikowano

@Grzechoo88 - z rzeczy które na pewno da się poprawić możesz skrócić rękawy i nie zapinać drugiego guzika :) Poza tym może jest jakiś zapas, który po wypuszczeniu pozwoli zmniejszyć marszczenia w dolnej części pleców (moim zdaniem marynarka jest tam za ciasna).

A na przyszłość zwróć uwagę na długość samej marynarki, ta jest za krótka (powinna dzielić sylwetkę na pół i zakrywać pośladki).

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Na pewno bardziej doświadczeni Koledzy przekażą więcej precyzyjnych porad, ja mam wątpliwości co do długości (zbyt krotka) i zbyt wysokiego umieszczenia gornego guzika. To co moge na pewno powiedzieć:

1. Klapy marynarki sa za wąskie;

2. Skróciłbym tez spodnie, poniewaz tworzą sie fałdy na dole;

3. Pomyślałbym o koszuli z klasycznym kołnierzykiem, ten jest za mały, o rodzajach kołnierzyków możesz poczytać np tu (na początku rys historyczny, ale potem już konkrety): https://janadamski.eu/2020/02/kolnierzyki-koszuli-od-cesarskiego-do-wloskiego/

4. Marynarka jednorzędową z dwoma guzikami  powinna być zapięta tylko na górny guzik.

Mam nadzieje, ze trochę pomogłem i trzymam kciuki za Twoja przygodę z klasyczna elegancja. 

• Like 1
Opublikowano

Podzielam uwagi kolegi @blekit, spodnie także do znacznego skrócenia. Ja bym także szedł w marynarki z szerszymi klapami, szczególnie przy Twojej posturze i w koszule z wyłogami, które będą bardziej chowały pod marynarką.

• Like 1
Opublikowano

Cześć,

mam prośbę o pomoc - dostałem od SuSu mój garnitur custom made. Z przodu wygląda okej, natomiast tył brzydko się układa, co widać na poniższych zdjęciach. Kupować rozmiar większy i przerabiać, czy tutaj coś pokombinować?9df59dbd-8549-4f62-bf8b-c30c0ba8c81e.thumb.JPG.a1b03cece22092b108bd753d53a1c83e.JPGaa711cf0-47f4-4d09-beb0-75b0314cf8fd.thumb.JPG.63f87566b512e5b9dff24079e3a2608b.JPG

Opublikowano

Rozmiar większy będzie za duży w ramionach. Ten jest zbyt szczupły w tali. W ramionach leży fajnie. Pytanie do krawca czy jest z czego puścić. Plus lewy rękaw być może nieco za krótki, albo koszulka zbyt mocno wychodzi.