Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super opcja pojawiła się w ofercie płaszczy Custom Made SuSu. Oprócz 3 wersji długości rękawów/całości (short/normal/long) można w cenie 119 PLN wydłużyć płaszcz o dodatkowe 25cm. 

• Like 1
Opublikowano

@pablocito zgadzam się z Tobą. Pisałem o młodzieży (nie dzieciach), która bimba; nie miałem na myśli tych którzy mają trudne warunki, lecz tych którzy dobrych nie wykorzystują. Tak czy siak, takie mam ogólne wrażenie, smutne czy nie, uproszczone czy nie. I nie uważam że jest to korzystny trend.

• Like 1
Opublikowano

Szanowni, 

Planuję zamówić sobie garnitur CustomMade - będzie to mój pierwszy raz z SuitSupply (w ogóle). Mam 181 centymetrów wzrostu, a pasujący rozmiar to 46. Podobają mi się spodnie z mankietami i marszczone rękawy. Pytanie brzmi: czy przy takich rozmiarach długość spodni i rękawów będzie akurat idealna, a jeżeli nie, czy warto wybierać dodatki o których wspomniałem. Jestem też ciekawy, jak to wypadnie z długością marynarki: przykryje ładnie pośladki, czy będzie z tym problem? 

Opublikowano
1 hour ago, Jangrajewski said:

Szanowni, 

Planuję zamówić sobie garnitur CustomMade - będzie to mój pierwszy raz z SuitSupply (w ogóle). Mam 181 centymetrów wzrostu, a pasujący rozmiar to 46.

Zamów dowolny garnitur Lazio "z wieszaka" i sprawdź jak leży (custom-made bazuje na kroju Lazio).
Rozmiar 46 przy 181 cm wzrostu może być zdecydowanie za mały (szczególnie długość rękawów i marynarki).
Zależy od Twojej budowy ciała...

Opublikowano
8 minut temu, Aras napisał:

Zamów dowolny garnitur Lazio "z wieszaka" i sprawdź jak leży (custom-made bazuje na kroju Lazio).
Rozmiar 46 przy 181 cm wzrostu może być zdecydowanie za mały (szczególnie długość rękawów i marynarki).
Zależy od Twojej budowy ciała...

Hmm... Jestem zdecydowanie szczupły. Czy przy takim rozmiarze ewentualnie warto spojrzeć na Washingtona - będzie lepszy? 

Opublikowano

Czy macie jakieś doświadczenia z tym typem tkanin? Thomas wool-silk-linen blend w Havanie.

np. https://suitsupply.com/en-us/men/suits/purple-havana-suit/P6221I.html

https://suitsupply.com/en-us/men/suits/light-blue-lazio-suit/P6000I.html

Zależy mi na czymś lekkim na wiosnę/lato, ale również żeby się zbytnio nie gniotło.

Czy ktoś ma jakieś dane dot rozmiarówki? Doszły mnie słuchy że były jakieś korekty w rozmiarówce SS. Sugerować się danymi na www?rozmiar 54 - faktycznie wejdę mając 110-112cm w klatce?

Opublikowano
1 hour ago, Jangrajewski said:

Hmm... Jestem zdecydowanie szczupły. Czy przy takim rozmiarze ewentualnie warto spojrzeć na Washingtona

Washington będzie miał dłuższą marynarkę ale rękawy będą raczej takie same jak w Lazio.
SuitSupply generalnie robi marynarki z dosyć krótkimi rękawami i to one najczęściej są problemem przy większym wzroście. 

Wszystko tak naprawdę zależy od Twoich proporcji... Ja mam 185 cm i długie ręce i kupuje rozmiar 98. Jeśli chcesz iść w custom-made a 46 okaże się za krótka (ale dobra w ramionach i klatce) to masz jeszcze longa 90.

Moim zdaniem zanim pójdziesz w custom-made powinieneś przymierzyć przynajmniej jeden Lazio z wieszaka.

Opublikowano
30 minutes ago, rav3nlord said:

Czy macie jakieś doświadczenia z tym typem tkanin? Thomas wool-silk-linen blend w Havanie.

Mam chyba ze dwie mieszanki od Thomasa o podobnym składzie. Bardzo je lubię ale na pewno nie są to super-cienkie tkaniny. Mają swoją fakturę i "masę". Wełna tropikalna sprawia wrażenie zdecydowanie lżejszej.

Nie gniotą się przesadnie... a już na pewno nie tak, jak sam len czy len i bawełna.

Opublikowano

ok dziękuję, a jak się sprawy mają z rozmiarówką? Zgadza się z tabelą producenta?

Bedę jeszcze wdzięczny za info dot rękawów i nogawek czy krój nie jest zbyt wąski w bicepsie / w udach.

Z uwagi na to że mam sporą klatkę będą musiał zamówić osobno marynarkę i osobno spodnie.

Opublikowano
44 minuty temu, Aras napisał:

Washington będzie miał dłuższą marynarkę ale rękawy będą raczej takie same jak w Lazio.
SuitSupply generalnie robi marynarki z dosyć krótkimi rękawami i to one najczęściej są problemem przy większym wzroście. 

Wszystko tak naprawdę zależy od Twoich proporcji... Ja mam 185 cm i długie ręce i kupuje rozmiar 98. Jeśli chcesz iść w custom-made a 46 okaże się za krótka (ale dobra w ramionach i klatce) to masz jeszcze longa 90.

Moim zdaniem zanim pójdziesz w custom-made powinieneś przymierzyć przynajmniej jeden Lazio z wieszaka.

Znasz wymiary tego longa 90? I czy jeśli będą za długie, marszczone rękawy i nogawki z mankietami mają sens, czy i tak zniknie to przy skracaniu (zważając na to, że jedyna krawcowa do jakiej mam dostęp, delikatnie mówiąc, nie jest zbyt wprawiona w przeróbkach garniturów). 

Długość rękawów marynarki jaka mi pasuje, to 63 centymetry - nie wiem, czy to oznacza długie, krótkie, czy przeciętne ręce... 

Opublikowano

Marynarka rozmiar 46 to plecy o długości 74 cm a rękaw 62 cm. Przy długich rękach to za mało a i marynarka może być przykrótka na 181 cm.
Rozmiar 90 będzie miał plecy 77 cm i rękaw 64,5 cm.... więc to wcale nie taki długi long:)

Jeśli koledze pasują marynarki z rękawami 63 cm, to obie opcje pewnie zagrają... może wydłużyć rękaw w regularze albo skrócić odrobinę w longu. 

Nadal uważam, że robienie custom-made bez przymiarki to kaskaderka...

Opublikowano
2 hours ago, rav3nlord said:

ok dziękuję, a jak się sprawy mają z rozmiarówką? Zgadza się z tabelą producenta?

Bedę jeszcze wdzięczny za info dot rękawów i nogawek czy krój nie jest zbyt wąski w bicepsie / w udach.

Z uwagi na to że mam sporą klatkę będą musiał zamówić osobno marynarkę i osobno spodnie.

Rozmiarówka "kiwa" się o pół rozmiaru...  Głównie w dół, czyli można dostać coś bardziej przyciasnego (szczególnie w talii).

SuSu szyją generalnie slimy, więc jak masz uda/łydki kulturysty to raczej musisz zamawiać sporo większe spodnie i kombinować z pasem... Co do bicepsu, to nigdy nie podawali tego wymiaru w swoich tabelach.

Jeśli musisz iść w opcję custom-made (bo np. wybrany garnitur nie jest sprzedawany w opcji inny rozmiar marynarki i spodnie) to polecam najpierw zamówić i przymierzyć jakiś garnitur od SuSu.

Opublikowano

@Jangrajewski, 46 będzie za krótka marynarka. Ja mam 178 cm i marynarka custom made havana rozmiar 48 jest dobra na długość. Co ciekawe, mam 2 inne havany z wieszaka i musiałem wydłużyć rękawy ok. 2 cm. Spodnie od garnituru custom made brescia rozmiar 48 zwęziłem w udach i skróciłem nogawki.

Opublikowano

Jak się sprawują w kwestii custom made koszul?  Bardzo ciężko trafić u nich z rozmiarówką, tym bardziej, że jest mocno rozjechana w poszczególnych modelach. Zastanawiam się czy metodą prób i błędów nie wyrobić sobie u nich rozmiarówki i później nie zamawiać tak po prostu custom. Pytanie jakie jest ryzyko, że pomimo tego koszule będą "rozjechane" w rozmiarach :)

Opublikowano
W dniu 18.03.2021 o 10:09, eduardo napisał:

Jak się sprawują w kwestii custom made koszul?  Bardzo ciężko trafić u nich z rozmiarówką, tym bardziej, że jest mocno rozjechana w poszczególnych modelach. Zastanawiam się czy metodą prób i błędów nie wyrobić sobie u nich rozmiarówki i później nie zamawiać tak po prostu custom. Pytanie jakie jest ryzyko, że pomimo tego koszule będą "rozjechane" w rozmiarach :)

Ale akurat przy zamawianiu koszuli możesz sobie ustawić "bazowy" rozmiar i zmienić poszczególne wymiary koszuli. Czyli mierzysz swoją obecną, dobrze lezącą koszulę i ustawiasz wymiary. Albo jeszcze lepiej, jeśli masz juz jakąś koszulę od SuSu - wtedy robisz poprawki na wymiary w górę czy w dół zależnie od upodobań i obecnego dopasowania.

Opublikowano

Dwie strony wcześniej pisałem o moim zamówieniu. 
Co do szansy.... powiem tak: w SuSu "skopali" póki co jedno moje zamówienie i do "delikatnie" (rękawy).
W popularnej "Oldze" nie jestem zadowolony z żadnej z 5 koszul jakie kupiłem. W każdym z 3 zamówień coś było niezgodne z oczekiwanymi wymiarami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem już gdzieś o tej mieszance. Mi się podoba.
Nie gniecie się jak len, ale gniecie się bardziej niż 100% wełna. Jest też sztywniejsza i "cięższa" od wełny.

Opublikowano

Mam jedną koszule custom made od SuitSupply. Zostawiłem standardową szerokość mankietów na dwa guziki proponowaną dla mojego rozmiaru bo w sumie nie wiedziałem jak mi będzie wygodniej. Teraz jak już przeszyłem guziki i wiem jaką bym chciał mieć odległość od guzika do dziurki to zauważyłem, że instrukcja mierzenia koszuli na stronie ma się nijak do rzeczywistych rozmiarów mankietu... standardowo wpisane było 24 cm i to jest faktyczna szerokość mankietu, a nie tak jak piszą w instrukcji odległość między wszyciem guzika a wewnętrznym brzegiem dziurki. Zgłupiałem kompletnie, a SuitSupply mi zaleca wizytę w sklepie, co oczywiście jest niemożliwe, bo takowy w Polsce nie istnieje. 

Niestety jestem za mało bystry, żeby to ogarnąć. Jak mierzycie mankiety na jeden guzik i co wpisujecie w SuSu, żeby było dobrze? 

Opublikowano (edytowane)

Odebrałem w piątek swoją pierwszą koszulę custom made od susu. Tkanina to bazowy najtańszy (bez dopłat) biały traveller, żeby nie wchodzić w żadne dodatkowe koszty w sytuacji ewentualnego niedopasowania.

Dopasowanie określam jako bdb - jest niemalże tak jak chciałem, wyjątkiem sygnalizowanym już wcześniej przez Kolegów jest długość mankietów i umieszczenie na nich guzika (trzeba brać 0,5 - 1 cm więcej) oraz rozmiar kołnierzyka (j.w.), ale to akurat może być w jakimś stopniu wina mojej budowy ciała (zamawiam koszule custom made lub rtw super slim, bo w pasie mam ok. 90 cm, ale kołnierzyk 42). Cały proces zamówienia ułatwiło mi z pewnością korygowanie wymiarów na podstawie koszuli z wieszaka od susu.

Podsumowując: polecam ich custom made (za 369 zł nie znalazłbym nic lepszego), a teraz dodatkowo nie bedę miał oporów żeby dopłacić do tkaniny czy za dodatki.

20210412_110444.jpg

20210412_112802.jpg

20210412_112721.jpg

Edytowane przez Gocławianin
  • Like 1