Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotarło ostatnie zamówienie z SuSu , co sądzicie o tej marynarce pod względem kolorystyki , kupiona z myślą o noszeniu jej z ciemnymi jeansami lub jasnymi chino . Da radę czy kolor jest zbyt "dziadkowy" ? ? 

20201215_165558.jpg

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

@Szydlowskyto letnia tkanina? Bo na taką wygląda na zdjęciu. 

A co do Twojego pytaniato kolor bardzo ładny, nie widzę w nim nic dziadkowego. Oczywiście pytanie o sam brąz - trudniejszy od granatu i szarości. W stylizacji ze zdjęcia jak najbardziej się broni, powiem nawet, że wygląda świetnie. Pytaniami o prawe ramię, jeśli będą, chyba bym się nie przejmował.

Podsumowując, to bardzo ładna marynarka.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Kolor ładny, a czy się sprawdzi, to nie wiem. Raczej nie z tą koszulą.

Trzeba pokombinować i mieć pomysł. Mam w szafie marynarki zakładane raz na dwa lata :) bo ciężko je z czymś zestawić. Dawno bym oddał, ale leżą bardzo ładnie i są dobre jakościowo.

Opublikowano
7 godzin temu, Gocławianin napisał:

@Szydlowskyto letnia tkanina? Bo na taką wygląda na zdjęciu. 

A co do Twojego pytaniato kolor bardzo ładny, nie widzę w nim nic dziadkowego. Oczywiście pytanie o sam brąz - trudniejszy od granatu i szarości. W stylizacji ze zdjęcia jak najbardziej się broni, powiem nawet, że wygląda świetnie. Pytaniami o prawe ramię, jeśli będą, chyba bym się nie przejmował.

Podsumowując, to bardzo ładna marynarka.

U mnie ramiona marynarki SS zakupionej z ostatnirgo outletu ukladaja sie podobnie (dziwnie wszyzyty rekaw) i mam dylemat odsylac czy zostawic. 

Opublikowano

To chyba nie jest dziwnie wszyty rękaw, tylko po prostu niedopasowanie kąta ramion (tak sądzę z własnych przemyśleń na podstawie zasad geometrii) - jeśli ktoś ma bardziej opadające ramiona, niż wzorzec, na który marynarka była szyta, to tak się może dziać. Można naciągnąć materiał w tym miejscu (kula ramienia), redukując nadmiar materiału.

Opublikowano

Taki efekt może też występować po prostu przy niedopasowanych wymiarach ciała do wymiarów ubrania. Ostatnio widzę podobny delikatny efekt w niektórych marynarkach bespoke, które pasowały w ramionach idealnie. Efekt pandemicznego roku bez ćwiczeń na siłowni i „spadków”.

Opublikowano

Dotarło do mnie outletowe zamowienie SuSu . Co sądzicie o  tej marynarce?  Jakies poprawki wymagane ?  Lekko skrócić rękawy. Rozmiar mniejszy obawiam że się nie dopnę , choć w ramionach byłaby bardziej dopasowana zapewne

IMG_1771.JPG

IMG_1768.JPG

IMG_1767.jpg

Opublikowano

@sooki99

Ta para jest chyba ogólnie za mała. Na pierwszym zdjęciu nogawka wydaje się bardzo ciasno opinać łydkę (wnioskuję, że jesteś mocno zbudowany i na pierwszym zdjęciu nawet widać, że łydka burzy prostą linię spodni z tyłu). To para z podwyższonym stanem i pas powinien znajdować się wyżej (luźna koszulka i kąt może przekłamywać rzeczywistość, ale wydaje mi się, że to może być problem). Sam oddaję spodnie do lekkiego poszerzenia w pasie/kroczu, ale w tym przypadku powinieneś przymierzyć większy rozmiar. Nawet jeśli uda Ci się wyeliminować marszczenie, wydaje mi się, że nogawki są po prostu zbyt ciasne - na zdjęciu z tyłu kant ucieka do wewnątrz (sam dół nogawki też jest dość mały w stosunku do reszty). Nie czujesz dyskomfortu w tej parze?

Opublikowano
58 minutes ago, Łukasz85 said:

@sooki99

Ta para jest chyba ogólnie za mała. Na pierwszym zdjęciu nogawka wydaje się bardzo ciasno opinać łydkę (wnioskuję, że jesteś mocno zbudowany i na pierwszym zdjęciu nawet widać, że łydka burzy prostą linię spodni z tyłu). To para z podwyższonym stanem i pas powinien znajdować się wyżej (luźna koszulka i kąt może przekłamywać rzeczywistość, ale wydaje mi się, że to może być problem). Sam oddaję spodnie do lekkiego poszerzenia w pasie/kroczu, ale w tym przypadku powinieneś przymierzyć większy rozmiar. Nawet jeśli uda Ci się wyeliminować marszczenie, wydaje mi się, że nogawki są po prostu zbyt ciasne - na zdjęciu z tyłu kant ucieka do wewnątrz (sam dół nogawki też jest dość mały w stosunku do reszty). Nie czujesz dyskomfortu w tej parze?

@Łukasz85 dzięki za odpowiedź, chociaz muszę przyznać, że trochę mnie zaskoczyłeś - sam myślałem, że spodnie są za duże od kolan w górę

czuję się w nich bardzo dobrze, dopiero żona zwróciła uwagę, na marszczenie na pośladkach

Opublikowano
6 godzin temu, soooki99 napisał:

.... sam myślałem, że spodnie są za duże od kolan w górę....

Mnie się wydaje, że spodnie pierwotnie były dużo szersze i zostały zbyt mocno zwężone w pasie.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jeśli one były zwężane w pasie, to tutaj po prostu krawiec/krawcowa dała ciała - zwężenie powinno być zrobione po całym szwie, nie tylko po jego górnej części. Wg mnie do naprawienia.

Opublikowano

Panowie, mam tak samo w niektórych spodniach, które są luźne w obszarze bioder i pośladków. Dzieje się tak dlatego, że są uszyte na obszerniejsze pośladki - najlepiej zwęzić delikatnie spodnie wzdłuż szwu między pośladkami. Zachowa się wtedy swobodę w biodrach, a z tyłu nie będą się marszczyć tak bardzo.

Opublikowano

Hej,

dotarlo do mnie zamówienie z marynarka SuSu.
Co sądzicie - moim zdaniem lekko do staliowania i ew trochę do skrócenia rękawy, a ogólnie nie jest zle.

Na plecach spoko.

Z góry dziękuje,

pozdrawiam 

F6B934DA-64FD-41B8-B53D-FB464D3ABAB3.jpeg

80BA5047-5AE9-40F3-B770-6775445CE75A.jpeg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zima nadeszła a poszukiwanie ocieplenia wciąż trwa. Proszę o opinię czy nada się do noszenia czy do odesłania.

1. Płaszcz Suitsupply roz. 48 z doczepianą kamizelką. Zwykle noszę rozmiar 46, dlatego zastanawiam się co z nim począć.

2. Kurtka zimowa ocieplana Barbour. Rozmiar S. Jest dość obszerna jak na ten rozmiar ale z tego co zauważyłem to większość tego typu kurtek jest w ten sposób szyta już pomijając Barboura.

0D449661-F928-4F09-91DF-FFDBF64C835C.jpeg

8E5DD9AC-AF7B-4268-ABE7-FBCBAB51D65F.jpeg

Opublikowano

Hmm, dziwna sprawa, Barbour ma pod pachami 56 cm i w talii 54 a całe życie noszę 46 garnitury i S inne odzienia. Fakt kurtka zimowa ma wypełnienie ale i trzeba brać poprawkę na wymiary ale mimo tego te centymetry chodzą mi po głowie. Może po prostu czas zacząć patrzeć w lustro a nie sugerować się miarą... Zostawiam ?