Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli ktoś by go przekonał to w oferce są trzy kolory boksu z Kegaru (czarny, brąz i ...  bladoróżowoamarantowy ;) )

Czarny jak to czarny - ok ; brąz wydaje się bardzo mocno ciemny ale TJ pokazywał mi buty zrobine z tej skóry i kolor wypada pięknie między gorzką a mleczną czekoladą (chyba loafersy Styleman'a są zrobione z tej samej skóry).

8568.jpg

Uploaded with ImageShack.us

No i cytuję słowa mistrza : "mam jeszcze to " - mina mistrza przy tych słowach bezcenna :D

Może na to nie wygląda, ale jego nazwa katalogowa: koniakowy.

Ten nowy kolor to coś wspaniałego :D . Do poeksperymentowania w sam raz.

Podobno powstają "kamasze" z tej skóry. Ciekaw jestem czy zobaczymy zdjęcia ?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

poniżej zdjęcia skóry, która jest w zasobach TJ i JK. Ta skóra istotnie różni się od czarnych i brązowych "boxów", które były w tej samej dostawie.

Skóra wymaga zamknięcia porów. Nasi szewcy nie mają zbyt dużego doświadczenia w wykańczaniu skóry na kopycie, stąd kilka uwag.

Skóra tego typu jest idealna do patynowania. Z tego co znalazłem w Internecie - o czym już gdzieś na forum pisałem - Edward Green stosuje tego typu skóry.

W przemysłowej produkcji butów taka skóra byłaby potraktowana odpowiednimi apreturami, kremami, specjalnym żelazkiem - w zależności jaki ma być końcowy efekt.

Poniższa próbka skóry w części została potraktowana kremem (ze 3 razy Gel Glass) - górna połowa skóry, a następnie woskiem - tylko lewy górny róg. efekt jest widoczny. Połysk, kolor - oceńcie sami. z tego co wiem TJ miał zamówić balsam do skór aby nie oddawać takich niezabezpieczonych butów klientowi ...

post-12-0-59902700-1382351259_thumb.jpg

post-12-0-95472800-1382351242_thumb.jpg

post-12-0-83515000-1382351226_thumb.jpg

Opublikowano

Za wcześnie na ostateczne wnioski, ale pierwsze wrażenie jest takie, że nie są szczególnie sztywne. Choć miałyby prawo również ze względu na podwójne przeszycie.

Edit: kilka zdjęć w trochę lepszym świetle.

post-61-0-44037300-1382884364_thumb.jpg

post-61-0-09912400-1382884371_thumb.jpg

post-61-0-03235200-1382884378_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyżej był czarny to teraz czas na brązowy box. Skóra jest świetna , mam nadzieję, że po Wielkiej Renowacji współpraca z garbarnią Kegar się umocni i będzie dostęp do większego wachlarza kolorów i rodzajów skóry. Osobiście czekam na dostępność skóry typu peble grain. Kilka zdjęć odebranych wczoraj lotników :

3mmj.jpg

9b74.jpg

h3x1.jpg

cm9y.jpg

c33s.jpg

Kilka newsów z pracowni : zamówienia składane na dzień dzisiejszy będą realizowane pod koniec lutego 2014 r. ; mistrz ma na stanie piękne włoskie zamsze w kolorach ciemnego brązu i whisky/tan/cognac …   bez odbioru   ;)

• Oceniam pozytywnie 4