arekx Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 Google translator w komórce potrafi tłumaczyć ze zdjęcia. Mi wychodzi, że Szanghajska fabryka krawatów choć ciężko po tym coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Czy ma ktoś doświadczenie z marką Isaia Napoli ? Znalazłem brązowy knit ze 100% lnu, made in Italy. Cena około 100PLN. Myślę, że fajnie by pasował do kilku rzeczy, które ostatnio kombinuję, tylko jego budowa jest niemal... przeźroczysta. Coś w tym stylu, tylko kolor z lekkimi przejaśnieniami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Isaia to bardzo wysoka półka. Knit ma mieć właśnie taką budowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jugend Napisano 14 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2019 Cześć! Chcę osobie bliskiej (rodzina, chłopak przed 30), która pracuje na co dzień w garniturze, kupić jakiś fajny krawat codziennego użytku, który będzie interesującym dodatkiem do służbowego ubioru. Z racji tego, że kupno krawata średniej jakości będzie wystarczającym podniesieniem dotychczasowego poziomu, nie myślę nad czymś ultra drogim, czy ultra-wow. Liczę się z wydatkiem ok. 150-250 zł na krawat, a jakby się dało 2 w cenie 300-400, to też fajnie. Wzornictwo to akurat kwestia mojego subiektywnego wyboru, ale gdzie byście szukali biorąc pod uwagę powyższe? Garnitu raczej granatowy, rzadziej czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 14 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2019 @jugend, jak chcę nowy krawat to zawsze najpierw myślę o polskim Embassy of Elegance. Myslę, że odpowiedni będzie krawat jedwabny o dość uniwersalnym wzorze, np.: https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu-w-kropki/781 https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu-drukowanego/1024 https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu-drukowanego/1022 Trzeba się spieszyć, bo firma z końcem roku niestety zawiesza działalność. Możesz być jednak pewien, że kupisz produkt wysokiej jakości (przykładowo jeśli chodzi o symetrię wzorów przy wykrojach to EoE nierzadko bije na głowę krawaty dwukrotnie droższe zagranicznych topowych producentów). PS. Dobrze, że nie mam 0 postów, bo taki post ewidentnie brzmi jak kryptoreklama. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2019 @jugend, zajrzyj też do outletu EoE. Jeśli wzory i materiały pasują do konkretnej okazji to są tam sztuki <200zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 10 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2021 Czy ktoś poza https://republicofties.com/ ma w ofercie dłuższe krawaty tj. ~160 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub84 Napisano 10 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2021 1 godzinę temu, tryhp3 napisał: Czy ktoś poza https://republicofties.com/ ma w ofercie dłuższe krawaty tj. ~160 cm? https://tiestore.pl Powinni odszyc wybrany model krawata na wybrana dlugosc i szerokość za niewielka dopłatą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2021 1 godzinę temu, Jakub84 napisał: https://tiestore.pl Powinni odszyc wybrany model krawata na wybrana dlugosc i szerokość za niewielka dopłatą. Swoją drogą, to fascynujące jak różne sa potrzeby. Dla mnie zdecydowana większość krawatów jest po prostu okropnie długa (150 cm), a wzrost mam, wydaje się, przeciętny (180 cm). No ale na to ma wpływ chyba upodobanie do spodni z wyższym stanem. W Złotym Wieku Męskiej Elegancji (czyli dwudziestoleciu międzywojennym) krawaty miały 120-140 cm długości, były też szersze (9-10+ cm), i co ciekawe, ówcześni dżentelmeni nie wiedzieli wtedy o zasadzie, że krawat ma sięgać do połowy paska (bo często po prostu go nie nosili). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 11 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2021 Krawaty w tej długości (120cm) to chyba sliniaczki dla dzieci. Lepiej już to wygląda bez krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 11 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2021 Dwudziestolecie międzywojenne to może i bul złoty wiek męskiej elegancji ale zdecydowanie nie na Dzikim Zachodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2021 Panowie, taki krawat gdzie dostanę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 11 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2021 Fiolet powiadasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2021 W dniu 11.12.2021 o 12:11, Bartek 00 napisał: Krawaty w tej długości (120cm) to chyba sliniaczki dla dzieci. Lepiej już to wygląda bez krawata. To zależy od tego, jaki stan nosisz. Dla mnie, przy bardzo przeciętnym wzroście i średnio-wysokim stanie idealne jest 144-146 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 12 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2021 Też mam te problem. Czy w tym tie store na Woli skrócą moje krawaty, czy muszę zamawiać u nich nowe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 12 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2021 Ja przy wzroście 187 każdy standardowy krawat wiąże tak, że cienki koniec jest równy z szerokim. Więc kilka cm krótszy jak najbardziej dawałby więcej swobody. A grenadyna jest tak wyciągnięta, że tylko podwójne węzły dają radę. Obwód szyi 41, więc nie jakaś mizeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 W dniu 11.12.2021 o 01:03, Velahrn napisał: Swoją drogą, to fascynujące jak różne sa potrzeby. Dla mnie zdecydowana większość krawatów jest po prostu okropnie długa (150 cm), a wzrost mam, wydaje się, przeciętny (180 cm). No ale na to ma wpływ chyba upodobanie do spodni z wyższym stanem. Ja mam 190 cm i chce wypróbować dłuższy krawat. Na standardowych węzeł prosty wychodzi malutki. Podwójny jest już OK, ale cienki koniec krawatu wtedy ledwo wchodzi w szlufkę i lubi wypadać co mnie irytuje (być może dało by się to opanować spinką, co też być może wypróbuje. Moim zdaniem wzrost, wzrostowi nierówny bo tutaj może wchodzi pod uwagę trochę więcej zmiennych: - długość torsu (przy tym samym wzroście mogę być różnice) - stan spodni (jak porównamy obniżony z podwyższonym to trochę tych cm się uskłada) - konstrukcja krawata - rodzaj węzła - postawa - jeżeli mamy dwóch gości po 2 m, dla jednego postawa wyprostowana to po żołniersku na baczność, a dla drugiego lekki garb to różnica może wyjść ogromna - i pewnie jeszcze inne niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 W dniu 11.12.2021 o 11:01, eye_lip napisał: Panowie, taki krawat gdzie dostanę? https://www.trumpstore.com/ Tak przypuszczam., Skoro facet tak usilnie naśladuje Trumpa w każdym aspekcie sprawowania urzędu, to wybór krawata z kolekcji Trump Signature jest oczywisty., Podobno z włosami też próbował ,ale mu nie wyszły (znaczy za bardzo wyszły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 [mention]tryhp3 [/mention] To wszytko prawda, ponadto NIGDY nie należy wkładać węższej końcówki do szlufki[mention]mayor [/mention] on go nigdy nie doścignie bo Trump przynamniej mówił w miarę dobrze po angielsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 30 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2022 W dniu 13.12.2021 o 11:22, tryhp3 napisał: Ja mam 190 cm i chce wypróbować dłuższy krawat. Na standardowych węzeł prosty wychodzi malutki. Podwójny jest już OK, ale cienki koniec krawatu wtedy ledwo wchodzi w szlufkę i lubi wypadać co mnie irytuje (być może dało by się to opanować spinką, co też być może wypróbuje. Moim zdaniem wzrost, wzrostowi nierówny bo tutaj może wchodzi pod uwagę trochę więcej zmiennych: - długość torsu (przy tym samym wzroście mogę być różnice) - stan spodni (jak porównamy obniżony z podwyższonym to trochę tych cm się uskłada) - konstrukcja krawata - rodzaj węzła - postawa - jeżeli mamy dwóch gości po 2 m, dla jednego postawa wyprostowana to po żołniersku na baczność, a dla drugiego lekki garb to różnica może wyjść ogromna - i pewnie jeszcze inne niuanse. Jeszcze uzupełnię moje przemyślenia. Kupiłem przedłużone krawaty z Republic of Ties i standardowe z ETON o prawilnej szerokości 8,5 cm i węzeł prosty wychodzi na nich dobrze. Po związaniu cienki koniec krawatu też jest odpowiedniej długości. Moim problem była po prostu obecne standardowa w PL sieciówkach szerokość 7,5 cm plus bardzo cienkie wypełnienie. Co tanie to drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi