max Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Czy jeżeli mam sweter RL w rozmiarze S z Europy, to czy taki sam sweter w rozmiarze S z USA będzie miał identyczne wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Na bazie własnych doświadczeń z RL mogę napisać, że większe znaczenie ma tutaj kraj produkcji niż rynek zbytu, choć oczywiście te dwie rzeczy wzajemnie się dopełniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Do jakiej kwoty ma być ten kapelusz. Czy możesz załączyć zdjęcie i podać kolor zbliżony do oczekiwanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Do jakiej kwoty ma być ten kapelusz. Czy możesz załączyć zdjęcie i podać kolor zbliżony do oczekiwanego?Przepraszam wyciąłem post o kapeluszu, gdyż coś zbliżonego znalazłem. Kwota miała dla mnie drugorzędne znaczenie. Kolor najlepiej granatowy. Taki fason znalazłem nomen omen model Architect: http://www.hats-plus.com/p-1212-biltmor ... t-hat.aspx kolor: http://www.hats-plus.com/p-516-biltmore ... g-hat.aspx ten homburg zresztą ładny i chyba cieplejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Pewnie dlatego Architect Tych firm akurat nie nosiłem, zatem nie podpowiem. Jeżeli cena nie gra roli to może coś z Borsalino? Jeszcze od siebie polecam kapelusze Tonak, niestety po zlikwidowaniu świetnego sklepu na Nowym Świecie nie wiem, gdzie teraz je można dostać w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Polecam http://www.jjhatcenter.com/ Wspaniały asortyment i niesamowita dbałość o satysfakcję klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 czy czarny, jedwabny krawat ma jakies zastosowanie na co dzien? zastanawiam sie, czy tylko ja przykleilem mu metke z napisem "pogrzeb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Niekoniecznie tylko pogrzeb, również żałoba. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Do zestawu "na architekta" czyli z czarną koszulą i ciemnym garniturem. Ciekawe też prezentuje się z niebieskim albo brązowym garniturem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Do zestawu "na architekta" (...) Skąd ta nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Ja noszę czarne krawaty do białej koszuli i granatowego garnituru, nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Czarny bedzie wedlug mnie pasowal do szarosci, z bialym w tle tzn. czarny krawat, szary garnitur/marynarka, biala koszula. Idac za wewnetrznym glosem, ktory mowi, ze nie ma glupich pytan: Jaki jest sens/cel dolnych guzikow w marynarkach skoro nie sa one nigdy zapinane? Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Podejrzewam, że uwarunkowaie historyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Oraz dla zachowania proporcji. Czasem jak strasznie wieje, to zapinam dolny na chwilę (zgroza! ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2011 Tu masz przykład "marynarki na trzy guziki" tylko z tymi guzikami, które się zapina: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Jaki jest sens/cel dolnych guzikow w marynarkach skoro nie sa one nigdy zapinane? Dlatego też wymyślono marynarki zapinane tylko na jeden guzik, a które jednak jeszcze niedawno były dość popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Panowie, pytam, bo nie chcialbym wygladac smiesznie - czy sa wezly krawata, ktorych nie stosuje sie do krawata welnianego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Panowie, pytam, bo nie chcialbym wygladac smiesznie - czy sa wezly krawata, ktorych nie stosuje sie do krawata welnianego? Raczej nie ma takich dogmatycznych zasad, ale w praktyce najczęściej najlepszym węzłem będzie four-in-hand, ze względu na grubość materiału - windsor lub półwindsor mogłyby wyjść zbyt masywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Dodam, że four-in-hand w przypadku takiego krawata prawie zawsze wyjdzie bardzo ładnie, tzn. z łezką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Do zestawu "na architekta" (...) Skąd ta nazwa? Stąd, że tak się ubierają architekci http://www.springer.com/architecture+%2 ... 11-79191-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Raczej nie ma takich dogmatycznych zasad, ale w praktyce najczęściej najlepszym węzłem będzie four-in-hand, ze względu na grubość materiału - windsor lub półwindsor mogłyby wyjść zbyt masywne. Dodam, że four-in-hand w przypadku takiego krawata prawie zawsze wyjdzie bardzo ładnie, tzn. z łezką.Rozumiem, dziękuję : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Jaki jest sens/cel dolnych guzikow w marynarkach skoro nie sa one nigdy zapinane? Podejrzewam, że uwarunkowaie historyczne. W pewnym sensie. Tak niezapinanie guzików zawsze pozwala od różnić mmarynarkę od munduru (co kiedyś nie było tak oczywiste jak dziś). Co do marynarek na 3 guziki są dwie szkoły zapinania (1. górny i środkowy; 2. tylko środkowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Logiczne podchodzac do sprawy moznaby pomyslec, ze kiedys te guziki byly w uzytku, ale ktos kiedys sie nie zapial (jakis celebrity) i tak sie przyjelo. Buszujac po necie trafilem na to: http://www.askandyaboutclothes.com/Clot ... TheMan.htm "Why do men never button the bottom button of your suit, sports jacket, vest or Cardigan sweater? King Edward VII, “Bertie”, son of Victoria (1841 – 1910, King 1901 - 1910) was so heavy that he could not get the bottom button fastened on his vest or to be more historically kind, maybe he just forgot. His subjects taking it as a fashion statement followed his lead and today most men’s suits, sports jackets or vests are not designed to button the bottom button. The tradition of not buttoning the bottom button may have also come from the early waistcoats, which were very long. It may have been out of necessity of being able to walk that the bottom buttons were left undone." Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Znam tylko legendę wprowadzenia kantów na spodniach męskich. O guzikach jeszcze nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi