Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo zrobi się chłodniej i wyciągnę mój ulubiony szalik Lyle&Scott z mięciutkiej wełny, będzie to jego trzeci sezon a jest nie do odróżnienia od nowego

Sorry za offtopic, ale właśnie upolowałem w lumpie polówkę tej firmy - nowa z metką, na metce cena 75 funtów, polo jest bardzo dobrej jakości, lecz nie znam tej firmy, to jakiś warty uwagi brand czy zwykła, zagraniczna sieciówka a'la   Zara? 

Opublikowano

W Zarze nie ma polówek za 400 zł;-)

To szkocka firma z tradycjami, chociaż pewnie kiedyś pozycjonowana wyżej niż teraz. Wełny mają bardzo dobre, razi mnie tylko spore logo.

Opublikowano

Dwa dni temu kupiłem w TKMaxx graala, czyli szare flanelowe klasyczne spodnie. Firma Benvenuto, cena oryginalna ponoć ok 360, cena zakupu 69,99. Uruchommy zatem teorie spiskowe i pomyślmy, co mogło pójść nie tak. Np. spodnie mogą być z poliestru, mimo że na metce stoi 100% wełna. Fail: na tyle się znam i potrafię organoleptycznie odróżnić, to jest wełna. No dobrze, może być to wełna gorszej jakości. Fail: przeszła test gniecenia i tarcia w ręku , jest OK. Szył je praktykant i po drugim założeniu puszczą na szwie. OK, krawcowa na osiedlu weźmie za naprawę 5 złotych. Zmechacą się i stracą fason po drugim praniu. So? Drugie pranie spodni wełnianych przy odpowiedniej rotacji i użytkowaniu sezonowym to może być za prawie rok, a zapłaciłem jak za bilety do kina z dziećmi.

Zgadzam się że połowa asortymentu to szmaty, wiele rzeczy nie jest tanich, a niektóre wręcz drogie (nadal nie widzę różnicy między ściereczkami z mikrofibry z TK za 20 zł i z Rossmanna za 6 zł). Uważam natomiast że outlety tego typu mają swoje niepodważalne miejsce na mapie zakupowej i artykuł pań właścicielek marki odzieżowej paradoksalnie tego właśnie dowodzi. Mam w domu grubo ponad 100 paragonów z TK, za kawę mieloną, ładowarkę do telefonu, długopis, dywanik łazienkowy, kubek, żelki, krem i masę ciuchów - zawiodłem się może 3 czy 4 razy.

Niedługo zrobi się chłodniej i wyciągnę mój ulubiony szalik Lyle&Scott z mięciutkiej wełny, będzie to jego trzeci sezon a jest nie do odróżnienia od nowego. Znaleziony w upalny dzień sierpniowy dwa lata temu w TK na końcówce wyprzedaży, gdzieś między połamaną zabawką a damskimi butami w rozmiarze 42. Cena zakupu: 12 zł. Pokażcie mi akrylowy szalik w C&A za 12 zł :-)

Post tradycyjnie nie zawierał lokowania produktu a TKMaxx nie da(ł) mi z okazji jego opublikowania nawet 5% rabatu:-)

To nie o to chodzi, że nie ma tam rzeczy dobrych jakościowo, prawdziwych końcówek serii i egzemplarzy wystawowych nie do sprzedania w sklepach.

Chodzi o to, że duża część rzeczy, zwłaszcza marek powszechnie znanych, to ubrania uszyte specjalnie do outletu, a nie do regularnych kolekcji tychże marek. Twoje doświadczenie z jednym albo i dziesięcioma artykułami z TK, które okazują się dobre jakościowo nie falsyfikuje tej tezy, uderzasz w strawmana. Krytyka nie dotyczy TK za to, że sprzedają same szmaty, tylko, że ich marketing wprowadza w błąd (duże marki, małe ceny, mówią, więc oczekujesz rzeczy dużych marek, wykonanych zgodnie ze standardami tychże, a nie ruletki, w której możesz trafić na rzecz uszytą z intencją sprzedania za 70, a nie 370zł, z naklejonym znanym logo).

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiedziałem, gdzie to wstawić. Zdjęcie ze strony Hawes and Curtis.

post-247-0-63126700-1416734839_thumb.jpg

Pan w (przykrótkim) garniturze pośrodku - nie jest to chyba padok i ewidentnie zapina się na dwa guziki, nie na dwa i pół czy trzy.

Coś mnie ominęło jeśli chodzi o nowelizację zasad zapinania marynarek, czy też nawet już w specjalizujących się w odzieży męskiej renomowanych brytyjskich firmach nie zwraca się uwagi na detale (o ile to detal)? A może to jednak padok w zmodernizowanej wersji?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dmuchanie w alkomat zapewnione co chwilę, jak nie w aucie to na zakładzie albo izba od razu ;)

Harris Tweed razem z Johnnie Walker powinni specjalne certyfikaty wystawiać użytkownikom :)

BTW -

na naszym FB pojawił sie pomys zamówienia forumowego.

Sam materiał to nie wszystko - pytanie czy zamawiamy szaliki, kaszkiety czy jeszcze coś innego? ;)

O całym garniturze nawet nie myślę, to by była dopiero recydywa!

Wrzucajcie pomysły na nasz FB :D

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Bardzo smutna sytuacja, ale osobiście nie wiem, czy taki protest ma jakikolwiek sens i czy w obecnej sytuacji można coś zrobić poza regulacjami na poziomie krajowym (ściślej: rynku UE). Albo cła, wyższa produkcja i niższe bezrobocie, albo otwarcie na import z tanich krajów i masy bezrobotnych.

• 2 tygodnie później...