SceptycznyMiś Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Nie znalazłem osobnego tematu o Trashness więc piszę tutaj. Zamówiłem 21 Lipca koszulę w trashness (jedną, by sprawdzić fason i jakość), opłaciłem przez PayPal tego samego dnia i od tego czasu (minęły ponad 3 tygodnie) ani widu, ani słychu z ich strony, a zamówienie ma cały czas status: Completed. Żadnego maila o wysłaniu towaru, opóźnieniu wysyłki. Pod koniec wyznaczonego terminu wysyłki (zastrzegają sobie 3 tygodnie) napisałem maila z prośbą o podanie na jakim etapie jest moje zamówienie i do dzisiaj nie otrzymałem nawet połowy odpowiedzi na to pytanie (brak reakcji z ich strony). Pytanie do was: jakie macie doświadczenia realizacją zamówień przez trashness? Co mi możecie poradzić w takiej sytuacji? Biernie czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 2 godziny temu, SceptycznyMiś napisał: Pytanie do was: jakie macie doświadczenia realizacją zamówień przez trashness? Co mi możecie poradzić w takiej sytuacji? Biernie czekać? Doświadczenia - żadne, ich FAQ mi wybił z głowy zamawianie czegokolwiek. Natomiast na Twoim miejscu zacząłbym sprawdzać czy Paypal ma opcję chargeback, alternatywnie jeśli masz do Paypala podpiętą kartę - kontakt z bankiem w sprawie chargeback z karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 16 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2017 Czy ktoś wie, czemu nie ma kontaktu ze sklepem Osovski? Nie można się na żaden numer dodzwonić, a na mejle nie odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kagu Napisano 16 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2017 Drodzy użytkownicy! Ostatnio w sklepie z garniturami usłyszałem od pani sprzedawczyni, że długość rękawa koszul z mankietami na spinki mierzy się z rękami wyciągnietymi do przodu, równolegle do podłogi (mówiła, że wyłącznie postępujemy tak w wypadku koszul z rekawem francuskim). Czy to prawda? Dotąd sadziłęm, że rękaw koszuli (niezależnie od rodzaju mankietu) musi sięgać do przegubu dłoni, ale przy opuszczonych rękach. Czy to prawda, że białą (lnianą) poszetkę na weselu mogą nosić tylko Pan Młody i świadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWojtylak Napisano 16 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2017 Obie kwestie są bzdurą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Czy len Albini np. od Osovskiego ma tendencję do kurczenia sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Wg wielu źródeł len się może zauważalnie skurczyć po paru praniach. Ja mam koszulę Osowskiego z lnu Albini, typ Sahara. Mam też parę lnianych koszul Lamberta. Po kilku praniach sytuacja jest taka: (akurat mam jednego Lamberta wypranego, a drugiego po dniu chodzenia - i teraz mierzę) Bezpośrednio po obecnym praniu i przeprasowaniu lekkim Lamberty pod pachami są 1-2 cm szersze (na obwodzie) niż w nowości. A po całym dniu chodzenia są szersze o 4-5 cm na obwodzie pod pachami niż w nowości. To samo zjawisko występuje w Albinim, tylko o połowę mniejsze. Akurat ta tkanina Albiniego jest dość sztywna, a rzeczone lny Lambert wyraźnie bardziej miękkie (od nowości). (Zmierzyłem teraz wypranego Albiniego, a pamiętam, ile miał po kupnie). Oczywiście to samo się dzieje z rękawami, proporcjonalnie. Dodam, że moje koszule to tylko 38 slim, więc zmiany są spore. Zobaczymy co będzie dalej, ale po ok. 5 praniach się to już raczej zatrzymało. Dodam, że wszystkie te lny w miarę prań stały się miększe. W każdym razie dzieje się zupełnie odwrotnie niż podaje wiele żródeł. Np. z Benevento mi pisali, by spodnie lniane kupować nieco dłuższe, bo się skrócą od prania oraz powstających w ciągu dnia zagięć... A gdyby te koszule się nie mięły (co je poniekąd "kurczy") - to już bym je miał mocno za luźne. Już i tak zrobiły się za luźne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 o proszę... nie spodziewałem sie takiej opinii. Ponownie przeanalizuję zakup. Dziękuje Miro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Ja mam co prawda budżetowy len z Mango, ale sytuacja jest taka sama. Tak jakby pranie i prasowanie "rozbijały" lniany materiał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pershing Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Prosiłbym o pomoc w dobrze rozmiaru dla https://zackroman.com/pl/p/KOSZULA-BUTTON-DOWN-LNIANA-BIALA/276 Rozważam rozmiar 40 SLIM przy moich wymiarach - obwód szyi: 40 cm - obwód klatki: 105 cm - obwód talii: 89 cm - obwód bioder: 102 cm - wzrost 183 Czy rozmiar 40 będzie odpowiedni czy raczej brać 41? Rozmiar 40 z Lancerto i Mr Vintage miał klatkę na styk, w ramionach za wąski, talia idealnie. Przy czym tam według tabeli rozmiarów koszula 40 ma w klatce 110,a tutaj 112 (wydaje mi się, że byłoby ok, pytanie czy nie za mały luz). Nigdy nic nie kupowałem u Zack Roman i nie wiem czy te koszule są raczej mocno slim czy mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 Dnia 24.08.2017 o 19:15, Miro napisał: Wg wielu źródeł len się może zauważalnie skurczyć po paru praniach. Ja mam koszulę Osowskiego z lnu Albini, typ Sahara. Mam też parę lnianych koszul Lamberta. Po kilku praniach sytuacja jest taka: (akurat mam jednego Lamberta wypranego, a drugiego po dniu chodzenia - i teraz mierzę) Bezpośrednio po obecnym praniu i przeprasowaniu lekkim Lamberty pod pachami są 1-2 cm szersze (na obwodzie) niż w nowości. A po całym dniu chodzenia są szersze o 4-5 cm na obwodzie pod pachami niż w nowości. To samo zjawisko występuje w Albinim, tylko o połowę mniejsze. Akurat ta tkanina Albiniego jest dość sztywna, a rzeczone lny Lambert wyraźnie bardziej miękkie (od nowości). (Zmierzyłem teraz wypranego Albiniego, a pamiętam, ile miał po kupnie). Oczywiście to samo się dzieje z rękawami, proporcjonalnie. Dodam, że moje koszule to tylko 38 slim, więc zmiany są spore. Zobaczymy co będzie dalej, ale po ok. 5 praniach się to już raczej zatrzymało. Dodam, że wszystkie te lny w miarę prań stały się miększe. W każdym razie dzieje się zupełnie odwrotnie niż podaje wiele żródeł. Np. z Benevento mi pisali, by spodnie lniane kupować nieco dłuższe, bo się skrócą od prania oraz powstających w ciągu dnia zagięć... A gdyby te koszule się nie mięły (co je poniekąd "kurczy") - to już bym je miał mocno za luźne. Już i tak zrobiły się za luźne... Spodnie od nich po oddaniu do pralni się skurczyly. Za to koszule lniane, jeżeli używasz stacji parowej, się rozszerza. Spodnie pewnie też by dało radę, ale kierunek prasowania nie jest przeważnie wzdłuż spodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 24 minuty temu, Caporegime napisał: Spodnie od nich po oddaniu do pralni się skurczyly. Za to koszule lniane, jeżeli używasz stacji parowej, się rozszerza. Spodnie pewnie też by dało radę, ale kierunek prasowania nie jest przeważnie wzdłuż spodni Ja mam problem akurat z marynarką, która jakby się w rękawach dłuższa zrobiła. Tak o 2 cm. Przy czym dotyczy to marynarki z SuSu z bardzo cienkiego lnu, gdy inna z nieco grubszego bez zmian. To mogło od prasowania się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 @BrotherM- im tkanina cieńsza, tym (zazwyczaj) podatniejsza na zmiany/deformacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 30 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2017 W ramach kolejnych koszulowych eksperymentów na tapetę trafiło u mnie raczej mało popularne tutaj Brooks Brothers - jest trochę na Yooxie w przyzwoitych cenach (ca 40 euro na promocji za podstawową, malezyjską linię 1818). Dopasowanie u mnie (wąskie ramiona, okrągłe plecy, szerzy dół) zaskakująco dobre - dla kroju Madison (czyli takiego amerykańskiego a la slim-fit), z cech charakterystycznych bardzo wysoki karczek + centralna zakładka na plecach (wiadomo), krótkie rękawy (na oko 3-4 cm krótsze niż u konkurencji), wysoki button down z ładnym rollem (dość oczywiste u tej marki), materiał non iron raczej papierowy i mało oddychający, wykończenie (szwy, guziki) przeciętne, Zaskakującym detalem jak na tę półkę jest sposób wszycia mankietu - zamiast standardowych dwóch zakładek kilka mikro-zakładek (a la tzw. shirring), bardzo fajnie to wygląda. IMHO warto przetestować, ale tylko w wyraźnie wyprzedażowych cenach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Pytanie dotyczy koszuli CT extra slim fit (42) calvarly twill, rękaw 38 Kupiłem ją na wesele i pierwsze wrażenie było WOW z tego względu, że pierwszy raz w życiu założyłem w miarę dobrze skrojoną koszulę z odpowiednim rękawem (mam 196cm i długie ręce). Jednak im dłużej przymierzam koszulę tym bardziej drażni mnie temat "opadającego" kołnierzyka. Przy wszystkich zapiętych guzikach w miejscu tego najwyżej zapiętego koszula co chwilę lekko spada co powoduje marszczenie się między dwoma ostatnimi guzikami. To z kolei powoduje marszczenie na całej klatce. W momencie jak podciągam ją całą od spodu w dół koszula układa się spowrotem bardzo dobrze, jednak po chwili problem wraca. Dodam, że w klatce i w barkach koszula jest bardzo OK, ale sam kołnierzyk mógłby być o rozmiar mniejszy. Podejrzewam, że problem ten rozwiązałby ściągacz do koszuli, ale wolałbym uniknąć tego rozwiązania... Czy ktoś z Was może zmagał się z tym problemem? Zastanawiam się nad zamówieniem rozmiaru 41, ale slim fit, zamiast extra slim fit. Wymairy klatki i talii są bardzo podobne do 41 extra slim fit, a jednak kołnierzyk będzie inny/mniejszy - jednak nie mam pewności czy mimo tego nadal nie będzie opadać i marsczyć się... Dodatkowo pytanie czy jest opcja kupienia w Polsce koszuli wg takich kryteriów cena: do 250zł, tkanina bawełna biały twill, rękawy na spinki, kołnierzyk kent/półwłoski, wydłużone rękawy, na wzrost minimum 188-194cm? Szukam od kilku dni i nie znalazłem ani jednej takiej koszuli. I ostatnie pytanko, czy polecacie koszule z opcją non-iron? Przeczytałem gdzieś, że są trochę plastikowe i niezbyt miłe w dotyku, a jednak w sklepie CT sporo interesujących mnie koszul jest tylko w takiej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 16 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2017 Witam. Poszukuję białej koszuli do muchy. Problemem jest rozmiar, bo mam 197 cm wzrostu i długie ręce, kołnierz 42 Bytom, gdzie zazwyczaj kupuję koszule bo mają na mnie odpowiednie rękawy, akurat nie ma mojego rozmiaru. Podpowie ktoś, gdzie warto szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 16 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2017 W Charles Tyrwitt na niemieckiej stronie promocja na koszule - 3 dowolne za 69 Euro. Wystarczy wejść na www.ctshirts.com/KEN Poza tym pod linkiem wszystkie koszule za 24,90 Euro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav3nlord Napisano 22 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2017 Już nie ma tej promocji gdzie jest wątek o zakupie zbiorowym koszul? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabbit23 Napisano 23 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2017 23 hours ago, rav3nlord said: Już nie ma tej promocji gdzie jest wątek o zakupie zbiorowym koszul? też poluję na koszule CT teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 24 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Mam pytanie odnośnie tkanin koszulowych GIZA. Jakie macie z nimi doświadczenia, jaki rodzaj Gizy jest najbardziej wart swojej wysokiej ceny i jakie marki koszulowe używające tej tkaniny polecacie. Pytałem w Bergu i tam potrafią zażądać 3000 zł za Gizę przy koszuli ręcznie szytej. To kosmos. Profuomo ok 550 złotych, ale pytanie, ile w niej jest "prawdziwej" gizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 Bawełną egipską Giza np Giza 45 można znaleźć w próbnikach D&J Anderson, należącej już do Albini Group i z tego co pamiętam to właśnie E. Berg oferuje je w swoich salonach. Osobiście na codzień pracuję m.in. na katalogach tkanin koszulowych z Caccioppoli i jest tam chyba kilka pozycji o wspomnianej bawełnie w różnych kombinacjach: gramatura, splot i ew. deseń. Koszt ok 1000 zł za MTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 Giza 45 jest dostępna MTM online - 140 euro w Camiceria Olga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 3000 zł za koszulę to jakaś parodia. W końcu to zwykła bawełna, tylko że lepsza odmiana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 Gizę ma też Luxire, nawet super-topowę Gizę 45 300/4 za $190. Ręcznie szyte koszule RTW (100hands) można z kolei upolować na Yooxie, nawet za mniej niż 100 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masteix Napisano 4 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2017 Cześć wszystkim ! Chciałem kupić koszule przez internet, żadnej koszuli z tej firmy (Hawes & Curtis) jeszcze nie miałem. Mam pytanie odnośnie rozmiarów koszul u dwóch różnych producentów: Bytom, Hawes & Curtis https://www.bytom.com.pl/tabele-rozmiarowe/tabele-rozmiarow-koszul https://www.hawesandcurtis.com/mens-curtis-white-slim-fit-shirt-with-contrast-detail-single-cuff-mfpfr001-n01 Chciałem kupić koszulę z kołnierzykiem 39, ale przepaść między obwodem w klatce jest ogromna i moje pytanie czy może istnieć aż 10 cm różnica? To samo z długością rękawa.. aż 20 cm różnicy. Czy to jest inaczej mierzone? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi