Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ja-Bo nie nastawiaj się na zakup w outlecie. Jest on otwierany nieregularnie (raz, maksymalnie dwa razy w roku), a jego zawartość to duża loteria jeżeli chodzi o dostępne modele i rozmiary. Smoking na ślub to nie jest najlepszy pomysł, lepszym wyborem będzie garnitur z gładkiej wełny czesankowej (SuperS) w kolorze granatowym albo ciemnoszarym. Różnica ceny w ramach tego samego modelu to chyba faktycznie głównie sprawa tkaniny i chyba nie można stwierdzić, czy zawsze warto albo nie warto dopłacić.

Opublikowano

Wypowiadam się tutaj po raz pierwszy, więc korzystając z okazji, serdecznie witam wszystkich stałych bywalców! :-)

Moje pytanie dotyczy oferty i rozmiarów marynarek SuSu. Zamierzam kupić szarą lub granatową marynarkę do noszenia z dżinsami lub spodniami chino w okresie wiosenno-letnim i/lub jesiennym. Jeśli trafię w odpowiedni rozmiar, to może pokuszę się jeszcze o jakiś brązowy nabytek.

1) Który model jest, waszym zdaniem, godny polecenia z uwagi na skład materiałowy oraz przeznaczenie?

2) Jestem dosyć niewysoki (wzrost 170 cm) i szczupły, a wymiary marynarek nieoficjalnych, które noszę, to mniej więcej: ramiona - 45 cm, talia - 90 cm, obwód pod pachami - 98 cm, a długość - 68-69 cm. Asystent SuSu podpowiada, że mój rozmiar to 44. Czy właśnie taki powinienem zamówić? I czy, biorąc pod uwagę mój wzrost,  marynarki SuSu nie będą zbyt długie? Rozmiar 44 to aż 73 cm długości.

Opublikowano

Są też wersje skrócone - numeracja 2X. Jeśli masz możliwość zamrożenia na jakiś czas większej sumy to zamów 5-6 marynarek w różnych rozmiarach i wariantach. Odeślesz (bezpłatnie; etykieta zwrotna przychodzi w paczce) te, które Cię nie zadowalają (lub wszystkie). W ten sposób szybko poznasz swój rozmiar w SuSu oraz wybierzesz kolorystykę (bo zdjęcia to jedno, a rzeczywistość to drugie - raz na korzyść zdjęć, innym razem na korzyść rzeczywistości).

Opublikowano
5 godzin temu, arekx napisał:

Są też wersje skrócone - numeracja 2X. Jeśli masz możliwość zamrożenia na jakiś czas większej sumy to zamów 5-6 marynarek w różnych rozmiarach i wariantach.

Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze).

Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby?

Opublikowano
Godzinę temu, Bukary napisał:

Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze).

Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby?

Proponuje rozmiar 23  lub 24

Opublikowano
Godzinę temu, Bukary napisał:

26 minut temu, 50groszy napisał:

Proponuje rozmiar 23  lub 24

Jestem podobnego wzrostu, ale słuszniejszej postury (102cm w klatce, szerokie plecy) i noszę rozmiar 25, który dla modelu Havana ma 73cm długości pleców. Być może przy takiej sylwetce tył inaczej się układa i u mnie długość jest ok, a u Ciebie już mogło by być inaczej, ale wydaje mi się rozmiar 23 lub 24 będzie jak najbardziej wporządku.

Opublikowano
6 godzin temu, Pablo84 napisał:

Jestem podobnego wzrostu, ale słuszniejszej postury (102cm w klatce, szerokie plecy) i noszę rozmiar 25, który dla modelu Havana ma 73cm długości pleców. 

Dziękuję za wszystkie rady! I jeszcze jedno pytanie:

102 cm: masz na myśli wymiary marynarki czy ciała? 

Opublikowano
Dnia 20.04.2017 o 14:29, Pepenix napisał:

Jest już nowy Jort. :D

Dziwna ta kolekcja... Z marynarek same "Jort Hudson", które - sugerując się tabela rozmiarów - są po prostu Hudsonami. Marynarki z linii Jort miały zawsze niepowtarzalny krój - i garnitury z nowej kolekcji wciąż taki mają. A marynarki mają krój Hudson. Nie wiem, co o tym myśleć...

Opublikowano

Mam niecałe 170 cm i ok. 91 cm w klatce - z SuSu noszę 44. Jedną marynarkę (Havana, część lnianego garnituru) skracałem o 2 cm, inną (Hudson, odd jacket) mimo teoretycznie tej samej długości zostawiłem w spokoju - na subiektywne odczucie wpłynął kolor, tkanina i to, czy marynarka jest od kompletu. Fabrycznie to były bodajże najdłuższe z moich marynarek. Tak wygląda ich długość (tabaczkowa skrócona Havana, jasnobrązowy Hudson bez tej przeróbki) na mnie:

f9becc719bbc1203101c13b62069c751.jpg0f25c41ad5364ec2d7090b5ac07948cd.jpg

Perspektywa może trochę zaburzać długość, ale te zdjęcia mogą być jakąś wskazówką.

Opublikowano

Dziękuję za informacje i za zdjęcia!

Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Na zdjęciach ze strony SuSu górne krawędzie kieszeni marynarek znajdują się dobre kilka centymetrów powyżej linii pasa. U ciebie - są niżej.

Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)?

Opublikowano
7 minut temu, Bukary napisał:

Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)?

A zasada do nasady kciuka bo jak widzę, po opuszczeniu rąk by miał ok 

Opublikowano
Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Na zdjęciach ze strony SuSu górne krawędzie kieszeni marynarek znajdują się dobre kilka centymetrów powyżej linii pasa. U ciebie - są niżej.
Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)?

Nie próbowałem krótszych rozmiarów, bo są zbyt duże - nie ma krótkiego odpowiednika 44.

Co do dyskusji na temat sięgania nasady kciuka, obie marynarki według tej metody są dobrej długości, lub nawet (Havana po skróceniu) ciut zbyt krótka - ale nie do końca ufam tej metodzie, mam długie ręce w stosunku do tułowia. Sam też musisz ocenić długość na sobie na oko, bo przy podobnym wzroście możemy mieć zupełnie inne proporcje.
Opublikowano
9 godzin temu, MateuszT. napisał:

Sam też musisz ocenić długość na sobie na oko, bo przy podobnym wzroście możemy mieć zupełnie inne proporcje.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Wkrótce zamówię zapewne coś z rozmiaru 44 i dam znać, jak wygląda w moim wypadu kwestia długości marynarki. Problem polega jednak na tym, że ciągle brakuje rozmiaru 44 z tych marynarek, które wpadły mi w oko. :)

Przy okazji: czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tenisówkami SuSu. Cena niemała. A jak z jakością? I z rozmiarami? Jeśli ktoś zamówił takie buty, byłbym wdzięczny z podanie rozmiaru i długości wkładki w cm.

Opublikowano

Witam, drodzy Koledzy proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniej rozmiarówki w SuitSupply. Obecnie szukam garnituru na ślub, który odbędzie się w sierpniu. Mam 178 cm wzrostu, 64 kg wagi, 96 cm w klatce, 85 cm w talii, 88 cm w pasie i lordozę lędźwiową - brzuch zatem niby prosty ale lekko wystający. Size Advisor podpowiada mi, że rozmiar właściwy dla mnie to 42. W polskich salonach ślubnych sugerowano mi rozmiar 46. Rozważam zakup garnituru Napoli lub Lazio:

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5229M.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Napoli

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5177.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Napoli

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/lazio-granatowy-gładki/P5164.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Lazio

Na pierwszy rzut oka po zdjęciach najbardziej podoba mi się faktura z drugiego linku. Czy ktoś z Was porównywał może ze sobą te garnitury i ich odcienie? I jaka w Waszej ocenie byłaby dla mnie najodpowiedniejsza rozmiarówka w SuSu?

PS. Jak próbowałem sobie coś przypasować po rozpiskach to stawiałbym na 44.

Opublikowano

@bokieł

Size advisor jest niewiarygodny. Mi sugeruje 50 albo 52, gdy noszę 106. :D

Raczej brałbym 46. W 44 za mało luzu (miałem podobne przygody przy pierwszym zamówieniu, więc te ok. 8-10 cm dodaj sobie do klatki i wyjdzie Tobie rozmiar 46). Po wymiarach jeszcze sprawiasz wrażenie osoby typu skinny fat (niby niedowaga, ale ten pas), faktycznie masz tyle w pasie?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zmierzyłem raz jeszcze i teraz w pasie wyszło mi 84-85 cm (mierząc 4 palce pod pępkiem, tak jak to radzą na SuSu) a talia 82 cm w najwęższym miejscu ale to sporo wyżej nad pępkiem. Faktem jest, że chociaż dużo i regularnie biegam (dzisiaj zaliczyłem półmaraton) to za nic w świecie nie mogę pozbyć się brzucha z tych okolic :?

Opublikowano

@bokieł

Zmierz sobie najlepiej dobowe minimum i maksimum w pasie, wyciągnij średnią i ten wymiar przyjmij. 46 powinna Tobie spasować, ewentualnie domów 44, ale ta raczej będzie za ciasna.

A co do problemów z brzuchem? Cóz, mówisz, ze dużo i regularnie biegasz na wytrzymałość. W tym zapewne tkwi problem, jak to często paradoksalnie bywa. ;)

Opublikowano

@BrotherM dzięki za pomoc z rozmiarówką :) zmierzyłem sobie pas jeszcze dzisiaj rano i wyszło 84 cm, więc zakładam, że średnia będzie pi razy oko 85 cm. Przyjmuję zatem rozmiar 46 i w tym momencie rozwiązuje się kolejny problem, bo z 3 garniturów, które wcześniej podałem, tylko jeden z nich jest w tym rozmiarze ;) Dzięki raz jeszcze za pomoc.

Opublikowano
1 godzinę temu, bokieł napisał:

@BrotherM dzięki za pomoc z rozmiarówką :) zmierzyłem sobie pas jeszcze dzisiaj rano i wyszło 84 cm, więc zakładam, że średnia będzie pi razy oko 85 cm. Przyjmuję zatem rozmiar 46 i w tym momencie rozwiązuje się kolejny problem, bo z 3 garniturów, które wcześniej podałem, tylko jeden z nich jest w tym rozmiarze ;) Dzięki raz jeszcze za pomoc.

Bardzo słuszny wybór, mam zbliżone wymiary (174 cm i 65 kg), ok. 98 cm w klatce i w życiu nie wcisnąłbym się w ramionach w 44 w Napoli. Biorąc pod uwagę wszystkie wymiary, które podałeś, jestem pewien że rozmiar 46 powinien leżeć super.

• Oceniam pozytywnie 1