leto73 Napisano 5 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2013 Wlasnie wysokosc glowki mocno mnie zniechecila.Biorąc pod uwagę proporcje rypsu (4cm) do główki, jest ona raczej średniej wysokości - 8-8,5 cm od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Nie wiem czy czapka i kaszkiet nie są zbyt proleckie na ten wątek (jeśli tak to proszę moderatora o przeniesienie lub skopiowanie posta), no ale są w pewnym sensie klasyczne i są nakryciami głowy więc wrzucam. Czapka posiada dodatkowy zausznik, dzisiaj wracając z pracowni czapek testowałem i śnieg się głowy nie ima: Kaszkiet jest w stylu przedwojennym (wbrew pozorom nie jest to typowa czapka woźnicy): Kapelusz jest na górze zaokrąglony tzn. można go lekko wyprofilować przez naciśnięcie, ale jest szyty inaczej niż np. fedora. Jeżeli ktoś wie jak się nazywa taki typ kapelusza będę wdzięczny: Całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Ciekawe kapelutki A czy można zamawiać kapelusze na miarę w tym zakładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Czy można.. pewnie tak, bo wszystko jest robione na miejscu, ale nie pytałem o taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Kaszkiet świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Nie wiem czy czapka i kaszkiet nie są zbyt proleckie na ten wątek (jeśli tak to proszę moderatora o przeniesienie lub skopiowanie posta), no ale są w pewnym sensie klasyczne i są nakryciami głowy więc wrzucam. Zaraz, zaraz, a gdzie jest znaczek "copyright" przy "proleckie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. Więcej zdjęć wkrótce. http://styleman.blog.pl/2013/02/07/bors ... -historia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vislav Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. Więcej zdjęć wkrótce. Połączenie, jak dla mnie z lekka kontrowersyjne. Natomiast jedna uwaga. To nie jest papacha, tylko uszanka. pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 A czym się różni papacha od uszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vislav Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 A czym się różni papacha od uszanki?Jedno i drugie nakrycie głowy pochodzi zza wschodniej granicy, chociaż z trochę innych obszarów. Różnice są podstawowe i widoczne u źródła: papacha - папаха oraz uszanka - ушанка Ostatnio w języku polskim pojawił się kolejny dziwoląg: uszatka Dla mnie uszatka, to blondynka z wielkimi niebieskimi oczami, lub uszami - czyli uszatka Prawidłowo: ушанка w transliteracji: ushanka po naszemu: uszanka. Wracając do "propozycji", jaką pokazał Styleman - biorąc główkę od kapelusza i pokazany dół uszanki, to mogłoby być ciekawe. Natomiast z rondem, to "dwa grzybki w barszcz". pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. http://styleman.blog.pl/2013/02/07/bors ... -historia/ http://www.youtube.com/watch?v=jfayeoXO ... age#t=879s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 a propos uszanki... http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/ushanka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2013 Piękne te Borsalino, ładny włos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Kaszkiet jest w stylu przedwojennym Świetny kaszkiet "gatsby" / "cyklistówka" - moje ulubione nakrycie głowy. Wykonanie jak widać na wyższym poziomie niż czapki od pana Zaręby z Warszawy. W weekend postaram się zrobić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 8 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2013 Kaszkiety z oferty Borsalino. http://styleman.blog.pl/2013/02/09/borsalino-kaszkiety/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 Kaszkiety z oferty Borsalino. Widzę oczyma wyobraźni pierwszy kaszkiet z Twojego posta noszony jako ozdoba w kieszonkach piersiowych płaszczy zamiast poszetek i rękawiczek. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 9 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2013 To chyba tylko w wojskowej kieszeni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanleyek Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 Jakieś ciekawe nakrycia głowy macie na oku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 4 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2013 Panowie jak przechowujecie kapelusze w domu? Mam ograniczoną przestrzeń i psa, więc sprawia mi to pewne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2013 W pudełku kupionym w ikei, które leży na szafie. W pudełku jest kilka kapeluszy, ułożonych delikatnie jeden na drugim. Jeden kapelusz, crushable, jest trochę poza konkursem i leży na półce między szalikami, rękawiczkami i czapkami czasem lekko przygnieciony. Zdarzało mu się również być wrzuconym tak po prostu na półkę, do szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanguineus Napisano 5 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2013 Panowie, Czy z wełny garniturowej (ok. 350g) da się zrobić kapelusz? Wiem, że większość kapeluszy jest robiona z filcu, ale może po odpowiednim usztywnieniu i taki manewr przejdzie? Po uszyciu garnituru krawcowi zostanie prawdopodobnie kawałek materiału i zastanawiam się, czy nie dałoby się go wykorzystać do stworzenia pasującego kapelusza. Jeśli tak, to gdzie można wykonać taką usługę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2013 Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2013 Zima co prawda się kończy, ale w końcu znalazłem polski sklep oferujący kaszkiety z chowanymi nausznikami w moim (61 cm) rozmiarze - dla zainteresowanych link. http://www.sterkowski.pl/czapki-klasycz ... delka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2013 Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było?Beret, beret szkocki? http://www.bidorbuy.co.za/item/32512373 ... R_USA.html Czy może miała daszek? Choćby bardzo mały,prawie schowany, jak np. newsboy hat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi