Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsza opcja bardzo ryzykowna. Ja rozumiem, że mr.vintage chce vintage;-), ale tu można się bardzo pomylić (choć nawet i na tym forum są zaprzysięgli zwolennicy brzmienia sprzętu z lat '70).

Pianocraft to wyśmienity sprzęt w tej kategorii cenowej i polecam rozważenie powiększenia budżetu (lub zdolności negocjacyjnych;-)) aby starczyło na to:

http://allegro.pl/wieza-yamaha-mcr-n470d-pianocraft-audioklan-raty0-i6554466269.html

a jeśli się nie da, to rzeczywiście lekko używany z drugiej ręki. Miałem taki sam jak w linku (E810), oddałem mamie, gra już szósty rok.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@mr.vintage Kiedy około półtora roku temu szukałem sprzętu do pokoju ok. 20 m ale z dwa razy wyższym budżetem (do 3 tys. PLN), nieoceniony kolega @Whitesnake zarekomendował mi Pianocrafta. Posłuchałem się, kupiłem model MCR-N670 i z perspektywy czasu nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Nie jestem audiofilem, nie siedzę w temacie sprzętu, ale słuch mam chyba całkiem niezły i Pianocraft gra dla mnie naprawdę dobrze. 

Jeżeli masz okazję kupić Pianocrafta o połowę taniej, to stosunek ceny do jakości będzie na pewno bardzo dobry. Jeżeli lubisz streamować muzykę z telefonu/komputera, zastanowiłbym się nad trochę nowszym modelem, bo ten który podlinkowałeś jest chyba dosyć stary i nie oferuje takiej opcji. Do tak małego pomieszczenia możesz też szukać tańszego modelu z 6, a nie 8 z przodu co powinno jeszcze trochę zbić cenę. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
46 minut temu, mr.vintage napisał:

2. Yamaha Pianocraft z drugiej ręki.
Coś takiego:
http://allegro.pl/yamaha-pianocraft-mcr-e810-najw-model-yamaha-800-i7025080450.html

Jakieś porady?

Podtrzymuję rekomendację dla PianoCrafta. Sprzęt wytrzymuje próbę czasu i walkę z konkurencją, nie tylko w swojej klasie cenowej. Zwracaj uwagę na kolumny i kup z oryginalnymi z zestawu, najepiej z czarnymi membranami. Niektórzy sprzedają zestawy Yamahy z kolumnami innych producentów, np. B&W, które pomimo wyższej ceny, nie grają tak dobrze. Wybór konkretnego modelu to kwestia oczekiwanej funkcjonalności; Airplay, itp. i kubatury do nagłośnienia. Unikałbym zestawów micro jeśli mają malutkie kolumny, ze względu ma malutkie średnice głośników, które nie grają tak dojrzale.

Zakup z drugiej ręki, nawet modelu E-810 to świetny pomysł.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
28 minut temu, lubo69 napisał:

Pianocraft to wyśmienity sprzęt w tej kategorii cenowej i polecam rozważenie powiększenia budżetu (lub zdolności negocjacyjnych;-)) aby starczyło na to:

http://allegro.pl/wieza-yamaha-mcr-n470d-pianocraft-audioklan-raty0-i6554466269.html

a jeśli się nie da, to rzeczywiście lekko używany z drugiej ręki. Miałem taki sam jak w linku (E810), oddałem mamie, gra już szósty rok.

Podoba mi się. To będzie najlepszy wybór z serii Pianocraft do 2000 zł (uwzględniając też zakup z drugiej ręki)?

Opublikowano

Podoba mi się. To będzie najlepszy wybór z serii Pianocraft do 2000 zł (uwzględniając też zakup z drugiej ręki)?

Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć, może@Whitesnake potrafi. Jeżeli nie będziesz w ogóle korzystał z radia DAB i Spotify, chyba lepsza będzie wieża używana.
Opublikowano
59 minut temu, mr.vintage napisał:

Funkcjonalnie sprzęt idealny, ale... niestety małe głosniczki nie pozwolą mu rozwinąć skrzydeł. Zwróć uwagę ile jest w sieci ogłoszeń ze sprzedażą tych kolumn, każdy je wymienia.

Opublikowano
Funkcjonalnie sprzęt idealny, ale... niestety małe głosniczki nie pozwolą mu rozwinąć skrzydeł. Zwróć uwagę ile jest w sieci ogłoszeń ze sprzedażą tych kolumn, każdy je wymienia.

Adam, albo źle zrozumiałem, albo w poprzednim swoim poście napisałeś coś dokładnie przeciwnego?
Opublikowano
9 minut temu, lubo69 napisał:

Adam, albo źle zrozumiałem, albo w poprzednim swoim poście napisałeś coś dokładnie przeciwnego?

W jednym poście znalazły się trzy rekomendacje dotyczące kolumn do PianoCraft i mogłem tego nie napisać zbyt czytelnie. W skrócie sprawa przedstawia się tak:

1. Należy unikać zestawów z głośnikami innymi niż oryginalne.

2. Należy unikać zestawów z głośnikami z małymi membranami, nawet jeśli są oryginalne.

3. Spełniając powyższe warunki, najlepiej kupić kolumny z ciemnymi membranami (choć to już ma mniejsze znaczenie).

Opublikowano
15 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

Dla mnie to co napisałeś brzmi jak czarna magia, ale znając Twoje zamiłowanie do perfekcji wierzę na słowo że zagra fantastycznie :) Gratulacje!

Faktycznie daje pole do znęcania się nad perfekcyjnym strojeniem: 6x600W pociągnie każde kolumny, co sprawdza się szczególnie przy cichym słuchaniu. DSP daje możliwość strojenia pasma z dokładnością 0.01 dB odstępstwa od pożądanej krzywej, a opóźnienia na poziomie 0.1 ms, wszystko dla każdego głośnika oddzielnie.

W skrócie mówiąc, nawet przy materiale 16/44.1 (CD) otrzymujesz niesamowicie wierne oddanie barwy i dynamiki. Oczywiście pod warunkiem ogarniętego akustycznie pomieszczenia odsłuchowego. Coś jakbyś wstawił Stainwaya do pokoju - zagra naturalnie, nawet gdyby rozmiarem się nie mieścił.

Sprzęt jest w pełni cyfrowy a brzmi niesamowicie analogowo i naturalnie. Nie wygląda pięknie, ale gra wspaniale, niezależnie od zastosowanych kabli i innego audiovoodoo. To taki kombajn do obalania audiofilskich mitów. Co przyznaję jako skruszony audiofil, w swoim czasie, extremalny ;). Nauka górą! 

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
Faktycznie daje pole do znęcania się nad perfekcyjnym strojeniem: 6x600W pociągnie każde kolumny, co sprawdza się szczególnie przy cichym słuchaniu. DSP daje możliwość strojenia pasma z dokładnością 0.01 dB odstępstwa od pożądanej krzywej, a opóźnienia na poziomie 0.1 ms, wszystko dla każdego głośnika oddzielnie.
W skrócie mówiąc, nawet przy materiale 16/44.1 (CD) otrzymujesz niesamowicie wierne oddanie barwy i dynamiki. Oczywiście pod warunkiem ogarniętego akustycznie pomieszczenia odsłuchowego. Coś jakbyś wstawił Stainwaya do pokoju - zagra naturalnie, nawet gdyby rozmiarem się nie mieścił.
Sprzęt jest w pełni cyfrowy a brzmi niesamowicie analogowo i naturalnie. Nie wygląda pięknie, ale gra wspaniale, niezależnie od zastosowanych kabli i innego audiovoodoo. To taki kombajn do obalania audiofilskich mitów. Co przyznaję jako skruszony audiofil, w swoim czasie, extremalny . Nauka górą! 
Chciałbym kiedyś odsłuchać coś ze zwykłych słuchawek podpiętych do przeciętnego smartfona, a później ten sam utwór na tym sprzęcie :D
Opublikowano
14 minut temu, Pepo napisał:

Chciałbym kiedyś odsłuchać coś ze zwykłych słuchawek podpiętych do przeciętnego smartfona, a później ten sam utwór na tym sprzęcie :D

Warto. To bardzo ciekawe doświadczenie :), całkiem inne niż słuchanie standardowych systemów stereo.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i prawie można montować elektronikę. Jeszcze tylko wykończenie powierzchni, otwory pod wkręty, olejowanie i zabieram się za budowanie wzmacniacza na 300B ;) Tak mnie ostatnio wzięło na majsterkowanie... Jak mi druga połowa nie zarządzi eksmisji, to do Wielkanocy skończę cały system.

image_16846.jpg.a23bf0902377352d828d5e4bc102a335.jpg

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 6
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
12 godzin temu, Wuj napisał:

@Whitesnake

Gdzie kupowałeś podzespoły? podeślesz jakieś rysunki? Wprawdzie z elektryki wiem tyle, że wiadro prądu leży obok młotka z widokiem na morze, ale w końcu to skrzynka z dziurką:)

Teraz to postarzona i wybłyszczona skrzynka z dziurką :) 

15E95C15-46E3-4E45-90ED-B78C402F01F4.jpeg.d2bb6d8ddeed3f82c27d282eef60abbb.jpeg

32A93F3F-E4C4-44A5-9023-AD77C476FB03.jpeg.367f50e266da14ed3bbb0b92f76baf9e.jpeg

Głośniki mam z Sonido - bardzo dobra jakość do ceny. Kondensatory, cewki i kabel głośnikowy z duńskiego Jantzen. Gniazda głośnikowe WBT.  

Projekt skrzynki własny, oparty na specyfikacji głośników (skrzynka 27litrow) i wykonany wg technologii BBC z 1972r :) Obudowa rezonująca poniżej pasma głośników z cienkiej sklejki brzozowej.  Dzisiaj tak wykonywane są kolumny Harbeth - z tym, ze oni przeszli na mdf bo jest łatwiejszy w obróbce. 

W razie chęci, służę pomocą. Moge Ci zrobic projekt. Bo to niby tylko skrzynka z dziurką, ale diabeł tkwi w szczegółach. 

Wymyśliłem sobie, ze zbuduje cały system do gabinetu, wiec w przyszłym tyg zaczynam budować wzmacniacz lampowy single- ended. Czekam tylko na nawinięcie transformatorów. Fajna zabawa.

EDIT: @Wuj Zapomniałem o wytłumieniu, a bez wytłumienia nie ma muzyki z takich kolumn. Na górnej, dolnej i tylnej ściance będzie 2cm filc, a komora będzie wypchana naturalną wełną. Dodatkowo na magnes głośnika będzie naklejony krążek filcu, żeby tłumic fale odbite od obudowy. Wysokoefektywne głośniki mają lekką membranę i trzeba mocno pochłaniać, żeby fale odbite wewnątrz kolumny nie działały wygaszająco.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 2