Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy sprawdzaliście kiedyś na ile marynarki SuSu trzymają rozmiarówkę? Kupiłem marynarkę od kolegi @BrotherM Havana w rozmiarze 52 i leży na mnie idealnie mimo, że obawiałem się że będzie za duża (wg rozmiarówki ma 114 klatce a ja mam raptem 100) więc z ciekawości przemierzyłem ją dokładnie i wychodzi mi jak nic że to rozmiar 50 :)

Opublikowano

Pomiędzy kolekcjami mogą występować różnice w tym samym modelu. Zresztą Ok roku temu SuSu obniżyło wymiary w poszczególnych rozmiarach. Stąd stare 50 może być równe  nowemu 52.

Opublikowano
13 godzin temu, FONos napisał:

Czy sprawdzaliście kiedyś na ile marynarki SuSu trzymają rozmiarówkę? Kupiłem marynarkę od kolegi @BrotherM Havana w rozmiarze 52 i leży na mnie idealnie mimo, że obawiałem się że będzie za duża (wg rozmiarówki ma 114 klatce a ja mam raptem 100) więc z ciekawości przemierzyłem ją dokładnie i wychodzi mi jak nic że to rozmiar 50 :)

Wydaje mi się, że tu nie ma pomyłki Susu. Widziałem zdjęcia tej marynarki na @BrotherM i on mając z tego co pamiętam 108cm w klatce jeszcze się w nią mieścił (a Havana rozmiar 50 ma w tym miejscu 110/111cm, więc było by z tym ciężko). W wątku o Lancerto piszesz, że nie dajesz rady zapiąć się w koszulę o rozm.40, a one mają podobną talię co Havana rozm. 50, więc też by była dla Ciebie za ciasna.

Edit:

Wypowiedź @Hargin też jest nie do końca prawdziwa, bo z tego co kojarzę różnice w wymiarach wcześniej, a teraz to 1cm. Rozmiar 50 nie odpowiada więc dawnemu 52. 

Pamiętać należy jedynie, że różnice w dwóch różnych egzemplarzach tego samego modelu i rozmiaru mogą wynosić +-2cm

Opublikowano
2 godziny temu, Pablo84 napisał:

Wydaje mi się, że tu nie ma pomyłki Susu. Widziałem zdjęcia tej marynarki na @BrotherM i on mając z tego co pamiętam 108cm w klatce jeszcze się w nią mieścił (a Havana rozmiar 50 ma w tym miejscu 110/111cm, więc było by z tym ciężko). W wątku o Lancerto piszesz, że nie dajesz rady zapiąć się w koszulę o rozm.40, a one mają podobną talię co Havana rozm. 50, więc też by była dla Ciebie za ciasna.

Jak przemierzyłem tą marynarkę w rozmiarze 52 to wszystkie wymiary ma dokładnie wg tabeli z rozmiaru 50 (o ile talie czy klatkę może trudniej zmierzyć i jest w tym jakaś niedokładność ale długość marynarki to prosty pomiar). Jedynie w tali ma zamiast 99 właśnie 101 (czyli w ramach tolerancji szycia +/- 2cm) stąd dla mnie idealnie wręcz :). Poza tym ten materiał jest miękki, lejący, ładnie się układa co też ma duże znaczenie. Z Lancerto wziąłem marynarkę w rozmiarze 50 i powinna mieć 101 w talii a ma właśnie w ramach tolerancji szycia tylko 99 i już jest lekko ciasna (na styk) a do tego materiał 50% lnu jest sztywny i już nie układa się tak ładnie i mimo różnic w wymiarach w porównaniu do SuSu na poziomie zaledwie 2 cm leży o wiele gorzej.

Opublikowano

@Pablo84: nieładnie zarzucać nieprawdę ;-)

Jak dobrze poszukasz to pewnie w ofercie SuSu znajdziesz jeszcze ten sam model w różnych rozmiarówkach (powinny być Hawany w starym wykroju). Niestety nie mam skopiowanych tabel rozmiarowych sprzed roku (zmiana nastąpiła z kolekcją SS2016), ale doświadczyłem i sprawdziłem na własnej skórze (w sumie na podstawie 16 garniturów SuSu). 

Natomiast nie zgodzę się z teorią rozrzutu w wykonaniu tego samego rozmiaru. Wymiary SuSu są bardzo powtarzalne. 

Opublikowano

Havana rozmiar 25, którą kupowałem w jesienią 2015r. miała wg tabeli rozmiarów 111cm w klatce, obecnie tabela dla tego modelu pokazuje 110cm. Nie jest więc to różnica aż jednego rozmiaru ?.

Natomiast zawsze istnieje prawdopodobieństwo pomylenia metek w szwalni, mimo wszystko pozostaję przy swoim zdaniu, że raczej w tym konkretnym przypadku rozmiar 52 to rzeczywiście 52 (opinia na podstawie zdjęć kolegi BrotherM).

Opublikowano

ITd... itd... noszę Lazio 26 z 2014r . ... i identyczne w wymiarze Lazio rozmiar 27 z 2016r. Havanę z 2015 w rozmiarze 27 noszę bez korekt, a z 2016 w tym samym rozmiarze musiałem puszczać w talii... i bynajmniej nie oceniam tego na podstawie zdjęć :-) 

Opublikowano

@FONos @Pablo84

Jak już mnie wywołujecie. ;) Pomijając jakiś kuriozalny przypadek błędnej metki (w tej była 52), to akurat mam jeszcze 104 z Lancerto i różnicy w rozmiarze nie widziałem, po rozłożeniu jednej na drugiej - to samo. W marynarkę dla osoby z klatką w okolicach 100 cm (rozmiar 50 / 100) w życiu bym nie wszedł. Klatka mi ostatnimi czasy lata w przedziale 107.5 - 109 cm, wiec jakoś trudno mi uwierzyć, że ten przypadek mógł się zdarzyć. Może rzecz tkwi w szczątkowej podszewce? Pomijam kwestie techniki dokonywania pomiaru ubrań, tutaj też łatwo o pomyłkę.

Opublikowano
13 minut temu, BrotherM napisał:

W marynarkę dla osoby z klatką w okolicach 100 cm (rozmiar 50 / 100) w życiu bym nie wszedł. Klatka mi ostatnimi czasy lata w przedziale 107.5 - 109 cm, wiec jakoś trudno mi uwierzyć, że ten przypadek mógł się zdarzyć. Może rzecz tkwi w szczątkowej podszewce?

Havana dla rozmiaru 50 w klatce ma 110 cm w klatce więc spokojnie mogła być na Ciebie dobra :) 

Opublikowano

@FONos

Mnie tu na forum już z błędu wyprowadzili co do tego, iż to są wymiary marynarek, a nie klatek ludzkich, stąd wątpię by 1 cm na koszulę, podkoszulek oraz ew sweter wystarczył. ;)

W tej klatka była ok, ale mnie po prostu w łopatki cisła i a w rezultacie nazbyt napinały się mięśnie pleców, co jest po prostu męczące. Po przeskoku na 106 (bodajże 3 cm) więcej - problem nie istnieje.

Najważniejsze że leży na Tobie dobrze, acz możesz tam dochodzenie porobić. Może faktycznie gdzieś SuSu się walnęło z rzeczywistymi wymiarami dla tych samych rozmiarów.

Opublikowano
Dnia 1.03.2017 o 18:08, wimon napisał:

Z drugiej jednak strony Miller daje możliwość zmierzenia garnituru na miejscu (przynajmniej w większych miastach)

Chyba tylko w Poznaniu istnieje taka możliwość?

Opublikowano

A tak parę groszy co do dyskusji dot. trzymania rozmiarów przez SuSu.

W marynarkach mam 106. Niemal ok. Ale czy te rozmiary można na resztę przekładać? Garnitur pewnie tak, ale co z płaszczami?

Tu na zdjęciu mam 54. Wg tabeli 106 byłoby za obszerne w talii i o za długich rękawach. Ba, ten plaszcz jest niby wezszy w talii niż marynarka na 106. Czy na pewno? Wymiarów klatki brak.

Zestawiłem też inne płaszcze. Kosmos. One pomiędzy sobą rozmiaru nie trzymają w ogóle. A może ktoś jest innego zdania? Dobiera się trochę w ciemno.

Co do płaszcza to nadal nie wiem czy nie zwrócić. Niby trochę za szeroki. I w sumie zacząłem się wahać czy ten niemal biały kolor jest ok na polskie ulice. 

20170309_221621.jpg

Opublikowano

Suit Supply'owy support trochę kuleje, więc zdam się na waszą pomoc.

Słyszeliście o opcji otrzymania próbek materiałów? Ktoś korzystał i jest w stanie potwierdzić?

Usługa jest i jak najbardziej działa. Otrzymałem próbki wełny które mnie interesowały, jako że chce zamówić garnitur w programie Zaprojektuj Twój idealny garnitur. Otrzymałem 3 próbki wełny. Poniżej mail od supportu.

Thank you for your email.
Please find below some more information regarding the DYO fabrics:
561.201/10 -> 240 gr
540.901/263 -> 230 gr
486.371/3 -> 260 gr
586.861/736-> S110 Vitale Barberis Canonico

I have a sample available for the follow fabrics: 561.201/10 - 540.901/263 - 586.861/736. To which address can I send these samples?

Look forward hearing from you and thank you in advance.

Próbki przyszły w niespełna tydzień.

Opublikowano

Takie coś właśnie kurier przyniósł:

http://eu.suitsupply.com/pl/coats/jasnoszary-płaszcz/J492.html?cgid=Coats

Techniczna tkanina VBC, tutaj trochę więcej:

https://made-to-measure-suits.bgfashion.net/article/9619/52/Earth-Wind-and-Fire-the-new-technical-fabrics-collection-of-Vitale-Barberis-Canonico#popup2

80% wełna, 20% poliuretan. Fajny pomysł na maca nie z bawełny. Zobaczymy jak będzie na deszczu, bo na razie słońce.

Zamówiłem w piątek jako nowość, była pełna rozmiarówka; w niedzielę został rozmiar 48:shock:

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Robiłem pierwsze zamówienie w SS i dotarła do mnie Havana w rozmiarze 42 i 44.

42 wydaję mi się trochę zbyt wąska w talii. Guzik ciągnie chyba zbyt mocno, reszta jest super.

Z kolei 44 jest ciut za luźna,rękawy trochę za długie i za szerokie, ale to można poprawić. Bardziej  zastanawia mnie, czy przypadkiem wyższy guzik nie jest zbyt nisko. Poradzicie coś? Zostawić sobie 44 i potem ewentualnie zrobić poprawki?

Przepraszam za paździerzowe zdjęcia, ale nie miałem możliwości zrobić innych, a sprawa jest pilna.

InkedIMAG042_LI.jpg

InkedIMAG044_LI.jpg

InkedIMAG0441_LI.jpg

InkedIMAG02412_LI.jpg

Opublikowano

@Rdk,

42 odpada - jest zbyt krótka, za wąska w ramionach i rękawy też ma za krótkie.

44 - szkoda, że nie masz zdjęć z tyłu, ale z tego co widać (IMO) jest Ok. Guzik nie jest za nisko. Powiem więcej - moim zdaniem rękawy też są akceptowalnej długości - rękawy koszuli masz zbyt krótkie.

• Oceniam pozytywnie 1