Cmon Napisano 25 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2015 2 motki wełny to 30zł. A robocizna w gratisie, bo to osoba z rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 25 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2015 To dobry interes. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 26 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2015 Kiedyś taki interes to było coś naturalnego a teraz wręcz trąci snobizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 26 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2015 Nie wiem czy te czapki nadal istnieją, ale swego czasu moja żona zrobiła kilka sztuk na drutach dla forumowiczów. Chyba są nawet zdjęcia w temacie "zrób to sam". Pamiętam że fajnie było przymierzyć w domu kilka modeli, które były zrobione na podstawie wzorów ze sklepów internetowych - taka przymiarka bez zamawiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack8888 Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Witam Mam pytanie. Nabyłem taką czapkę firmy Johnstons Cashmere https://www.zalando.pl/johnstons-cashmere-ribbet-czapki-i-kapelusze-czarny-j2354e002-802.htmlCzapka nie jest gruba i się zastanawiam czy w ogóle ona się sprawdzi w zimie. Gdzieś przeczytałem, że nawet cienki kaszmir "grzeje". Ja nigdy nie miałem czapki kaszmirowej więc nie mam pojęcia jak to z tym kaszmirem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Oczywiście, że „grzeje” - ale znacznie mniej niż wełna (o poliamidzie nie wspominając). Kaszmir ma właściwości termoaktywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 9 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2016 Jesień powoli się zbliża, choć za oknem prawie 30 stopni - więc czas pomyśleć o czapce Jak panowie myślicie (a może macaliście te czapki) - która czapka w stylu Gatsby jest optycznie mniejsza - 4/4 czy 8/4? http://www.sterkowski.pl/welna/242-kaszkiet-44-harris-tweed-szaro-niebieski.html http://www.sterkowski.pl/czapki/447-kaszkiet-8-4-harris-tweed-krata-szary-braz.html Mam swoje przypuszczenie, ale chcę wysłuchać opinii innych osób. Teraz używam kaszkietów w kształcie angielki, w tym stylu: http://www.sterkowski.pl/czapki/411-angielka-z-guzikiem-pepitka-ciemnoszara.html ale miałem ostatnio okazję przymierzyć model Gatsby (inny niż podlinkowane) - i stwierdzam, że ten mi dużo lepiej gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Witam, Rozważam czapki kaszmirowe jak poniżej: http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0429687004.html Ograniczone zaufanie do H&M, nie bardzo wierzę w w budżetowe marki, które bokiem prowadzą linię premium. http://eu.suitsupply.com/pl/hats/jasnoszary-czapka/BN12.html?cgid=Hats Czy wszytkie produkte SS są warte ceny? Idą trochę w stronę sprzedawania wszystkiego (ta tandencja w połączeniu z nazwą suitsupply jest równie ciekawa marketingowo, co owocowe mentosy). Cena niewiele mniejsza niż Johnstons Cashmere. https://www.zalando.pl/johnstons-cashmere-czapka-charcoal-light-grey-j2352b002-c11.html Specjaliści od kaszmiru, warci ceny? Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 O tej czapce z HM pisał kiedyś Mr Vintage - jest ok, chociaż to najtańszy kaszmir. Z powyższych najlepszym wyborem jest IMO zalando. Możesz też sam kupić włóczkę kaszmirową i zlecić uszycie czapki na drutach - wtedy masz pewność co do jakości tkaniny. Sam tak zrobilem, aczkolwiek ja mam czapkę z baby merino (nie mogłem znaleźć ani stacjonarnie ani w necie w Pl satysfakcjonującej włóczki z kaszmiru) i jestem zadowolony. Całość wyszła ca. 70 zł. Pamiętam, że, znalazłem piekną włóczkę w jakiejś tkalni ze sklepem online we Florencji (nie pamiętam już nazwy), ale koszty (sama przesyłka ponad 20 euro) szły już w absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Zlecenie robótki na drutach nie rozważałem, ale wydaje mi się ciekawą opcją. Zainwestuję w rozpoznanie tematu, zwróci się w późniejszych projektach szalik / akcesoria dla żony. Mogę zapytać o wcześniejsze zlecenia? (gdzie kupiony materiał, kto wykonał itp) Zacząłem szukać osób we Wrocławiu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zlecić wykonanie z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Ja bym brał od Johnstona. To świetna firma. Mam od nich szalik i koc - jestem bardzo zadowolony. Moja żona ma te czapkę z H&M - jest ok, choć nie chroni przed wiatrem, z powodu luźnego splotu. P.S. Prawdziwa zbrodnia to mentosy czekoladowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szizapiniel Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Ja jestem bardzo zadowolony z tej kaszmirowej czapki z H&M. Dwie zimy już przechodzone i nie widać jakichś specjalnych oznak zużycia. Jeżeli cena gra główną rolę, to mogę z czystym sumieniem tę czapkę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 5 godzin temu, Velahrn napisał: Ja bym brał od Johnstona. To świetna firma. Mam od nich szalik i koc - jestem bardzo zadowolony. Zamówiłem w zeszłym roku granatową czapkę Johnston i szybo zwróciłem, bo wyglądała "tanio", a w dotyku dość szorstka jak na kaszmir. Podobne wrażenia miałem z czapkami 100% kaszmir Suitsupply. Najbardziej jestem zadowolony z czapek kaszmirowych ze sklepu Black.co.uk. Przy obecnym kursie funta warto rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajsik Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 2 godziny temu, mr.vintage napisał: Zamówiłem w zeszłym roku granatową czapkę Johnston i szybo zwróciłem, bo wyglądała "tanio", a w dotyku dość szorstka jak na kaszmir. Podobne wrażenia miałem z czapkami 100% kaszmir Suitsupply. Najbardziej jestem zadowolony z czapek kaszmirowych ze sklepu Black.co.uk. Przy obecnym kursie funta warto rozważyć. A ta z H&M? Prezentuje się odpowiednio, więc jeśli chociaż trochę grzeje, to chyba można zaryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Na jeden, góra dwa sezony jest OK. Dość szybko mechaci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Mam kaszmirową czapkę z SS, kupioną w outlecie za 15 ojro. Jak na kaszmir to nie zachwyca (w porównaniu do kaszmiru w marynarkach), ale od czapki z wełny jest znacznie przyjemniejsza, nie drapie, poza tym jest zgrabna. Jestem zadowolony z zakupu, zwłaszcza w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Cieszę się, że odezwali się użytkownicy różnych czapek. Propozycja black.co.uk od Mr. Vintage jest bardzo ciekawa, szukam jeszcze drugiego produktu, bo od 100 funtów wysłka na Europę jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Jakoś nie mam przekonania do nakryć głowy typu beanie itp. Wszystko jedno, z włóczki czy z polaru. To znaczy owszem, pasuje to do prawie wszystkiego, zwłaszcza w sytuacjach roboczych, ale do marynarki albo ładnego płaszcza mniej więcej tak, jak plecak. Od razu mam wrażenie, że widzę maturzystę, albo osobę która idzie właśnie pierwszy raz do pracy, gdzie wymagany jest dress code. Z drugiej strony, kapelusz to fajna rzecz, ale nie każda głowa wygląda w nim dobrze, a zbyt łatwo uzyskać efekt przebrania. Kaszkiet to też specyficzna stylizacja, w Polsce bardziej budzi skojarzenia z prawobrzeżną Warszawą niż z angielską prowincją. Tak się jakoś utarło. Niestety, w związku z tymi wszystkimi zastrzeżeniami wciąż nie mam ulubionego czako, chyba żeby tak traktować deerstalkera, którego czasem wkładam z kurtkami. Ale to też przebranie... Cóż więc? Beret? Czapka typu bosmańskiego lub legionowego? A może jednak coś futrzanego, w myśl powiedzenia, że dżentelmen zimą powinien wyglądać tak, jakby wybierał się na polowanie? Nie mam rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 kapelusz to fajna rzecz, ale nie każda głowa wygląda w nim dobrze, a zbyt łatwo uzyskać efekt przebrania. Kaszkiet to też specyficzna stylizacja, w Polsce bardziej budzi skojarzenia z prawobrzeżną Warszawą niż z angielską prowincją. Brednie. Kapelusz kapeluszowi i kaszkiet kaszkietowi nierówny. Przy odpowiednim dobraniu fasonu, materiału i przy odpowiedniej jakości niemalże każdy jest w stanie wyglądać dobrze, bez efektu przebrania czy niemądrych skojarzeń, o ile oczywiście nie założy się tych nakryć głowy do dresów. Duże znaczenie ma też sposób noszenia (fedora zwykle najlepiej wygląda lekko przekrzywiona na bok i do przodu), uformowanie ronda czy korony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Nie brednie, tylko osobisty pogląd. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Ja też w kapeluszu czuję się jak w przebraniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Ja też w kapeluszu czuję się jak w przebraniu. Albo masz niewłaściwie dobrany, albo poczucie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Może to też być efekt braku przyzwyczajenia, w smokingu w operze większość też czułaby się przebrana gdyby reszta była w swetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 @Kyle może nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością, ale jakoś nie odczuwam potrzeby przyzwyczajania się do noszenia kapelusza. Dobrze mi i bez niego Nie oznacza to oczywiście, że jestem przeciwnikiem kapeluszy jako takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Nie brednie, tylko osobisty pogląd. Nieuprawnione generalizowanie to nie pogląd, tylko widzimisię. Jestem przekonany, że w moich kaszkietach nie wyglądam jak rzezimieszek z Pragi, jednocześnie mierzyłem też takie fasony, w których takie skojarzenie byłoby uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi