adamW Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2018 W jaki sposob dbac o skore olejowana w butach Sebago? Mam na mysli konretnie ten model: https://www.sklep.klasycznebuty.pl/1863,sebago-908-wine.html Cytuj
papiez_ Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 W dniu 6.07.2018 o 06:25, adamW napisał: W jaki sposob dbac o skore olejowana w butach Sebago? Mam na mysli konretnie ten model: https://www.sklep.klasycznebuty.pl/1863,sebago-908-wine.html Olejem do skór. Ten z decathlonu jest ok. Olej do skór Panowie, jaki rozmiar Deck Shoes od Herringa? Stopa 28cm, Berwicki Oxfordy mam 7,5UK, ale są zdecydowanie za małe (chyba klasyk, pani w klasycznychbutach źle mi doradziła) i brogsy 8UK, te są lepsze, ale śmiało mógłbym mieć 8,5 i stopa by nie latała. Jaki rozmiar w Herringu? 44 będzie ok? Stopa ciut szersza, z niskim podbiciem. Cytuj
alabuz Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Jak wypada rozmiarówka Sperry? Przykładowo jak noszę standardowo 42,5 to celować w 43 czy 44? Cytuj
kichanadeta Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 U mnie wyglada to tak Timberland 43,5, Sperry szmaciane 43. Mam tez Sperry Gold Cup kupione okazyjnie w TKMaxx rozmiar 44 i tez w nich chodze, choc sa odrobine luzniejsze. Ja celowalbym w Twoim przypadku w 43. Nadmienie, ze klasyczne buty Loake, Yanko, Shoepassion nosze 43. Pozdr 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja mam skórzane Top Sider rozmiar 42 przy długości stopy 27,9 cm i są ok, nawet fajnie się rozbiły i są bardzo wygodne (początkowo były dość dobrze dopasowane). Cytuj
nebhe Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2019 Ostatnio kupiłem właśnie boat shoes od herringa, byłem w nich dwa razy, raz w biurze, gdzie całe wyłożone jest takim dywanikiem widocznym na zdjęciu, a drugi raz głównie samochód-dom, więc nie zrobiłem w nich wielu km, a szew na podeszwie się przerwał. Z tego co ja widzę, a być może nie jest to aż tak widoczne na zdjęciu to w tym jednym bucie szew był zrobiony nie w tej dziurze, tylko akurat krzywo delikatnie, ale tak, że nić stykała się z podłożem przy użytkowaniu co zaowocowało przerwaniem. Buty są z herringshoes, zamierzam do nich napisać, aczkolwiek chciałem najpierw zapytać co myślicie o takim defekcie, czy to dyskwalifikuje daną parę z dłuższego użytkowania? Cytuj
rumcajs43 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2019 Przyciąć nitkę i używać Cytuj
_harry Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2019 Już dawno traktuję forum mniej jako źródło wiedzy a bardziej jako kopalnię kawałów.Codzienna porcja uśmiechu gwarantowana Trudno przebić forumowicza który pytał "co robicie że sznurówkami po zawiązaniu" ale widzę że ma naśladowców.Sterczącą nitka jako temat dyskusji. 1 Cytuj
CharlieQuiet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dzień dobry, Buty kupione dwa miesiące temu, używane kilkanaście razy(ani razu na pokładzie ) i taka niespodzianka. Klej popuszczał w miejscu prezentowanym na zdjęciu z obu stron i tylko w jednym bucie. Marka Sperry, swoją drogą bardzo wygodne i zgrabnie wyglądają na stopach. Całe szczęście, że w promocji i dwa lata rękojmi, może naprawią albo wymienią na nowe. Ktoś z szanownych forumowiczów też miał taki problem z tego typu obuwiem w tak krótkim czasie? Cytuj
Bartek 00 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Daj do szewca do podklejenia. Zapłacisz 5zł i po problemie. 1 Cytuj
CharlieQuiet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Tak myślałem, gorzej jak zaczną się dalej "sypać" i sklep nie uzna zwrotu z powodu ingerencji z zewnątrz. Cytuj
YoJoe Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Jak dla mnie wszystko jest ok, typowa sprawa w obuwiu tego typu. But w tym miejscu jest szyty, więc nie trzeba się obawiać, że się rozleci. Puścił klej, ale to ma tylko wizualne znaczenie. 2 1 Cytuj
adamW Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 @CharlieQuiet, co tam sie rozkleilo? Podeszwa tak wyglada w boat shoes. Wszystkie ktore mialem tak wygladaja.one z brzegow nie sa klejone (w miejscu tego zabkowania). Dalej masz szew i pewnie za szwem jest klej. Nosic i sie nie przejmowac. Zalaczam zdjecie prawie nowych Sebago- wygladaja tak samo jak dla mnie. 1 Cytuj
CharlieQuiet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 @adamWNie chodzi o podeszwę, tylko o szycie na cholewce, gdzie prócz szycia jest też klej i puścił. Chodzi o to czy klej nie będzie dalej puszczał, może jakiś wadliwy model, ja mam takie szczęście niestety. Cytuj
nkb1 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Miałem tak samo w Gant-ach, zapomniałem po kilku kolejnych wyjściach, po 3-ech sezonach nic się nie dzieje i nadal je lubię 1 Cytuj
mayor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W butach typu Apron/Alonquine to podklejenie ma charakter pomocniczy ułatwia ręczne szycie i tylko w tym celu skora jest klejona w tym miejscu,nie ma żadnego wplywu na trwałość butów. Przykład RW #875 których długowieczność to niemal wzorzec zaczęły się rozklejać w tym miejscu bodaj w pierwszym sezonie ,teraz mają ponad 11 lat i przebieg jak Mercedes beczka z taxi 1 Cytuj
CharlieQuiet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dziękuję bardzo, jak zwykle można liczyć na dobrych i doświadczonych kolegów z forum Pozdrawiam serdecznie Cytuj
adamW Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Panowie, krótka piłka- czy tak wyglądający but 'brand new' warto kupić? Zalando oddało mi za buty 50% wartości z uwagi na wygląd jednego buta (wyszły po tym rabacie za około 220zł). Swoją drogą to ciekawe gdyby drugi tak wyglądał oddaliby 100% wartości i pozwolili zatrzymać buty? Skóra w butach robi bardzo dobre wrażenie- wygląda jak skóra z Horween- przy zginaniu czy 'wypychaniu' palcem powstają takie jaśniejsze ślady (mam pasek do zegarka z WatchGecko z Horween i ta skóra zachowuje się podobnie). Pytanie czy tak będzie wyglądała skóra na zgięciach również na drugim bucie jak go rozchodzę czy prawy złamał się fatalnie z powodu skóry drugiego gatunku. Na marginesie- zamówiłem bardzo ładne zamszowe, koniakowe boat shoes Sebago- zgadzało się tylko pudełko. Dostałem Sebago z granatowego canvasu (w dodatku w innym rozmiarze). Niezły bałagan mają w Zalando. Cytuj
eye_lip Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 To po prostu skóra typu pull up, woskowana, po paru wyjściach oba będą wyglądać pewnie podobnie. 2 Cytuj
adamW Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @eye_lip, dzięki za odpowiedź. Powiesz coś o jakości tej skóry? Czy wygląd prawego buta świadczy właśnie o jakości? Cytuj
eye_lip Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Świadczy o tym że był zgięty. Cytuj
JakubAnderwald Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Przyszły zamówione buty z Sebago (https://www.zalando.pl/sebago-docksides-buty-zeglarskie-se212a05v-o12.html) Niestety są trochę za ciasne - czuję ucisk z przodu na dużym palcu i z przodu po wewnętrznej stronie stopy (też w okolicach dużego palca). Czy buty żeglarskie jakoś lepiej "się rozchodzą" od półbutów, czy jednak nie ma dla nich nadziei i lepiej oddać? Cytuj
adamW Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 52 minuty temu, JakubAnderwald napisał: Przyszły zamówione buty z Sebago (https://www.zalando.pl/sebago-docksides-buty-zeglarskie-se212a05v-o12.html) Niestety są trochę za ciasne - czuję ucisk z przodu na dużym palcu i z przodu po wewnętrznej stronie stopy (też w okolicach dużego palca). Czy buty żeglarskie jakoś lepiej "się rozchodzą" od półbutów, czy jednak nie ma dla nich nadziei i lepiej oddać? Z ciekawości- jaki rozmiar kupiłeś Vs rozmiar, który nosisz w butach eleganckich? Ja najpierw kupiłem Sebago 43 (na pudełku jest UK 8,5 dla tego rozmiaru). Z pozoru dobre ale jak używałem je intensywniej nad morzem okazały się jednak strasznie ciasne i niewygodne. Teraz kupiłem 43,5 (9UK wg ich numeracji) i jest o niebo lepiej. W eleganckich butach noszę 42. Cytuj
Cineos Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Wtrącę tylko, że rozmiarówka boat shoes od Sperry Top-Sider jest inna na rynek europejski i amerykański. Stąd przed zakupem warto dowiedzieć się na jaki rynek są szyte. Ja kupiłem na zalando rozmiar 41 Speery A/O i myślełem, że będą za małe, a okazały się nawet trochę luźne na pięcie (w palcach dobre). Normalnie noszę 6-6'5UK. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi