leto73 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Wlasnie wysokosc glowki mocno mnie zniechecila.Biorąc pod uwagę proporcje rypsu (4cm) do główki, jest ona raczej średniej wysokości - 8-8,5 cm od frontu. Cytuj
eye_lip Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Nie wiem czy czapka i kaszkiet nie są zbyt proleckie na ten wątek (jeśli tak to proszę moderatora o przeniesienie lub skopiowanie posta), no ale są w pewnym sensie klasyczne i są nakryciami głowy więc wrzucam. Czapka posiada dodatkowy zausznik, dzisiaj wracając z pracowni czapek testowałem i śnieg się głowy nie ima: Kaszkiet jest w stylu przedwojennym (wbrew pozorom nie jest to typowa czapka woźnicy): Kapelusz jest na górze zaokrąglony tzn. można go lekko wyprofilować przez naciśnięcie, ale jest szyty inaczej niż np. fedora. Jeżeli ktoś wie jak się nazywa taki typ kapelusza będę wdzięczny: Całość: Cytuj
Kobe Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Ciekawe kapelutki A czy można zamawiać kapelusze na miarę w tym zakładzie? Cytuj
eye_lip Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Czy można.. pewnie tak, bo wszystko jest robione na miejscu, ale nie pytałem o taką możliwość. Cytuj
Adam Granville Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Nie wiem czy czapka i kaszkiet nie są zbyt proleckie na ten wątek (jeśli tak to proszę moderatora o przeniesienie lub skopiowanie posta), no ale są w pewnym sensie klasyczne i są nakryciami głowy więc wrzucam. Zaraz, zaraz, a gdzie jest znaczek "copyright" przy "proleckie"? Cytuj
Styleman Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. Więcej zdjęć wkrótce. http://styleman.blog.pl/2013/02/07/bors ... -historia/ Cytuj
Vislav Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. Więcej zdjęć wkrótce. Połączenie, jak dla mnie z lekka kontrowersyjne. Natomiast jedna uwaga. To nie jest papacha, tylko uszanka. pozdr.Vslv Cytuj
waski Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 A czym się różni papacha od uszanki? Cytuj
Vislav Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 A czym się różni papacha od uszanki?Jedno i drugie nakrycie głowy pochodzi zza wschodniej granicy, chociaż z trochę innych obszarów. Różnice są podstawowe i widoczne u źródła: papacha - папаха oraz uszanka - ушанка Ostatnio w języku polskim pojawił się kolejny dziwoląg: uszatka Dla mnie uszatka, to blondynka z wielkimi niebieskimi oczami, lub uszami - czyli uszatka Prawidłowo: ушанка w transliteracji: ushanka po naszemu: uszanka. Wracając do "propozycji", jaką pokazał Styleman - biorąc główkę od kapelusza i pokazany dół uszanki, to mogłoby być ciekawe. Natomiast z rondem, to "dwa grzybki w barszcz". pozdr.Vslv Cytuj
roland Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Najnowsze propozycje jednej z bardziej znanych firm Borsalino. Szczególnie ciekawy kapelusz łączony z papacha. http://styleman.blog.pl/2013/02/07/bors ... -historia/ http://www.youtube.com/watch?v=jfayeoXO ... age#t=879s Cytuj
lodzermensch Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 a propos uszanki... http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/ushanka/ Cytuj
eye_lip Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Piękne te Borsalino, ładny włos. Cytuj
maciato Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Dzisiaj zakupiłem kilka nakryć głowy. Kaszkiet jest w stylu przedwojennym Świetny kaszkiet "gatsby" / "cyklistówka" - moje ulubione nakrycie głowy. Wykonanie jak widać na wyższym poziomie niż czapki od pana Zaręby z Warszawy. W weekend postaram się zrobić zdjęcia. Cytuj
Styleman Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Kaszkiety z oferty Borsalino. http://styleman.blog.pl/2013/02/09/borsalino-kaszkiety/ Cytuj
wojvv Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Kaszkiety z oferty Borsalino. Widzę oczyma wyobraźni pierwszy kaszkiet z Twojego posta noszony jako ozdoba w kieszonkach piersiowych płaszczy zamiast poszetek i rękawiczek. Pozdr, wojvv Cytuj
Styleman Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 To chyba tylko w wojskowej kieszeni. Pozdrawiam Cytuj
Stanleyek Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Jakieś ciekawe nakrycia głowy macie na oku? Cytuj
pol606 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Panowie jak przechowujecie kapelusze w domu? Mam ograniczoną przestrzeń i psa, więc sprawia mi to pewne problemy. Cytuj
pirat Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 W pudełku kupionym w ikei, które leży na szafie. W pudełku jest kilka kapeluszy, ułożonych delikatnie jeden na drugim. Jeden kapelusz, crushable, jest trochę poza konkursem i leży na półce między szalikami, rękawiczkami i czapkami czasem lekko przygnieciony. Zdarzało mu się również być wrzuconym tak po prostu na półkę, do szafy Cytuj
Sanguineus Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Panowie, Czy z wełny garniturowej (ok. 350g) da się zrobić kapelusz? Wiem, że większość kapeluszy jest robiona z filcu, ale może po odpowiednim usztywnieniu i taki manewr przejdzie? Po uszyciu garnituru krawcowi zostanie prawdopodobnie kawałek materiału i zastanawiam się, czy nie dałoby się go wykorzystać do stworzenia pasującego kapelusza. Jeśli tak, to gdzie można wykonać taką usługę? Cytuj
eye_lip Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było? Cytuj
White Haven Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Zima co prawda się kończy, ale w końcu znalazłem polski sklep oferujący kaszkiety z chowanymi nausznikami w moim (61 cm) rozmiarze - dla zainteresowanych link. http://www.sterkowski.pl/czapki-klasycz ... delka.html Cytuj
pirat Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było?Beret, beret szkocki? http://www.bidorbuy.co.za/item/32512373 ... R_USA.html Czy może miała daszek? Choćby bardzo mały,prawie schowany, jak np. newsboy hat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi