diGriz Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 Ja na początek proponuję łagodne Monkey Shoulder i Jameson Caskmates Stout Edition. Bardzo delikatne i niedrogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 Kolega pyta o whiskey; Koledzy odpowiadający proponują zarówno whiskey, jak i whisky. Literówka, nieświadomość, czy świadomy wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 Whiskey często pisane jest przez amerykanów i irlandczyków, burbony od irlandzkiej berbeluchy różnią się znacząco, co nie zmienia faktu, że whisky=whiskey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 Wiem, Przemku, dlatego dociekam, czy Kolega na ochotę zapoznać się z dowolną rudą wódą na myszach, czy też z appellation d’origine contrôlée 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 36 minut temu, lubo69 napisał: Wiem, Przemku, dlatego dociekam, czy Kolega na ochotę zapoznać się z dowolną rudą wódą na myszach, czy też z appellation d’origine contrôlée Nie zakładam, że ktoś szukający porady dla początkującego świadomie ogranicza sobie wybór do USA i Irlandii poprzez taką a nie inną pisownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 A ja właśnie w ten sposób to odebrałem, i dlatego chciałem na początek zaproponować Slane, a jak się temat spodoba, to dla kontrastu Connemara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 10 godzin temu, nets napisał: Panowie. Co proponujecie na początek aby zaznajomić się z whiskey? Highland Park 12 https://www.milerpije.pl/alkohol-wieczoru-11-highland-park-12-yo.html https://stanowski.it/noty-degustacyjne/highland-park/degustacja-279-highland-park-12-year-old-viking-honour/# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 @lubo69, a gdzie w Polsce można zaopatrzyć się w Slane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 10 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2019 Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Rex i Daniel, moi absolutnie ulubieni recenzenci whisky(e)y. Polecam ich starsze odcinki, praktycznie każda whisky o jakiej pomyślę jest u nich na kanale. Opowiadane z jajem, z mocnym teksańskim akcentem i z wieloma nawiązaniami do innych butelek przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 17 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2019 A dziś dostałem taką reklame https://grochowica.pl/. Wódka z groszku, pił ktoś taki wynalazek? https://www.dobrewino.pl/grochowica-w-kartoniku-eco-07l.html 129 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 22 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2019 Dziękuje za pomoc. Ostatecznie kupiłem polecany tu Laphroaig. Smakuje dokładnie tak, jak chciałem, aby smakował. Dodatkowo, bardzo dobrze robi na kaszel, bo przeczyszcza gardło . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 22 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 23 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2019 stalowe kostki, czego to nie wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 23 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2019 7 minut temu, spiryt napisał: stalowe kostki, czego to nie wymyślą Moim zdaniem robią podwójnie złą robotę. W przypadku whisky chodzi raczej o otwarcie aromatu przez ogrzanie i lekkie rozcieńczenie wodą. Kostki lodu chłodzą, ale przynajmniej rozcieńczają, natomiast te stalowe chłodzą i jeszcze bardziej zamykają skoncentrowany aromat. Nikomu nie chcę mówić jak ma pić swój ulubiony drink, ale ja jestem raczej na nie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 23 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2019 Przy tej butelce nie miało to większego znaczenia. Do tego miałem ochotę na chłodne - taki tam kaprys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 9 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2020 Tak dla odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2020 Dymne potwory z Islay i mały eksperyment: Nalałem sobie małą porcję Ardbega 10, a następnie po wypiciu do tego samego kieliszka Lagavulin 16. Po Ardbegu, Laga pachnie jak karmelowe ciasteczko Pytanie do bywalców winnicy Lidla: https://winnicalidla.pl/the-targe-highland-single-grain-scotch-whisky-23-yo.html Próbował ktoś tego wynalazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 Co sądzicie o Islay mist peated blend? W Winnicy jest za 65zł. Generalnie jestem amatorem w świecie whisky. Zazwyczaj pijam Jamesona, ale bardzo lubię za to torfowe piwa i piłem też te leżakowane w beczkach po Laphroaig i chciałem go spróbować. Zniknął jednak z Winnicy a w moim lokalnym alkoholowym jest po bodaj 230zł co jest dla mnie abstrakcją, bo widziałem go sporo taniej. Ewentualnie stoi też Adberg za 199. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 Adberga taniej w Auchan idzie dostać. W Gdańsku stoi po 174, a najtaniej był ~ 165 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 niedawno w Warszawie też w Auchan kupiłem w tej niższej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 56 minut temu, papiez_ napisał: Co sądzicie o Islay mist peated blend? W Winnicy jest za 65zł. Generalnie jestem amatorem w świecie whisky. Zazwyczaj pijam Jamesona, ale bardzo lubię za to torfowe piwa i piłem też te leżakowane w beczkach po Laphroaig i chciałem go spróbować. Zniknął jednak z Winnicy a w moim lokalnym alkoholowym jest po bodaj 230zł co jest dla mnie abstrakcją, bo widziałem go sporo taniej. Ewentualnie stoi też Adberg za 199. nie piłem tej Isla Mist, ale cena nie zachęca, jednak. Osobiście nie jestem wyznawcą teorii, że cena jest zawsze wyznacznikiem, ale to jest po prostu jest zbyt tanie / to good to be true Co do Ardbeg / Laphroaig - na początek polecałbym jednak coś lżejszego gatunkowo (np, Highland Park 12 - pisałem powyżej). A najlepiej to polecam odwiedzić jakiś dobrze zaopatrzony bar whisky i poprosić na spróbowanie porcję degustacyjną, czyli 1/2 standardowej gramatury - przykładowo w Dom Whisky na Kruczej taka opcja bez problemu wchodzi w grę, wystarczy poprosić barmana: pół porcji za pół ceny Ardbeg w barze powinien kosztowac około 40 pln za standardową gramaturę, czyli za 20 pln możesz przetestować i być może zaoszczędzić 180 Ostatnio coraz częściej tak robię, zamiast kupować w ciemno całą flaszkę (nawet mimo dokładnej selekcji na podstawie opinii / opisów z netu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 z innej beczki ... znalazłem taka fajną stronkę: https://www.cocktailbuilder.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 24 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 Dzięki, sprawdzę w Oszołomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 26 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2020 W dniu 23.12.2019 o 17:52, Żorż Ponimirski napisał: Moim zdaniem robią podwójnie złą robotę. W przypadku whisky chodzi raczej o otwarcie aromatu przez ogrzanie i lekkie rozcieńczenie wodą. Kostki lodu chłodzą, ale przynajmniej rozcieńczają, natomiast te stalowe chłodzą i jeszcze bardziej zamykają skoncentrowany aromat. Nikomu nie chcę mówić jak ma pić swój ulubiony drink, ale ja jestem raczej na nie. imo ciekawy patent na nieinwazyjne schłodzenie alko w ciepłe dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi