Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Wuj napisał:

Piękne, gratuluję. Ciekawe, kiedy złapią tego konia na moje;)

Coś z tymi końmi problem jakiś, bo słyszałem że ludzie od Vassa rozglądają się za odpowiednio upasionym kotem na zastępstwo ;-).

Opublikowano
19 godzin temu, mosze napisał:

Bardzo ładne buty, jednak zastanawiam się, czy nie zbyt płaskie w palcach (chodzi głównie o wygodę - ja lubię luz w trzewikach).

Takie było założenie- wysmuklić optycznie kopyto przez dodanie gładkich skrzydeł, choć to mniej typowe dla balmorali, aby wyglądały maksymalnie dynamicznie. To kopyto P2 (New Peter)- bardo komfortowe i pojemne ze sporym miejscem w palcach i podbiciu. Trzewiki Oslo mam na tym samym. Ja się w tych kopytach Vassa zakochałem na tyle, że wybaczam im różne drobne "babole" wykonawcze, które się owszem przytrafiają. Kopyto P2 dla moich stóp  (umiarkowanie szerokie, ale z wysokim podbiciem) jest idealne i nie znalazłem dotąd lepszego. Moim zdaniem najfajniejsze przy trzewikach. Buty są ściśle dopasowane, tak że mieszczę się komfortowo w swój najmniejszy teoretycznie rozmiar, czyli 42 (w Hiro Meermina musiałem np. brać 9 UK i nie jest idealnie- długawe, ciasnawe i średnio zgrabne ;-)), ale jest to dopasowanie, które określam właśnie jako komfortowe. Buty są wygodne i świetnie/dynamicznie się prezentują. Dla mnie ten kształt to majstersztyk :). W krokietach, które również lubię, nie jest tak różowo z dopasowaniem (przynajmniej w moim wypadku) i buty potrafią mnie zmęczyć po wcale niedługim czasie (mówimy tu o tych szerszych kopytach :)). Np. w świetnych skądinąd trzewikach "islay" ciśnie lekko podbicie (po dłuższym czasie staje się to uciążliwe) i brakuje odrobiny miejsca w palcach. W Yanko 960 jest luz w palcach, ale moim zdaniem jest go zbyt wiele itd.  Może na to nie wyglądają, ale od razu po wyjęciu z kartonu przymierzałem te balmorale (w odpowiednim dziale zamieszczę jeszcze w tym tygodniu, jak pogoda dopisze ;-)) i spokojnie związuję na styk. Nie byłem tego pewien składając zamówienie, bo to jednak zamknięta przyszwa (jeszcze takiej konstrukcji u Vassa nie zamawiałem) i mogło być różnie, ale jest świetnie :).  

Aha- nie, nie naganiam do zapisywania się na listę kolejnego GMTO, które pewnie się pojawi. Tak chwalę, bezinteresownie :)  

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
Godzinę temu, Aron napisał:

@Tanatos70, czy mógłbyś napisać jakie są różnice pomiędzy kopytem F, a P2? Oglądałem różne zdjęcia, ale jakoś nie mogę dostrzec różnic. 

Kopyto F (Florenz) to kopyto w typie "włoskim" jak je nazywają u Vassa, choć stworzył je chyba Japończyk (?)- bardziej smukłe i ogólnie "ciaśniejsze" w palcach choć z całkiem sporym  miejscem w podbiciu. P2 ma więcej miejsca w palcach i nie jest tak mocno wytaliowane choć nadal zgrabne. Tutaj porównanie podeszew moich egzemplarzy co w miarę dobrze obrazuje "problem":

591a0b58b8e40_vassleisten.thumb.jpg.de3dbf52803ce3f66bcbce6beb95d40a.jpg

Godzinę temu, bodzixon napisał:

Rozwiń, proszę.

Np. wadliwe mocowanie haczyków rysujące "język", "drgnięcie ręki" przy prowadzeniu szwów i takie tam pierdoły:

591a0c6cc970a_bab1.thumb.jpg.d18f254a15c46e0ceb49907f71cd0a0a.jpg591a0c74897cd_bab3.thumb.jpg.60b94e727875d6350dff81de0efa7503.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dałem sobie spokój (poza haczykami, które poleciały do poprawki, a i tak ostatecznie to mistrz Rafał @szewc24.pl będzie je finalnie "po mojemu" poprawiał, bo nie jest idealnie), bo to w sumie prawie niewidoczne drobiazgi spotęgowane na zdjęciach. Tak to jest z bezgraniczną/ślepą miłością :twisted:. Tak serio- przy każdym GMTO mamy trochę problemów (poza terminami). W tym nawet pojawiły się wymiany na inną tęgość (będą nowe buty), dosyłanie dodatkowych prawideł i takie tam. Bez dodatkowych dopłat. Nie zdarzyło się, aby Vass się z czymś nie zgodził. Z realizacją jest już różnie, ale w sumie ta współpraca pod przewodnictwem niezastąpionego @R50 sprawnie się toczy, Jakieś ofiary muszą przy tym być. Niech będę to tym razem ja, ponieważ moja ofiara jest niewielka :D.

EDIT: choć oczywiście zgadzam się, że w wypadku np. c&j (u meermina to nie wiem, bo w moich 2 parach MTO Linea Maestro z końskiej skórki też jakieś tam drobne niedoróbki znalazłem) buty ewidentnie kwalifikowałyby się na "seconds".

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
16 minut temu, Tanatos70 napisał:

Dałem sobie spokój (poza haczykami, które poleciały do poprawki, a i tak ostatecznie to mistrz Rafał @szewc24.pl będzie je finalnie "po mojemu" poprawiał, bo nie jest idealnie), bo to w sumie prawie niewidoczne drobiazgi spotęgowane na zdjęciach. Tak to jest z bezgraniczną/ślepą miłością :twisted:. Tak serio- przy każdym GMTO mamy trochę problemów (poza terminami). W tym nawet pojawiły się wymiany na inną tęgość (będą nowe buty), dosyłanie dodatkowych prawideł i takie tam. Bez dodatkowych dopłat. Nie zdarzyło się, aby Vass się z czymś nie zgodził. Z realizacją jest już różnie, ale w sumie ta współpraca pod przewodnictwem niezastąpionego @R50 sprawnie się toczy, Jakieś ofiary muszą przy tym być. Niech będę to tym razem ja, ponieważ moja ofiara jest niewielka :D.

EDIT: choć oczywiście zgadzam się, że w wypadku np. c&j (u meermina to nie wiem, bo w moich 2 parach MTO Linea Maestro z końskiej skórki też jakieś tam drobne niedoróbki znalazłem) buty ewidentnie kwalifikowałyby się na "seconds".

Dziękuje za odpowiedź.

Grunt, że klient zadowolony :) No i ważne, że sprzedawca bierze na klatę poprawki. 

PS. Ale Ty to chyba taki niepoprawny optymista jesteś i żadne 2 mm krzywego szwu radości z życia (tfu - z butów) Ci nie odbierze :) 

Opublikowano
2 minuty temu, bodzixon napisał:

PS. Ale Ty to chyba taki niepoprawny optymista jesteś i żadne 2 mm krzywego szwu radości z życia (tfu - z butów) Ci nie odbierze :) 

"Psychoza natręctw" prześladuje mnie na co dzień, więc chociaż tutaj odpuszczam :)

3 minuty temu, Wodzu napisał:

W bespoke krzywe szwy są podobno pożądane. ;)

I tego się trzymajmy :D

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Dnia ‎14‎/‎05‎/‎2017 o 17:14, Tanatos70 napisał:

Nie ukrywam, że bardzo mi się podobają, więc po odpicowaniu lekkiego lustra zaaranżowałem im nową sesję z udziałem małego "conieco" od Darka ( @Skalpel). Dzisiaj ich nie założę, poczekam na odpowiedniejsze okoliczności przyrody ;-):

vb6.thumb.jpg.654337a542a289183be735c7cb9461b8.jpg

Jeszcze raz gratuluję!!! Muszę się zainteresować jeszcze raz kopytami Vass, gdyż nie ukrywam, że są to jedne z ładniejszych trzewików jakie widziałem na forum. Nie mam w planach kolejnych butów, jednak takiej opcji wcześniej nie widziałem. :-)

Opublikowano
2 godziny temu, fan_dobrego_buta napisał:

Nie mam w planach kolejnych butów,

U mnie jest tak od dawna i kończy się... jak zwykle :D. Ja takie zestawienie gdzieś tam (chyba ascot shoes MTO) przyuważyłem i trochę zmodyfikowałem pod swoje preferencje. Nie ukrywam, że jestem zadowolony z efektu :)

• Oceniam pozytywnie 1