Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.10.2020 o 11:18, marcinh napisał:

Co sądzicie o zaprasowaniu spodni jeansowych w kant ? Czy ktoś może już przerabiał temat ?

Do tej pory spotykałem się z tym tylko i wyłącznie w ramach ciekawostki (Levis Sta-Prest) i kojarzyło mi się z cowboyami albo skinheadami. Ostatnio trafiłem na takiego instagramera modowego: https://www.instagram.com/masahiro.t1988/ i ma tam sporo luźnych stylizacji z jeansami zaprasowanymi w kant, które przykuły moją uwagę. Np taka:1593187058_Screenshot2020-10-26at11_17_20.thumb.png.0bee8f4f63f5c6426cccb5f5d45ee9b2.png

Z góry dzięki za poradę

Odgrzeje temat. Co sadzicie o tych spodniach? https://sklep.4gentleman.pl/pl/p/Spodnie-dzinsowe-Soprano-z-zakladkami-niebieskie/240
Mi się podobają jeśli chodzi o polaczenie tkaniny z kantem, ale mam wątpliwości co do proporcji (krok jest chyba za nisko)

Opublikowano

@Sir Well Endowed bardzo różnie, trudno tu jakoś szerzej to opisać. Od popoverów, przez koszule we wzory (głównie prążki w mniej formalnych wydaniach), czasem jakieś OCBD i marynarka tweedowa. Taki sensowny casual, z przebłyskami smart-casualu, czyli w sumie styl jaki wszyscy w firmie preferujemy i w jaki skręca cała marka.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
10 godzin temu, Jakub.B napisał:

Czy warto próbować bawić się w przerabianie (poszerzanie) tego płaszcza? Pod płaszczem jest założona marynarka, bez wygląda dużo lepiej. Czy raczej nie ma na to szans?

Co to za płaszcz? Fajny

Opublikowano

Panowie,

W przyszłym roku, o ile sytuacja nie wymusi zmiany, czeka mnie kilka wesel. Zamierzam więc zakupić z tej okazji nowy garnitur. Z pozoru wybór wydaje się dość łatwy - granatowy jednorzędowy garnitur powinien być zarówno odpowiedni do okazji, jak i bardzo uniwersalny do użycia w przyszłości.

Jednak...

Jednak rok później sam biorę ślub, na który chciałbym założyć właśnie elegancki granatowy garnitur, szyty na miarę, który posłuży mi kilka dobrych lat.

Dublowanie zakupów moim zdaniem mija się z celem, stąd pytanie do Was.

Jaki garnitur inny niż klasyczny granatowy jednorzędowiec mógłbym być dobrym wyborem?

Myślałem też o zakupie na własny ślub smokingu, jednak ceremonia rozpoczynać się będzie planowo przed godziną 18, w miesiącu wiosenno-letnim.

Serdecznie dziękuję za wszelkie porady.

Opublikowano
3 minuty temu, PatrykZ napisał:

Jaki garnitur inny niż klasyczny granatowy jednorzędowiec mógłbym być dobrym wyborem?

Odpowiedni będzie również grafit. Poza tym możesz pomyśleć o jakimś subtelnym mikrowzorze (np. krata PoW) albo o innej strukturze materiału (typu hopsack, tropik itp.). Na marginesie - formalny garnitur może mieć również dwa rzędy ;) 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Uszyj garnitur ślubny teraz.

Tylko trzeba to uzgodnić z wybranką. Istnieje gdzieniegdzie tradycja, że na ślub (przynajmniej ten pierwszy) należy założyć nowy garnitur. Moja żona (mimo, że druga i też sama z odzysku, ślub cywilny i skromne letnie garden party dla najbliższych przyjaciół i rodziny) nie chciała nawet słyszeć o „starym” garniturze. Mówię serio. W pewnych sytuacjach wypada uszanować czyjeś nawet bzdurne przesądy.
Opublikowano
14 minut temu, pablocito napisał:

Tylko trzeba to uzgodnić z wybranką. Istnieje gdzieniegdzie tradycja, że na ślub (przynajmniej ten pierwszyemoji6.png) należy założyć nowy garnitur. Moja żona (mimo, że druga i też sama z odzysku, ślub cywilny i skromne letnie garden party dla najbliższych przyjaciół i rodziny) nie chciała nawet słyszeć o „starym” garniturze. Mówię serio. W pewnych sytuacjach wypada uszanować czyjeś nawet bzdurne przesądy.

Zarówno Wybranka jak i ja sam wychodzimy z podobnego założenia :)

Opublikowano

A ja mówię inaczej. Kup coś niedrogiego, ale przyzwoitego na tych kilka wesel, a uszyj coś fajnego dla siebie. Nawet jeśli to będą 2, a nie 4 wesela, to garnitur, zwłaszcza na cudzym weselu, przeżyje naprawdę dużo. Rosołek wylany na spodnie czy obtarcie podczas tańczenia to tylko najmniejsze z doświadczeń, które zaaplikujesz ubraniu na tym polu bitwy.

Na pewno są tu osoby, które bywają co sezon na tylu weselach, na ilu ja byłem w życiu, ale myślę, że potwierdzą.

• Like 1