Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Wuj napisał:

Swoją droga to ciekawe, jak duży na naszym forum odsetek rokowców-elegantów:)

Rock/metal i dbałość o szczegóły, zawsze szły w parze :). Od czasów Baroku historia nie zna drugiego tak wymagającego wykonawczo nurtu muzycznego. Nie da się zagrać niczego z np. "...and justice for all", czy "Rust in peace" bez hiper-perfekcjonizmu. 

...a poza tym... co tu dużo mówić. Brioni nie może się mylić ;) .

Brioni_ADV_White_logo1-500x635-3.jpg.7aaadfe99a5b3fe61fdf291215d02b89.jpg

• Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

Dla wszystkich, którzy uważają, że przesadzam z kunsztem wykonawczym ;) Taki koncert rockowy w operze, na który równie dobrze można przyjść pod muchą.

Osobiście, jako niedokształcony muzyk, słucham tego "na kolanach". Mniej cierpliwi proszeni są od razu do 6-stej minuty, na pokaz jedynego w dzisiejszej muzyce popularnej przykładu polifonii (niemal bachowski kontrapunkt) rodem wprost z późniego baroku. Cierpliwym polecam całość - masterpiece - inne kapele na ilości metrum i motywów nagrałyby z tego po 5 płyt LP.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

@Whitesnake 1. A jak leży Ci ich najnowsza płyta (The Astonishing)? Dla mnie jest zdecydowanie najgorszą i ani razu nie udało mi się przez nią przebić w całości. Od czasu jej powstania się na ten zespół "obraziłem" :P

2. Jak leży Ci ich wokalista na żywo? Na płytach jest jak najbardziej okej, ale na żywo przez pierwsze kilka piosenek nie robił dobrego wrażenia moim zdaniem...

A ogólnie jest to rewelacyjny zespół, a na przykład 2.5-godzinny koncert to pokaz niesamowitych umiejętności technicznych. Nawet jak robili coś nie w swoim stylu, było to bardzo dobre.

Opublikowano
42 minuty temu, Avallach napisał:

@Whitesnake 1. A jak leży Ci ich najnowsza płyta (The Astonishing)? Dla mnie jest zdecydowanie najgorszą i ani razu nie udało mi się przez nią przebić w całości. Od czasu jej powstania się na ten zespół "obraziłem" :P

Jeszcze się nie polubiliśmy. Większość płyt DT zaczynam doceniać po latach od wydania i to ...chyba dobrze wróży "Astonishing". Do tych, które mi się spodobały od razu wracam najrzadziej - tak było np. z Train of Though. Po drugiej stronie jest Metropolis, której nie lubiłem, nie rozumiałem, a teraz są momenty, że słucham w kółko.

42 minuty temu, Avallach napisał:

2. Jak leży Ci ich wokalista na żywo? Na płytach jest jak najbardziej okej, ale na żywo przez pierwsze kilka piosenek nie robił dobrego wrażenia moim zdaniem...

Jeśli chodzi o wspomaganie się Vocalizerem to nie mam z tym problemu. Mam jedynie mieszane uczucia, bo to trochę nie mój klimat. Lubię jednak teksty w albumach koncepcyjnych, więc cenię go za czytelność ;) . Pasuje do DT, ale poza tym zespołem nie mogę go słuchać.

Wyjątkiem jest jedynie opera rockowa Ayreon "The Human Equation", na której zaśpiewał lepiej niż kiedykolwiek z DT. Przy okazji polecam... Genialny kawał muzyki, wybitni muzycy i wokaliści. Rockowy top w jednym dziele.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
11 godzin temu, Whitesnake napisał:

Dla wszystkich, którzy uważają, że przesadzam z kunsztem wykonawczym ;) Taki koncert rockowy w operze, na który równie dobrze można przyjść pod muchą.

Osobiście, jako niedokształcony muzyk, słucham tego "na kolanach". Mniej cierpliwi proszeni są od razu do 6-stej minuty, na pokaz jedynego w dzisiejszej muzyce popularnej przykładu polifonii (niemal bachowski kontrapunkt) rodem wprost z późniego baroku. Cierpliwym polecam całość - masterpiece - inne kapele na ilości metrum i motywów nagrałyby z tego po 5 płyt LP.

Fajne kawałki, ale co do Bacha, to też nie wiele wiem, ale zaufałbym jednak słowom Marka Dyżewskiego ;-) (dla mniej cierpliwych od 23-tej sekundy):

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
7 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Fajne kawałki, ale co do Bacha, to też nie wiele wiem, ale zaufałbym jednak słowom Marka Dyżewskiego ;-) (dla mniej cierpliwych od 23-tej sekundy):

Piękne słowa, Bach to symbol baroku. Symbol pewnej estetyki, której akurat w załączonym przykładzie muzycznym nie znajdujemy zbyt wiele :).

Przyznam, ze lubię zadęcie a nawet muzyczną grafomanię DT. 

Opublikowano

@Whitesnake No cóż, ja myślę, że z "nową" płytą DT się nie zaprzyjaźnię :-) Co do Ayreona - dobre. Ogólnie Ayreon to bardzo ciekawy... projekt (tak to nazwę).

To od siebie parę rzeczy klasyfikowanych do progresywnego rocka tudzież metalu.

1. Soen - Lykaia - do tej pory zespół prezentował po prostu swoją aranżację zespołu Tool. Prawie jak kopiuj-wklej. Ale nowa płyta w końcu idzie dalej. W pierwszym utworze (Sectarian) wciąż widać głównie Tool'a, ale potem słychać nowe "formy".

2. Kingcrow - Eidos - to moje nowe odkrycie; w moim "środowisku przynajmniej. Zespół włoski, muzyka klasyfikowana również jako jakiś tam progresywny metal/rock, słyszę pewne zbieżności np z Porcupine Tree.

3. In the Silence - A Fair Dream Gone Mad - coś lżejszego, bardziej niż poprzednie odpowiadającego mojej żonie - również klasyfikacja "progresywna" niby

4. Rishloo - Living as Ghosts with Building as Teeth - jak wyżej, ale swego czasu tak mi się spodobało, że wałkowałem w kółko

Mam nadzieję, że miłego słuchania.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Dnia 15.03.2017 o 12:36, Whitesnake napisał:

Wyjątkiem jest jedynie opera rockowa Ayreon "The Human Equation", na której zaśpiewał lepiej niż kiedykolwiek z DT. Przy okazji polecam... Genialny kawał muzyki, wybitni muzycy i wokaliści. Rockowy top w jednym dziele.

Ooo dzięki za przypomnienie, na śmierć zapomniałem o tej płycie a kiedyś ją niemiłosiernie katowałem :)

Ode mnie nowy Ulver

Opublikowano

To muzyka dla prawdziwego mężczyzny, a nie jak jakaś tam metalowa kakofonia. ;-) Mniemam, że w niektórych kolegach drzemie mały chłopiec, który się czasami budzi. Wtedy zaczyna się cieszyć, że jeszcze nie odebrali mu czegoś tam. Mój piętnastoletni syn kupił sobie gitarę ibanez z takim piecykiem Marshall i parę efektów i teraz gra codziennie kawałki, które wszystkie rozpoznaję (AC/DC, Iron Maiden, Black Sabath, Metallica), Ja tego muszę słuchać i boję się, że się we mnie coś na stare lata obudzi. Już mi się spodobał w sklepie taki taki tam bas i odpowiedni piecyk. Mój bas Luna, na którym grałem przez radio Radmor oddałem już dawno temu na licytację. Może zamiast nowych butów na bardzo okrągłe urodziny sobie sprawię. :?

• Oceniam pozytywnie 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo przykro, teraz będą takie lata, wielu świetnych artystów jest w jego wieku. Aż strach pomyśleć kto następny. A do piosenek Wodeckiego ciągle wracam. Nie jest to to co lubię najbardziej, ale są to piosenki uniwersalne, dla wielu pokoleń.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Parę lat temu przez przypadek widziałem go na Stadionie Narodowym, jak występował dla ok 100 osób z jakiegoś klubu emerytów (wynajęli jakąś większą salę, a ja akurat miałem w pobliżu spotkanie). Środek dnia w tygodniu, 100 emerytów z ogródków działkowych czy innej organizacji, a on grał jak dla rodziny królewskiej w Madison Square garden. I to z kilkoma osobami z akompaniamentu. Fortepian, trąbka, skrzypce - jechał na wszystkim jak murzyn z Nowego Orleanu. Jak strzelił "Lubię wracać..." to miałem ciarki i łzy w oczach. Gość po prostu.

@Blondas ma rację: nadchodzą nieubłagane chwile żegnania się z artystami, którzy tworzyli muzykę popularną po wojnie (od ogólnie pojętego popu po rock'n'rolla) i przeżyli sex drugs & rock'n'roll. Za 10 lat nikogo nie będzie... No, może Keith Richards.

• Oceniam pozytywnie 2