Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy okazji moce przerobowe pracowni Pana Januszkiewicza, to aktualnie maksymalnie 8 par butów na miesiąc. Odliczając miesięczne wakacje, dni świąteczne i wolne od pracy, to w ciągu roku kalendarzowego pracownię może opuścić najwyżej 80 par butów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

interpretacja TJ wyszła IMO lepiej niż oryginał. Czy znasz nazwisko tego cesarsko-królewskiego dostawcy?

Posłusznie melduję, panie oberlejtnant, że kota już pan nie ma. Zeżarł pastę do butów i pozwolił sobie zdechnąć. Wrzuciłem go do piwnicy, ale do sąsiedniej

Przygody dobrego wojaka Szwejka, rozdział 15.

:lol:

Opublikowano

@damiance

chodzi o Scheera:

http://www.scheer.at/

Tego modelu nie ma jednak w galerii.

Ceny u Scheera zaczynają się od 3000 EUR za buty z trzema przymiarkami i swoją pracę ograniczają do 250-300 par rocznie, bo zdaniem właściciela (z wykształcenia ortopedy) powyżej 300 par zaczyna się tracić kontrolę nad jakością szytego ręcznie obuwia.

Cytat za http://www.nytimes.com/2011/03/06/travel/06journeys-vienna.html?pagewanted=all&_r=0

Opublikowano

@damiance

chodzi o Scheera:

http://www.scheer.at/

Tego modelu nie ma jednak w galerii.

Ceny u Scheera zaczynają się od 3000 EUR za buty z trzema przymiarkami i swoją pracę ograniczają do 250-300 par rocznie, bo zdaniem właściciela (z wykształcenia ortopedy) powyżej 300 par zaczyna się tracić kontrolę nad jakością szytego ręcznie obuwia.

Cytat za http://www.nytimes.com/2011/03/06/travel/06journeys-vienna.html?pagewanted=all&_r=0

Nie wspominając, że niedostępność to jeden z elementów budowania wartości, a co za tym idzie ceny sprzedaży.

Strach pomyśleć o teoretycznej cenie butów od TJa biorąc pod uwagę 'capacity' pracowni.

Opublikowano

Nie pytałem, bo i tak Mistrz odpowiada za całość zamówienia. Podeszwa jest wykonana z kruponu portugalskiego, wyciętego z tafli. Krupon jest sztywny, ale podczas deszczu nie będzie chłonął wody tak jak niegdyś promowany na tymże forum droższy Rendenbach. Testy na szybkość wchłaniania wody były przeprowadzone w pracowni, a efekty widziałem osobiście. W podeszwie nie ma najczęściej obecnie stosowanej warstwy izolacyjnej z korka. Generalnie nie są to buty do biegania. ;) Biała skóra skoczowska ze starych zapasów, bo na ten kolor nie ma od dawna popytu u mężczyzn, a brązowa wybrana przeze mnie spośród kilku odcieni.

Opublikowano

@pirat

z kregu znanych mi osób u Kurkusa wtopili wszyscy bez wyjątku nie z wyglądem, ale z wygodą użytkowania obuwia na miarę. Natomiast dzięki Koledze Damianowi, Prezesowi BwB, pojawiła się dopiero niedawno możliwość zamówienia butów na miarę ze skór wysokiej jakości z Kegaru. Poza tym co warto podkreślić była to inicjatywa non-profit. Natychmiast skorzystałem z tej okazji. Po teście z czarnymi wiedenkami z Box Calf ruszyłem z dalszymi zamówieniami, ponieważ u nas często pada, a ja nie chucham i nie dmucham na buty, więc im wolniej skóra chłonie wodę tym lepiej. Poza tym bardziej lubię porozmawiać z rzemieślnikami, niż prowadzić dyskusje z "idealnymi" handlowcami.  :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@maciato

Pan Januszkiewicz powiedział, że nie używa korka, bo może się w trakcie długotrwałego użytkowania pokruszyć, a i tak ma własny patent, aby jego buty nie były ciężkie jak cegły. Na wielu przekrojach i u Kielmana widziałem jednak, że stosuje się korek w podeszwach, ale ja nie mam jakiejś głębszej wiedzy na ten temat. Może inni forumowicze potrafią objaśnić to zagadnienie technologiczne. :)

Opublikowano

Zamówienie u TJ (oksfordy) z bodajże 25 maja - termin odbioru 23 sierpnia. Tamtego dnia było co najmniej 5 zamówień.

Termin odbioru zamówienia z kwietnia (trzewiki) nieznany z powodu kolejki na cordovan.  

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...