Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Panowie, ja tak tu dziś en passant, że tak powiem...

Dopadł mnie pewien dysonans i będę czapkował za pomoc w jego rozwikłaniu.

Z jednej strony polecacie wszelkiego rodzaju tweedy, wełny, one jednak prawie zawsze występują w formie bosmanki lub budrysówki, tudzież ich wariacji, założywszy tylko najbardziej spospoliciałe formy. Jednocześnie prawie wszyscy z dyskutujących tu Dżentelmenów podnosili aspekt praktyczny takiego casualowego przyodziewku.

Notuję tu pewną antynomię. Otóż, jak na dandysa przystało, miewam niekiedy w zwyczaju w tym czy innym foyer besztać typów z frajerni. Za żabot, halsztuk trudniej mnie usidlić niż za poły-klapy, które z reguły, nawet w mocno okrojonej formie, występują w wełnianych kurtkach, zresztą - jak wiecie doskonale - oni mają taką atawistyczną przypadłość, by oburącz łapać za oszewki.

Może taką to buraczaną z Bytomia by łyknąć? Acz jakaś mało mięsista i prezentuje się biednie.

https://dandycore.pl/2017/05/the-countryman.html/

9-575x1024.jpg

Bo w takiej puchówce, jak poniżej, to wygląda się deczko jak totumfacki lub uber.

dc_puchówka-0842-683x1024.jpg

A ta szara poniżej? Hmm, wygląda całkiem zacnie i niezłą stylówkę można w niej czasnąć.

nm.JPG

Opublikowano
Zostawiłem posty, które choć w minimalnym stopniu dotyczyły merytorycznie odzieży wierzchniej. Proszę o nie kontynuowanie już wątków osobistych.

Bardzo przepraszam, ale podtrzymuję swoje zdanie (co w nim było nie na temat?), że kurtka tego typu (cienka puchówka z poprzecznymi przeszyciami) jest warta stówę i świetnie nadaje się na nocne spacery z psem. To nie jest żadna osobista wycieczka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
10 godzin temu, Bartosz Żołnierkiewicz napisał:

Harringtonka to wiosenno-letni must-have do stylu preppy! emoji3531.png

Pozostaję z uszanowaniem,
B.Ż.

Tylko że to nie jest harringtonka, a bomber jacket ?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W mojej osobistej percepcji każdy element odzieży nasuwający chociaż cień podejrzenia, że noszący go osobnik wyszedł z domu nadal owinięty w kołdrę jest nieakceptowalny.

Idąc tym tropem można by powiedzieć, że każdy człowiek ubrany w płaszcz wyszedł z domu owinięty w koc, a kolega@Lubo69 w swojej skórzanej, nieeleganckiej kurtce niczym człowiek pierwotny wyszedł prosto z jaskini owinięty w bawolą skórę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, The-Bigwig napisał:

@Pyskaty Dandys nie wtrącam się w rozmowę i wyższość jednego argumentu nad drugim, ale chcę tylko napisać, że Twoje posty fatalnie się czyta.

Za to tempo w jakim powstają jest imponujące. Kolega rąbie posty szybciej niż Wincenty Pstrowski chodnik na kopalni Jadwiga

• Like 4
Opublikowano
17 godzin temu, siekier napisał:

Chciałbym kupić granatowa bosmankę, na długość tak żeby dało rade ja na marynarkę założyć również, budżet +/-500zl.

Znalazłem 2 opcje Bytom Banks (w promocji 350zl) albo Vistula OXFORD 2P (550zł). 

Ma ktoś z Was porównanie tych 2 modeli? Ewentualnie co jeszcze w podobnej cenie byście polecili?

Nie wiem jak Vistula, bo nigdy nic od nich nie kupiłem, ale kiedyś byłem na tyle głupi, żeby kupić płaszcz od Bytomia i o ile tkanina jest względnie ok to Bytom nie zawiódł jeżeli chodzi o fatalną konstrukcję czyli to z czego jest znany - ogromne poduszki w barkach, żebyś mógł poczuć się jak prawdziwy Retiarius oraz paskudnie nisko wszyta pacha dzięki czemu przy każdym ruchu wspomniane poduszki się wybrzuszają.

Od tamtego czasu nie oszczędzam na ciuchach bazowych i wolę przebiedować 2 zimy i odłożyć na coś lepszego. 

Opublikowano

Bytom kusi cena, na probe go zamówię, najwyżej zwrócę. Chyba jednak lepszego sposobu nie ma jak przymierzyć i sprawdzić jak lezy.
EDIT:

Dziś kurtka Bytom Banks dotarła, niestety będę ją zwracać. Leży mniej więcej poprawnie, w ramionach faktycznie robi się kwadratowa przy uniesieniu reki, ale to bym przebolał. Na długość jest ok, przykrywa marynarkę i dużo więcej.

Niestety jest bardzo cienka, nie wiele grubsza od marynarki i ma tylko podszewkę wiskozową. Także do zastosowań jako kurtka zimowa zupełnie się nie nadaje.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Wszystkich,

Potrzebuję porady w sprawie zakupu bosmanki:

czy taka https://shop.mango.com/pl/mezczyzna/płaszcze-płaszcze/dwurzedowy-płaszcz-z-wełny_53098810.html?c=56&n=1&s=prendas_he.familia;106

jest poprawna stylistycznie - chodzi mi o układ kieszeni 2 z patką niżej i 2 cięte wyżej. Podobne rozwiązanie jest w bosmankach CT i MD

https://www.ctshirts.com/uk/navy-italian-wool-cashmere-pea-coat/OUC0045NAV.html

https://www.massimodutti.com/pl/mężczyzna/kolekcja/płaszcze/dwurzędowy-granatowy-płaszcz-slim-fit-z-wełnianego-diagonalu-c1150001p8820210.html?colorId=401&categoryId=1150001

A może ktoś doradzi coś innego w cenie max 400-500 (cena wyprzedażowa) by służyło do codziennego "ciorania" w komunikacji miejskiej i samochodzie.

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

Panowie,

Zaczynam rozglądać się za płaszczem zimowym. Preferowany klasyczny krój (jak napisałem, płaszcz, a nie kurtka puchowa) oraz zdatność do używania przy okazyjnym -10 (zima w mieście, wiadomo jak to wygląda w większości przypadków). Budżet do 2.5k.

Macie jakieś złote typy? Ewentualnie wskazówki czym się kierować?

Opublikowano

@Leppard te górne kieszenie to chyba kieszenie motocyklowe - w które ręce wkłada pasażer siedzący za tobą w motocyklu, żeby zimą mógł Cię obejmować i nie marznąć od wiatru przy tym. Nie wiem czy bosmanka powinna je mieć, po nazwie brzmi jakby jednak była częściej używana na morzu niż na lądzie :)