Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.07.2018 o 06:25, adamW napisał:

W jaki sposob dbac o skore olejowana w butach Sebago? Mam na mysli konretnie ten model:

https://www.sklep.klasycznebuty.pl/1863,sebago-908-wine.html

Olejem do skór. 

Ten z decathlonu jest ok. Olej do skór

Panowie, jaki rozmiar Deck Shoes od Herringa? 
Stopa 28cm, Berwicki Oxfordy mam 7,5UK, ale są zdecydowanie za małe (chyba klasyk, pani w klasycznychbutach źle mi doradziła) i brogsy 8UK, te są lepsze, ale śmiało mógłbym mieć 8,5 i stopa by nie latała. 

Jaki rozmiar w Herringu? 44 będzie ok? Stopa ciut szersza, z niskim podbiciem. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie wyglada to tak Timberland 43,5, Sperry szmaciane 43. Mam tez Sperry  Gold Cup kupione okazyjnie w TKMaxx rozmiar 44 i tez w nich chodze, choc sa odrobine luzniejsze. Ja celowalbym w Twoim przypadku w 43. Nadmienie, ze klasyczne buty Loake, Yanko, Shoepassion nosze 43. 

Pozdr

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio kupiłem właśnie boat shoes od herringa, byłem w nich dwa razy, raz w biurze, gdzie całe wyłożone jest takim dywanikiem widocznym na zdjęciu, a drugi raz głównie samochód-dom, więc nie zrobiłem w nich wielu km, a szew na podeszwie się przerwał. Z tego co ja widzę, a być może nie jest to aż tak widoczne na zdjęciu to w tym jednym bucie szew był zrobiony nie w tej dziurze, tylko akurat krzywo delikatnie, ale tak, że nić stykała się z podłożem przy użytkowaniu co zaowocowało przerwaniem. Buty są z herringshoes, zamierzam do nich napisać, aczkolwiek chciałem najpierw zapytać co myślicie o takim defekcie, czy to dyskwalifikuje daną parę z dłuższego użytkowania?

IMG_20190610_144440.jpg

IMG_20190610_144513.jpg

Opublikowano

Już dawno traktuję forum mniej jako źródło wiedzy a bardziej jako kopalnię kawałów.

Codzienna porcja uśmiechu gwarantowana

Trudno przebić forumowicza który pytał "co robicie że sznurówkami po zawiązaniu" ale widzę że ma naśladowców.

Sterczącą nitka jako temat dyskusji.

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry,

Buty kupione dwa miesiące temu, używane kilkanaście razy(ani razu na pokładzie :-)) i taka niespodzianka. Klej popuszczał w miejscu prezentowanym na zdjęciu z obu stron i tylko w jednym bucie. Marka Sperry, swoją drogą bardzo wygodne i zgrabnie wyglądają na stopach. Całe szczęście, że w promocji i dwa lata rękojmi, może naprawią albo wymienią na nowe. Ktoś z szanownych forumowiczów też miał taki problem z tego typu obuwiem w tak krótkim czasie?

IMG_9521.JPG

IMG_9522.JPG

Opublikowano

Jak dla mnie wszystko jest ok, typowa sprawa w obuwiu tego typu. But w tym miejscu jest szyty, więc nie trzeba się obawiać, że się rozleci. Puścił klej, ale to ma tylko wizualne znaczenie.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@CharlieQuiet, co tam sie rozkleilo? Podeszwa tak wyglada w boat shoes. Wszystkie ktore mialem tak wygladaja.one z brzegow nie sa klejone (w miejscu tego zabkowania). Dalej masz szew i pewnie za szwem jest klej. Nosic i sie nie przejmowac. Zalaczam zdjecie prawie nowych Sebago- wygladaja tak samo jak dla mnie.

15656326632588877196909590539931.jpg

• Like 1
Opublikowano

W butach typu Apron/Alonquine to podklejenie ma charakter pomocniczy ułatwia ręczne szycie i tylko w tym celu skora jest klejona w tym miejscu,nie ma żadnego wplywu na trwałość butów. Przykład RW #875 których długowieczność to niemal wzorzec zaczęły się rozklejać w tym miejscu  bodaj w pierwszym sezonie ,teraz mają ponad 11 lat i przebieg jak Mercedes beczka z taxi

P7280001 (2).JPG

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

krótka piłka- czy tak wyglądający but 'brand new' warto kupić? Zalando oddało mi za buty 50% wartości z uwagi na wygląd jednego buta  (wyszły po tym rabacie za około 220zł). Swoją drogą to ciekawe gdyby drugi tak wyglądał oddaliby 100% wartości i pozwolili zatrzymać buty?

Skóra w butach robi bardzo dobre wrażenie- wygląda jak skóra z Horween- przy zginaniu czy 'wypychaniu' palcem powstają takie jaśniejsze ślady (mam pasek do zegarka z WatchGecko z Horween i ta skóra zachowuje się podobnie). Pytanie czy tak będzie wyglądała skóra na zgięciach również na drugim bucie jak go rozchodzę czy prawy złamał się fatalnie z powodu skóry drugiego gatunku.

Na marginesie- zamówiłem bardzo ładne zamszowe, koniakowe boat shoes Sebago- zgadzało się tylko pudełko. Dostałem Sebago z granatowego canvasu (w dodatku w innym rozmiarze). Niezły bałagan mają w Zalando.

20190820_144928.jpg

20190820_144652.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przyszły zamówione buty z Sebago (https://www.zalando.pl/sebago-docksides-buty-zeglarskie-se212a05v-o12.html)

Niestety są trochę za ciasne - czuję ucisk z przodu na dużym palcu i z przodu po wewnętrznej stronie stopy (też w okolicach dużego palca). Czy buty żeglarskie jakoś lepiej "się rozchodzą" od półbutów, czy jednak nie ma dla nich nadziei i lepiej oddać?

Opublikowano
52 minuty temu, JakubAnderwald napisał:

Przyszły zamówione buty z Sebago (https://www.zalando.pl/sebago-docksides-buty-zeglarskie-se212a05v-o12.html)

Niestety są trochę za ciasne - czuję ucisk z przodu na dużym palcu i z przodu po wewnętrznej stronie stopy (też w okolicach dużego palca). Czy buty żeglarskie jakoś lepiej "się rozchodzą" od półbutów, czy jednak nie ma dla nich nadziei i lepiej oddać?

Z ciekawości- jaki rozmiar kupiłeś Vs rozmiar, który nosisz w butach eleganckich? Ja najpierw kupiłem Sebago 43 (na pudełku jest UK 8,5 dla tego rozmiaru). Z pozoru dobre ale jak używałem je intensywniej nad morzem okazały się jednak strasznie ciasne i niewygodne. Teraz kupiłem 43,5 (9UK wg ich numeracji) i jest o niebo lepiej. W eleganckich butach noszę 42.

Opublikowano

Wtrącę tylko, że rozmiarówka boat shoes od Sperry Top-Sider jest inna na rynek europejski i amerykański.

Stąd przed zakupem warto dowiedzieć się na jaki rynek są szyte. Ja kupiłem na zalando rozmiar 41 Speery A/O i myślełem, że będą za małe, a okazały się nawet trochę luźne na pięcie (w palcach dobre). Normalnie noszę 6-6'5UK.