Skocz do zawartości

Zapachy

Arkadyjczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mogę polecić

http://www.pachnidelko.pl/

A możesz coś więcej napisać o tym sklepie? Jak u nich z oryginalnością produktów? Widzę, że mają niszowe perfumy (Amouage, Creed - testery, Histoires de Parfums) w cenach dużo niższych niż u Missali, ale nic na temat tego sklepu nie wiem.

Będę wdzięczny za komentarz.

Iperfumy, są ok, ale trafiają się też złe o nich opinie, maja bardzo duży obrót (wystarczy spojrzeć na punkt odbioru osobistego w godzinach najbardziej pożądanych), więc zawsze coś się może trafić, ale to margines. Nisze znajdziesz też w e-glamour, tez oo. w Warszawie, to polecam też.

• Oceniam pozytywnie 1

E-Glamour nawet niezły asortyment ma. Nie wiem dlaczego, ale zapala mi się lampka ostrzegawcza, gdy widzę wodę L'Artisan Parfumer Al Oudh, którą zapewne nabędę, za połowę ceny w porównaniu do Perfumerii Missali i za 2/3 ceny w porównaniu do innych sklepów. Chociaż z drugiej strony, to raz że brzydko podejrzewać ludzi o kant, a dwa że raczej niszy nie fałszują bo za mały rynek na to jest. Nie wiem co o tym myśleć. Pewnie koniec końców skuszę się właśnie na nich. Dzięki za namiar na sklep.

E-Glamour nawet niezły asortyment ma. Nie wiem dlaczego, ale zapala mi się lampka ostrzegawcza, gdy widzę wodę L'Artisan Parfumer Al Oudh, którą zapewne nabędę, za połowę ceny w porównaniu do Perfumerii Missali i za 2/3 ceny w porównaniu do innych sklepów. Chociaż z drugiej strony, to raz że brzydko podejrzewać ludzi o kant, a dwa że raczej niszy nie fałszują bo za mały rynek na to jest. Nie wiem co o tym myśleć. Pewnie koniec końców skuszę się właśnie na nich. Dzięki za namiar na sklep.

Od quality wszystko jest dwa razy tańsze.

Kiedyś w galilu można było kupić próbki, nie wiem tylko czy Male był z tego wyłączony; ale jak jesteś z Warszawy to idź tam śmiało, bardzo fajne miejsce. 

Sprawdziłem, można dalej, jest tam punkt w regulaminie, ale z tego co pamiętam trzeba było napisać najpierw do nich maila z zapytaniem i zamówieniem.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Dzisiaj miałem przyjemność być w uroczej Holenderskiej kamienicy, w której mieści się siedziba Nasomatto. Z tej okazji kupiłem 30 ml Black Afgano i 4 ml "oleju" (nie jestem pewien czy to właściwa terminologia) ekstraktu Black Afgano bez dodatku alkoholu. Ekstrakt jest jeszcze mocniejszy niż perfumy. Dodatkowo miałem przyjemność powąchać Blamage, który w porównaniu do Black Afgano jest słodszy i bardziej kwiatowy. Z miłych niespodzianek, jeżeli ktoś kupuje bezpośrednio w siedzibie Nasomatto, ładnie się uśmiechnie i nie zależy mu na paragonie to 30 ml koszuje 100 euro. 

post-3405-0-26187600-1432058697_thumb.jp

post-3405-0-11543000-1432058708_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 4

W temacie męskich perfum jestem delikatnie mówiąc dyletantem, ale mam swojego Graala wśród wód kolońskich - który pojawił się przelotnie w niniejszej dyskusji. 

Chodzi o absolutnie klasycznego, podstawowego Old Spice`a w białej butelce o charakterystycznym kształcie i specyficznym korku.

Stosował go mój Dziadek a że czym skorupka za młodu... 

Zapach absolutnie klasyczny, prosty ale nie prostacki, świeży, zdecydowany... Taki przynajmniej utkwił mi w pamięci  ;)  i w podobnym stylu zawsze starałem się dobierać moje zapachy.

W ostatnich dniach zrobiłem jednak niewielki zwrot. Otóż przy zakupie garnituru w Próchniku zaproponowano mi dobranie perfum w symbolicznej cenie.

Spróbować i powąchać zawsze można. 

Zapachy Grot i Gryf były właśnie w moim klasycznym stylu i pewnie byłbym się na nie zdecydował, gdyby nie moja Pani, która podsunęła mi trzeci zapach, Grom.

Coś bardzo specyficznego, przywodzącego na myśl świeże drewno, las... Na początku tej dyskusji jeden z Forumowiczów rzucił półżartem o zapachu archwum starodruków... Grom przywodzi mi na myśl trochę taki drewniany dom, może nawet nieco sędziwy (wiem, trochę to rozbieżne ze świeżym drewnem...), nie przekracza jednak granicy muzeum  ;).

Wziąłem  :D

Aha, z pierwszych testów wynika, że po aplikacji jest trwały, nie ulatnia się jak promocyjna wydmuszka.

• 2 months later...

Koledzy,

czy ktoś zna, używa Cordovan?

I najważniejsze - bo nie znalazłem w opisach z forów / sklepów internetowych - czy zapach ma coś wspólnego z prawdziwym cordovanem?

uśmiałem się serdecznie jak na zagranicznym forum ktoś skomentował nazwę:

Also the name and bottle are terrible. Cordovan sounds like a prescription drug.

Banana-Republic-Cordovan-with-box.1000x1

Dostałem kiedyś malutki flakonik (7ml) i używam bardzo oszczędnie, bo są to najładniejsze perfumy, jakie wąchałem. Bardzo ,,dostojny", lekko korzenny zapach. Planuję kupić większe, ale nie mogę się nigdy do tego zabrać. 

A jak oceniasz trwałość i intensywność zapachu?

na forum o perfumach podesłano mi link do recenzji dość ogólnej, ale pozytywnej, przy czym zawiera ona grubszy błąd merytoryczny co do samego cordovanu:

https://perfumomania.wordpress.com/2011/05/15/banana-republic-cordovan/

• 2 weeks later...