RadekM Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Marcin_L, pozwól że wykorzystam trochę Twojej wiedzy. Czy atrament w nabojach dopiera się jakoś szczególnie do przeciętnej jakości piór np. Sheaffer? Każdy atrament pasuje do każdego pióra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Marcin_L, pozwól że wykorzystam trochę Twojej wiedzy. Czy atrament w nabojach dopiera się jakoś szczególnie do przeciętnej jakości piór np. Sheaffer? Każdy atrament pasuje do każdego pióra? Różne atramenty zachowują się różnie w różnych piórach Niektóre pióra (a właściwie ich stalówki) leją sporo atramentu, wówczas dobrze jest, aby atrament był w miarę szybkoschnący. Pióra (stalówki), które piszą cienko, dobrze zniosą wodnisty atrament, a gorzej jakiś gęsty. Czasami jakieś pióro przerywa z jednym atramentem, a zaczyna pisać idealnie, kiedy stosujesz inny... Do nowych piór pasują wszystkie atramenty, mogą się tylko różnie zachowywać. Co do nabojów, to Ci nie pomogę, bo w moich piórach nie stosuję nabojów. Do nowszych piór mam specjalne tłoczki i używam atramentów w kałamarzach. Starsze pióra mają różne systemy napełniania i naboje mi nie są potrzebne. No i podstawa to wybór atramentów w kałamarzach. W nabojach jest baaardzo ograniczony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Koledzy zainspirowaliście mnie i chyba nabędę swój pierwszy atrament, który nie będzie atramentem w naboju. Mam nadzieję, że będę umiał napełnić pióro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Koledzy zainspirowaliście mnie i chyba nabędę swój pierwszy atrament, który nie będzie atramentem w naboju. Mam nadzieję, że będę umiał napełnić pióro:) Ja używam czarnego atramentu watermana do pióra tej samej marki (model hemisphère) i działa świetnie, choć przyznać muszę, że przy napełnianiu albo przy pisaniu świeżo napełnionym piórem zawsze się trochę uświnię... Kiedyś ślady atramentu na palcach to pewnie był znak rozpoznawczy intelektualisty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ja używam czarnego atramentu watermana do pióra tej samej marki (model hemisphère) i działa świetnie, choć przyznać muszę, że przy napełnianiu albo przy pisaniu świeżo napełnionym piórem zawsze się trochę uświnię... Kiedyś ślady atramentu na palcach to pewnie był znak rozpoznawczy intelektualisty! Ja też miewam utytłane , ale to już tak jest z piórami. Ale dla mnie to duuuża frajda, to używanie tak bardzo "niedygitalnych" gadżetów z tych cyfrowych czasach. Z piórem z tłoczkiem jest tak jak z zegarkiem mechanicznym z ręcznym naciągiem, podobna zabawa. Z tym, że z piórem jest więcej zabawy, to napełnianie, różne atramenty, pisanie. Lubię też trzymać w ręce pióro, kiedy prowadzę jakieś szkolenia, wykłady, albo mam zwykłe spotkania. Obecnie najczęściej używam czerwonego Parkera Duofolda z 1926 roku bodajże , na zmianę z pomarańczowym Sailorem ProGear i Pelikanem M405. O takie : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Ładny zestaw. Choć osobiście nie lubię tak kolorowych piór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Też mi czarne najbardziej odpowiada. Marcin, może wrzucisz jeszcze kilka zdjęć innych modeli, które posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Ten pelikan jest naprawdę ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Czy mogę przewieźć atrament w nabojach w samolocie? Nie zachodzi ryzyko, że może się coś stać z nabojami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Od razu "kłopotów"- wrażeń Kozioł, wrażeń Dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 30 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2014 Podobno jest teoretyczne ryzyko, że atrament z pióra wycieknie w samolocie, jeśli będzie skierowane stalówką w dół. Jest chyba nawet scena w Mad Menach, jak Draper sobie rujnuje koszulę i marynarkę w ten sposób. Ja zawsze latam z piórem, często luzem wrzuconym do teczki, i nigdy nic się nie stało - może to ryzyko dotyczy tylko piór starego typu? Zamknięte naboje z atramentem raczej na pewno nie eksplodują od ciśnienia. PS: Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nikt się nigdy nie przyczepia do piór wiecznych na żadnym security check. Przecież to jest potencjalnie bardzo niebezpieczne narzędzie, którym można kogoś zaatakować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Masz rację, problem jest ze starymi piórami. Nowe pióra w samolocie nie wylewają, sprawdzone A na codzień noszę pióra w etui umieszczonym pionowo w prawej kieszonce marynarki, wtedy nawet staruszki nie wylewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Marcinie, masz jakieś doświadczenie z piórem Namiki Falcon (a ściślej teraz już Pilot Falcon)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Dobre pytanie, sam zastanawiałem się nad tym cudeńkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz_zu1 Napisano 31 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2014 Masz rację, problem jest ze starymi piórami. Nowe pióra w samolocie nie wylewają, sprawdzone A na codzień noszę pióra w etui umieszczonym pionowo w prawej kieszonce marynarki, wtedy nawet staruszki nie wylewają. Pióro nie wyleje jeśli jest prawidłowo napełnione ,a więc napełniamy pełen tłoczek,upuszczamy trzy krople i wykręcamy tłoczek do góry tworząc pustkę/zabezpieczenie przy wzroście ciśnienia/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Czy ktoś się orientuje gdzie w Polsce lub w Niemczech można zobaczyć pióra Namiki (konkretnie model Urushi black, ale jakiekolwiek inne też chętnie zobaczę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 @lubo69, @arsen:Przepraszam, że dopiero teraz (po roku ) odpisuję, ale jakoś wcześniej tu nie zajrzałem... Penie już po ptakach. Namiki (Pilot) są bardzo cenione ze względu na jakość. Warto wziąć pod uwagę, że japońska grubość stalówki (np. F czy M Pilota czy Sailora) często różni się od europejskiej (jak w Pelikanie czy Montblancu). Generalnie F japońskie to jak EF europejskie. Gdybym teraz kupował Sailora, to byłby to M - wówczas byłby mniej więcej jak F Pelikana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. eye_lip Napisano 19 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Sheaffer, lata 30, szylkretceluloid. Kiedyś to się robiło pióra, piękne jest. Prezent od kolegi, strasznie mnie ucieszył dziś tą niespodzianką. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 niezły sprzęt. Ciekawe jak się wykonywało kiedyś takie oprawki szylkretowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Wygląda na laminowanie. Stalówka feather touch 5, świetnie sunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Piękna sztuka, ale mistrzem kaligrafii to Ty nie jesteś (witaj w klubie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Jakiś czas temu oglądałem program na Discovery o szylkretowych okularach bespoke. Masz fajnych znajomych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Piękna sztuka, ale mistrzem kaligrafii to Ty nie jesteś (witaj w klubie)... Zamierzam poćwiczyć, niestety nauczyłem się nieprawidłowo trzymać długopis i tak zostało, bazgrzę jak kura pazurem. Prawdziwy szylkret ze skorup żółwi (jak w powyższym piórze) jest teraz rzadkością, nie znam szczegółów kiedy zaprzestano go produkować na masową skalę, ale wiadomo jak to jest - podobnie jak z kością słoniową itp. [edit] zrobiłem małe śledztwo i to jest celuloid (co nie umniejsza piękności korpusu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CherryMorello Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Trochę odkopuję temat, ponieważ zastanawiam się nad nabyciem Sailora 1911. Już zdecydowałem się na wersję Large z 21k stalówką. Zastanawiam się jednak nad szerokością stalówki. Pióra chcę używać do wszystkiego i pomyślałem, że MF będzie dobre, chociaż w Azji podobno wszystkie rozmiary są odrobinę cieńsze niż w Europie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi