Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@eye_lip: Zdaję sobie sprawę z pewnego frontu krytyki pod adresem p. Januszkiewicza i faktycznie zasadniczy jego argument pt. "buty nie są równiutkie i idealne jak z taśmy produkcyjnej" jest prawdziwy, tylko czy trafny? Ja osobiście nie poszukuję w butach geometrycznego ideału, liczy się dla mnie przede wszystkim charakter buta, a tego raczej odmówić nie można. Poza tym w przypadku zamawiania butów u p. Januszkiewicza bardzo cieszy, że można zetknąć się osobiście z ich wytwórcą, a jest on człowiekiem przeciekawym (nie szyłem jeszcze u Kielmana, ale z tego co rozumiem jego pracownia działa na trochę innej zasadzie biznesowej) :)

@maciato: Postaram się w weekend :)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

No talk, ale przynajmiej jest równo :). Po zamalowaniu nadwymiarowych dziurek będzie dobrze.

:?  Ty tak na serio? Butów za 200 zł z takim defektem nikt normalny by nie wziął pod uwagę jako zakup, a cena 10x wyższa powinna determinować jakość. Którą swoją drogą to forum podobno ma uzmysławiać początkującym. A tu bach, hipokryzja over 9999 i zależnie od tematu, na który trafi czytelnik zauważy zupełnie odmienne podejścia. W temacie tyczącym się RTW nie może być ani mikroskazy (a buty ponad 2k to już w ogóle szew sprawdzany suwmiarką), a jeśli już - to ze zdecydowanie obniżoną ceną jako seconds. A gdy taki czytelnik trafi na temat z działu bespoke? Zaakceptuj fuszerkę! Jak but będzie miał inny kolor - pomaluj, jak podeszwa będzie krzywa - zacznij chodzić jak paralityk. Podejmijcie decyzję w którą stronę iść.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Hmm, zaraz się burza rozpęta, więc może warto w porę załagodzić. Przyznam szczerze, że sam nie zauważyłem tej różnicy w medalionach - i pewnie bym nie zauważył, bo nie podchodzę do sprawy aż tak analitycznie (raczej, rzekłbym, emocjonalnie :)). I chociaż oczywiście uważam, że nie powinno tak być (też z racji ceny, ale nie tylko), nie będzie mi się w tych butach gorzej chodziło, ani nie będę robił w związku z tym afery.

Czy jest tu hipokryzja? Uważam, że nie - gdybyśmy praktycznie podchodzili do butów, ubioru itd., to forum chyba nie miałoby sensu. Przecież i tak głównie prezentowane są tu rzeczy niepraktyczne, chodzi raczej o kultywowanie "zasad dla zasad", bo to po prostu cieszy, jest piękne itd.

Jakby na to nie spojrzeć, gdybym trafił np. na C&J z taką wadą, oczywiście byłoby to niedopuszczalne. Natomiast te buty mogą być nawet "bardziej moje" z jej powodu, dlatego w sumie się nie zmartwiłem (a gdybym podchodził do tematu bardziej praktycznie, raczej powinienem...) :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

:? Ty tak na serio? Butów za 200 zł z takim defektem nikt normalny by nie wziął pod uwagę jako zakup, a cena 10x wyższa powinna determinować jakość. Którą swoją drogą to forum podobno ma uzmysławiać początkującym. A tu bach, hipokryzja ...

Całkiem serio! Nie widzę w tym hipokryzji, choć jest to opinia mocno subiektywna. Nie zaakceptowałyby podobnej fuszery w wykonaniu dajmy na to Yanko, nawet po rabacie, a akceptuje w przypadku TJa nawet bez rabatu. Przyznaje ze nie ma w tym zbyt głębokiego racjonalizmu, to raczej odbiór emocjonalny. Na szczęście nie kupuje butów, zeby było mi ciepło i długo słuzyły, tylko zeby były piękne i miały swoją duszę. A te buty maja jej więcej bez kropek, niz inne bez wad.

Prosze wiec nie mieszać w to hipokryzji... mamy inną definicje jakości i wartości stojących za decyzjami zakupowymi.

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

Całkiem serio! Nie widzę w tym hipokryzji, choć jest to opinia mocno subiektywna. Nie zaakceptowałyby podobnej fuszery w wykonaniu dajmy na to Yanko, nawet po rabacie, a akceptuje w przypadku TJa nawet bez rabatu. Przyznaje ze nie ma w tym zbyt głębokiego racjonalizmu, to raczej odbiór emocjonalny. Na szczęście nie kupuje butów, zeby było mi ciepło i długo słuzyły, tylko zeby były piękne i miały swoją duszę. A te buty maja jej więcej bez kropek, niz inne bez wad.

Prosze wiec nie mieszać w to hipokryzji... mamy inną definicje jakości i wartości stojących za decyzjami zakupowymi.

Fair enough! Zdrowia :)

• Oceniam pozytywnie 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co Wy z tymi dziurkami?

Ktoś będzie Wam liczył dziurki na przodzie buta? nie rozśmieszajcie proszę.

Tym bardziej mamy tu walor buta niepowtarzalnego, a w dodatku nigdy nie pomylicie prawego z lewym.

A na poważnie - różnica w ilości dziurek może jest i wadą ale tu kompletnie nieistotną. Pan Januszkiewicz robi rękodzieło i to zostało wykonane.

Jak chcecie wiedzieć, to w przypadku np. znaczków każda mała wada ma dużą wartość, z tymi butami może być podobnie.

Wręcz nasunęło mi to pomysł na następne zamówienie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Co Wy z tymi dziurkami?

Ktoś będzie Wam liczył dziurki na przodzie buta? nie rozśmieszajcie proszę.

Tym bardziej mamy tu walor buta niepowtarzalnego, a w dodatku nigdy nie pomylicie prawego z lewym.

A na poważnie - różnica w ilości dziurek może jest i wadą ale tu kompletnie nieistotną. Pan Januszkiewicz robi rękodzieło i to zostało wykonane.

Jak chcecie wiedzieć, to w przypadku np. znaczków każda mała wada ma dużą wartość, z tymi butami może być podobnie.

Wręcz nasunęło mi to pomysł na następne zamówienie.

Ciekawe wytłumaczenie oczywistego błędu rzemieślnika   :mrgreen:  

Za co płaci się nie małe pieniądze w przypadku bespoke ? Niektórzy skreślają gordony kupione za 300 zł które maja tzw "kolebkę"  ,  a niedorobiony medalion w butach za 3-4 tysiące miałby być w porządku ? Nie żartuj .

Opublikowano

Jest zasadnicza różnica między czymś robionym taśmowo od matrycy (tutaj powinno być równo) a pracą rzemieślniczą gdzie dziurki wybija się ręcznie, każdą z osobna.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

To jedne z ładniejszych butów od TJ jakie zostały dotąd zaprezentowane na forum.

Nieskromnie przyznam, że też jestem tego zdania :)

Nikt nie mówi, że buty są złe, brzydkie i w ogóle. Raczej się sporo osób burzy (moim zdaniem słusznie) z faktu, że zdarza się tutaj coraz więcej niedoróbek, ale one są ok bo to TJ, rękodzieło, bepoke. Tyle, że ich parę lat temu nie było, a cena urosła. Próbujemy zakrzyczeć ten fakt? Wystarczy porównać sobie recenzję garniturów, gdzie są merytoryczne ale z którymi często większość się zgadza, a butów tutaj - wszelka krytyka to czepialstwo i brak szacunku do dzieła szewca. 

Oczywiście masz rację, tak jak inne osoby wytykające niedoróbkę. Nie sposób powiedzieć, że tak powinno być, albo że to zupełnie nieistotne; wydaję mi się jednak że nikt tak nie uważa i nie o to tutaj chodzi. Rozumiem, że wiele osób może być zniechęconych do zamówienia czegokolwiek u TJa i pewnie sam bym był, gdybym zobaczył te zdjęcia przed moim pierwszym zamówieniem. Jednak jak teraz patrzę na zdjęcia/buty, to tylko ciśnie mi się uśmiech na usta - nie do końca potrafię powiedzieć czemu. Może to nienormalne, ale dziurki nie odebrały/umniejszyły mi radości z butów (a koniec końców to chyba najważniejsze :)).

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

Buty są tak wspaniałe, że gdyby któryś z kolegów nie zwrócił uwagi na to, że brakuje 2 dziurek to nawet bym tego nie zauważył. I na miejscu właściciela wolałbym chyba żyć w nieświadomości, bo gdybym się już dowiedział to jednak trochę by mi to przeszkadzało :) Ale skoro prawdziwemu właścicielowi to nie przeszkadza, to nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować zamówienia. Niech się dobrze noszą!