Skocz do zawartości

pióro

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin_L, pozwól że wykorzystam trochę Twojej wiedzy. Czy atrament w nabojach dopiera się jakoś szczególnie do przeciętnej jakości piór np. Sheaffer? Każdy atrament pasuje do każdego pióra?

Różne atramenty zachowują się różnie w różnych piórach :)

Niektóre pióra (a właściwie ich stalówki) leją sporo atramentu, wówczas dobrze jest, aby atrament był w miarę szybkoschnący.

Pióra (stalówki), które piszą cienko, dobrze zniosą wodnisty atrament, a gorzej jakiś gęsty.

Czasami jakieś pióro przerywa z jednym atramentem, a zaczyna pisać idealnie, kiedy stosujesz inny...

Do nowych piór pasują wszystkie atramenty, mogą się tylko różnie zachowywać.

Co do nabojów, to Ci nie pomogę, bo w moich piórach nie stosuję nabojów. Do nowszych piór mam specjalne tłoczki i używam atramentów w kałamarzach. Starsze pióra mają różne systemy napełniania i naboje mi nie są potrzebne. No i podstawa to wybór atramentów w kałamarzach. W nabojach jest baaardzo ograniczony.

• Oceniam pozytywnie 2

Koledzy zainspirowaliście mnie i chyba nabędę swój pierwszy atrament, który nie będzie atramentem w naboju. Mam nadzieję, że będę umiał napełnić pióro:)

Ja używam czarnego atramentu watermana do pióra tej samej marki (model hemisphère) i działa świetnie, choć przyznać muszę, że przy napełnianiu albo przy pisaniu świeżo napełnionym piórem zawsze się trochę uświnię... :) Kiedyś ślady atramentu na palcach to pewnie był znak rozpoznawczy intelektualisty!

Ja używam czarnego atramentu watermana do pióra tej samej marki (model hemisphère) i działa świetnie, choć przyznać muszę, że przy napełnianiu albo przy pisaniu świeżo napełnionym piórem zawsze się trochę uświnię... :) Kiedyś ślady atramentu na palcach to pewnie był znak rozpoznawczy intelektualisty!

Ja też miewam utytłane , ale to już tak jest z piórami. Ale dla mnie to duuuża frajda, to używanie tak bardzo "niedygitalnych" gadżetów z tych cyfrowych czasach.

Z piórem z tłoczkiem jest tak jak z zegarkiem mechanicznym z ręcznym naciągiem, podobna zabawa.

Z tym, że z piórem jest więcej zabawy, to napełnianie, różne atramenty, pisanie. Lubię też trzymać w ręce pióro, kiedy prowadzę jakieś szkolenia, wykłady, albo mam zwykłe spotkania.

Obecnie najczęściej używam czerwonego Parkera Duofolda z 1926 roku bodajże :), na zmianę z pomarańczowym Sailorem ProGear i Pelikanem M405.

O takie :) :

post-6205-0-98627100-1419879873_thumb.jp

post-6205-0-09083300-1419879906_thumb.jp

post-6205-0-13620800-1419879930_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2

Podobno jest teoretyczne ryzyko, że atrament z pióra wycieknie w samolocie, jeśli będzie skierowane stalówką w dół. Jest chyba nawet scena w Mad Menach, jak Draper sobie rujnuje koszulę i marynarkę w ten sposób. Ja zawsze latam z piórem, często luzem wrzuconym do teczki, i nigdy nic się nie stało - może to ryzyko dotyczy tylko piór starego typu?

Zamknięte naboje z atramentem raczej na pewno nie eksplodują od ciśnienia.

PS: Zawsze mnie  zastanawiało, dlaczego nikt się nigdy nie przyczepia do piór wiecznych na żadnym security check. Przecież to jest potencjalnie bardzo niebezpieczne narzędzie, którym można kogoś zaatakować...

Masz rację, problem jest ze starymi piórami. Nowe pióra w samolocie nie wylewają, sprawdzone :)

A na codzień noszę pióra w etui umieszczonym pionowo w prawej kieszonce marynarki, wtedy nawet staruszki nie wylewają.

Pióro nie wyleje jeśli jest prawidłowo napełnione ,a więc napełniamy pełen tłoczek,upuszczamy trzy krople i wykręcamy tłoczek do góry tworząc pustkę/zabezpieczenie przy wzroście ciśnienia/.

• 1 year later...

@lubo69, @arsen:Przepraszam, że dopiero teraz (po roku :oops:) odpisuję, ale jakoś wcześniej tu nie zajrzałem... Penie już po ptakach.

Namiki (Pilot) są bardzo cenione ze względu na jakość.

Warto wziąć pod uwagę, że japońska grubość stalówki (np. F czy M Pilota czy Sailora) często różni się od europejskiej (jak w Pelikanie czy Montblancu). Generalnie F japońskie to jak EF europejskie.

Gdybym teraz kupował Sailora, to byłby to M - wówczas byłby mniej więcej jak F Pelikana.

• 2 months later...

Piękna sztuka, ale mistrzem kaligrafii to Ty nie jesteś (witaj w klubie)...  :mrgreen:

Zamierzam poćwiczyć, niestety nauczyłem się nieprawidłowo trzymać długopis i tak zostało, bazgrzę jak kura pazurem.

Prawdziwy szylkret ze skorup żółwi (jak w powyższym piórze) jest teraz rzadkością, nie znam szczegółów kiedy zaprzestano go produkować na masową skalę, ale wiadomo jak to jest - podobnie jak z kością słoniową itp.

[edit] zrobiłem małe śledztwo i to jest celuloid (co nie umniejsza piękności korpusu).

• Oceniam pozytywnie 1

• 4 months later...

Trochę odkopuję temat, ponieważ zastanawiam się nad nabyciem Sailora 1911. Już zdecydowałem się na wersję Large z 21k stalówką. Zastanawiam się jednak nad szerokością stalówki. Pióra chcę używać do wszystkiego i pomyślałem, że MF będzie dobre, chociaż w Azji podobno wszystkie rozmiary są odrobinę cieńsze niż w Europie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może doradzić?