damiance Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 lekkie odświeżenie tematu .. piękny model, Parker 5-th Ingenuity GT [nie jestem ekspertem od piór ale to wygląda na hybrydę pióra i długopisu] z materiałów marketingowych: Przełomowa Technologia Parker 5TH to elastyczna końcówka zaprojektowana, tak aby współgrać z grawerowaną metalową stalówką. Ta innowacja nadaje niepowtarzalne poczucie lekkości i łatwości pisania. Unikatowa końcówka dopasowuje się do stylu pisania już po napisaniu kilku zdań tworząc piękny charakter pisma. Najważniejsze innowacje: -Końcówka natychmiast dopasowuje się do stylu pisania użytkownika już po napisaniu kilku zdań -Łatwa i czysta wymiana wkładu -Tusz został zaprojektowany, tak aby zapewniać intensywne, wyraźne pismo oraz aby zapobiegać rozmazywaniu go ręką na kartce -System napełniania Parker 5TH eliminuje wycieki tuszu spowodowane ciśnieniem, naciskiem i temperaturą -Końcówka jest zaprojektowana w taki sposób, aby nie zasychała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 Cienkopis z imitacją stalówki...DO NOT WANT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 wersja nie tylko dla orłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 Czy Hermes robi krawaty na gumce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 Długopiso- pióro.... WTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTr7pkbO7er0xTpkPs4xhjE7uP21eilKLXIpYnI0YWCOp3UgwPr A dla wynalazcy całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 Teraz z kolei moja kolej na WTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 26 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2012 Zastój w temacie, to może ja pochwalę się swoim piórem, Schaeffer Prelude 340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 11 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Zapraszam na Pen Show Katowice 2013. To międzynarodowe spotkanie miłośników piór po raz pierwszy będzie miało miejsce w Polsce. Jest to impreza z cyklu European Pen Shows. Oto bliższe informacje: http://www.freewebs.com/euroshows/ W katowickim Pen Show wezmą udział firmy takie jak: Abernato, Inahon, Herlitz, TwojePióro, BuyLux, Inner Tomar czy Bazarnik, reprezentujące marki takie jak Sheaffer, Aurora, Cross, Pelikan, Visconti, Rubinato, Marlen, Delta, Platinum, Jinhao, oraz kolekcjonerzy z Niemiec, Austrii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Indii, Norwegii, USA, Polski i Czech. Na Pen Show będzie można m.in. obejrzeć pióro kpt. Raginisa, poległego w bitwie pod Wizną, które przeleżało w grobie 74 lata i wziąć udział w warsztatach z kaligrafii prowadzonych przez Ewę Landowską. Na stoisku Bazarnika będzie można zapoznać się z jedyną publikacją książkową w języku polskim o wiecznych piórach, jaka ukazała się w ostatnich pięciu latach. Impreza odbędzie się w katowickim Centrum Sztuki Filmowej (kino Kosmos, ul. Sokolska 66) w sobotę, 13 kwietnia od 11:00 do 17:00 i w niedzielę 14 kwietnia od 10:00 do 17:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booboo Napisano 11 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Panowie, wszytsko pieknie, ladnie, ale jak nosic takie piora? Ktos wczesniej napisal ze ma 2-3 piora w zaleznosci od ubioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Jak nosić? Lokaj nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 11 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2013 No a jak już nie mamy lokaja pod ręką, to można w kieszeni, albo w aktówce/torbie czy co tam mamy, a najlepiej w piórniku, który się w niej znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 11 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Przyzwoita marynarka ma po lewej stronie wewnętrzną kieszonkę na pióra. Tylko noszenie w takiej kieszonce (tj. stalówką do góry) gwarantuje, że się pióro nie "zesika" przy zmianie ciśnienia (np. w samolocie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Eye_lip, Twoje pióra robią wrażenie Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Chcę kupić pióro ojcu na prezent. Rozważam umieszczenie graweru. Widzieliście jakieś ciekawe przykłady pióra z grawerem? Czy to w ogóle dobry pomysł? Cytat z pierwszej lepszej aukcji (akurat pióra Waterman): "istnieje możliwość grawerowania i personalizacji pióra lub wykonanie ozdobnej tabliczki z dedykacją na miejscu". Osobiście grawer na piórze bym sobie odpuścił (ewentualnie małe inicjały na klipsie) ale ozdobna tabliczka bądź personalizacja opakowania czemu nie. Panowie obeznani w temacie, co powiecie o tym piórze: http://allegro.pl/pioro-wieczne-montegr ... 84001.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonsieurPreiss Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Im lepsza firma tym większe prawdopodobieństwo że trafimy na sprawny egzemplarz . Mam pióra z róznych segmentów cenowych i nawet Mont Blac i Parker sprzedaje wadliwy towar. Ważne by pióro było ładne i pisało . Nie koniecznie macie nim pisać na codzień. Ja tylko podpisy składam piórem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Jestem w trakcie poszukiwań idealnego (dla siebie ) koloru niebieskiego - stąd pytanie do naszych znawców piór i atramentów- gdzie aktualnie (stacjonarnie w polsce lub przez internet) można korzystnie nabyć atramenty:1. parker penman sapphire (już nieprodukowany?) 2. pelikan edelstein sapphire 3. diamine majestic blue 4. private reserve electric dc blue 5. private reserve american blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terminus Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 jeśli ktoś nie zna historii tego pióra i jego niezwykłego właściciela to polecam http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/610-historia-pewnego-pelikana-101n/ i ta sama historia na angielskojęzycznym forum miłośników piór, polecam przeczytać komentarze np. jednego Amerykanina, który był w szoku że nie słyszał do tej pory o tym wspaniałym oficerze a w jeszcze większym był szoku, że do dziś nie nakręciliśmy o nim dobrego filmu, http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php/topic/211230-pelikan-101n-after-72-years-in-the-grave/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terminus Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 ja od kilku lat używam pióra faber castell ambition z korpusem z żywicy i nie narzekam, może ktoś jeszcze ma doświadczenia z tą szacowną firmą https://www.piszesz.pl/Zestaw-Faber-Castell-Ambition-pioro-wieczne-i-dlugopis/573/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Przyzwoita marynarka ma po lewej stronie wewnętrzną kieszonkę naTo trc pióragóryko noszenie w takiej kieszonce (tj. stalówką do góry) gwarantuje, że się pióro nie "zesika" przy zmianie ciśnienia (np. w samolocie). To prawda, ma. Nie rozumiem jednak, dlaczego noszenie pióra w tej kieszonce mialoby "gwarantować", że nie dojdzie do nieszczęścia. Stalówką do góry można nosić i w zwykłej kieszonce. A i tak w ktorymś zapomnimy, marynarkę się przerzuci, położy... moje doświdczenia. Nie uratujesz. True story. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 To prawda, ma. Nie rozumiem jednak, dlaczego noszenie pióra w tej kieszonce mialoby "gwarantować", że nie dojdzie do nieszczęścia. Stalówką do góry można nosić i w zwykłej kieszonce. A i tak w ktorymś zapomnimy, marynarkę się przerzuci, położy... moje doświdczenia. Nie uratujesz. True story. W zwykłej kieszonce będzie latać, ale oczywiście zapięcie skuwką pomoże je przytrzymać na miejscu. Jednak tylko wąska dedykowana kieszonka daje pewność, że podczas noszenia pióro się nie przechyli. Uważa się, że jeśli jakaś kieszonka służy nie wiadomo do czego, to do przechowywania prezerwatywy. Teraz wiadomo, że może być jeszcze drugi rodzaj kieszonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 Spróbuj Diplomat, średniobudżetowe a jakość wysokobudżetowa, no i nie są ograne jak Parker czy Waterman. http://www.diplomat-pen.de Do kupienia online na cultpens.com, purepens.co.uk Albo prosty Pelikan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 http://www.sheaffer.com.pl/klasyczne-piora-sheaffer/prelude/135-prelude-340-pioro.html Mam kilka lat i jestem super zadowolony. Dożywotnia gwarancja na stalówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 Zestaw Waterman Hemisphere będzie spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 Polecam zestaw Cross Century Classic, można dobrać w kilku wariantach cenowych i kolorystycznych, powinieneś znaleźć coś odpowiedniego. http://sklep-scryba.pl/cross-c-28_40.html?page=2&sort=2a http://sklep-scryba.pl/cross-c-23_112.html?page=2&sort=2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 (edytowane) Moim zdaniem tylko szczotkowana stal, a więc Waterman Parker Sonnet CT (chrome trim) albo właśnie Scheaffer Prelude CT. To pierwsze mam, to drugie też mi się podoba Edytowane 19 Styczeń 2014 przez Olgierd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi