Skocz do zawartości

Dżinsy

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku spodnie Levi's 501 będą obchodziły 140 lecie. Szykują się nowe wykończenia i delikatne zmiany w kroju: szerokość uda pozostaje taka sama, natomiast na wysokości kolana i dół nogawki będzie węższy.Zapowiada się świetnie. Nowe 501 rozpoznacie po metce na tylnej kieszeni: od dołu metka posiada czerwone przeszycie (nieobecne do tej pory).

• 3 weeks later...

to ja w temacie przecierania - spotkal sie ktos z rzeczowym tutorialem pt "JAK PRZETRZEC SPODNIE?" chodzi mi o efekt stonewash. jakkolwiek to glupio brzmi, to juz drugi rok nie jestem w stanie znalezc jeansow, ktorych rozmieszczenie/kolor przetarc by mi odpowiadal. nie chodzi mi o zadne udziwnienia, tylko o efekt lekkiego znoszenia.

Poszukaj w sieci "how to stonewash jeans", są tutoriale, także video, w większości sprowadzające się do wyprania dżinsów w pralce wraz z kawałkami pumeksu. Ponieważ jednak przy jakości dzisiejszego sprzętu AGD nie ma pewności, czy do ceny spodni nie będziesz musiał doliczyć ceny pralki, nie lepiej kupić raw denim i po prostu nosić?

Nie wiem czy pytam w dobrym temacie,ale poradźcie proszę. Co mam zrobić,jeśli mam "mocarne"(:D) uda i przecieram jeansy po wewnętrznej stronie ud,myślałem,że jak się zaopatrzę w coś lepszego jakościowo typu(Wrangler),to wytrzymają dłużej,ale okazuje się,że lipa,spodnie przetarły się szybciej niż zwykłe szmatki z supermarketów

Mam ten sam problem i od wielu lat najlepiej sprawdzają sie dla mnie jeansy boss'a - zarówno pod katem przecierania jak i dopasowania. Jeżeli okażą sie zbyt drogie to w czasie wyprzedaży można je kupić w cenie innych popularnych/znanych marek na przykład w p&c.

Jeżeli chciałbyś chino to ostatnio odkryłem, ze spodnie gap'a są rewelacyjne i generalnie nie do przetarcia

• 4 weeks later...

Najlepsza gwarancja jakosci jeansow to kraj pochodzenia. Jezeli na metce jest print" Made in USA" lub" Union Made" to mozna oczekiwac dobrej jakosci niezaleznie od marki,kiedy sa obydwa "US&Union Made" wtedy jakosc jest najwyzsza.Marka ,styl,rodzaj czy waga denimu to raczej kwestia upodoban.Limitowane edycje typu LVC to chwyt marketingowy i nie warto na takie spodnie wydawac sporych pieniedzy(obwieszone metkami i certyfikatami jak choinka, a czesto drobnym druczkiem dyskretnie dopisane made in Mexico czy Turkey).Tak samo spodnie z denimu typu self edge nie maja nic wspolnego z wysoka jakoscia materialu.Po prostu na wykrojenie spodni z  "selvege denim" potrzeba trzy razy wiecej materialu niz na spodnie typu "cut denim" i dlatego ich cena jest znacznie wyzsza.

Tu pasuje zacytować the Dude: "Well, that's like, you know, your opinion, man...";-) Ja wiem, że Amerykanie mają wszystko najlepsze i największe, tylko że denim do tych najlepszych jeansów często japoński, jak nie przymierzając cordovan na buty.

To byłoby zbyt proste (i prowadziło do nadużyć) gdyby jedynym wyznacznikiem jakości był kraj pochodzenia. To co chińskie, nie musi być najgorsze; to co amerykańskie, nie musi być najlepsze.

Skoro jest tak jak piszesz to dobra wiadomosc.Kiedy za $10 mozna kupic spodnie Wranglera uszyte w Nikaragui czy w Meksyku albo za $20 Levisy z Turcji lepsze od amerykanskich,to faktycznie nie ma sensu przeplacac za jakies staromodne badziewie wyprodukowane w USA.Niestety wczesniej o tym nie wiedzialem i kupilem spory zapas amerykanskich jeansow kilku marek z lat 70-tych i 80-tych i teraz musze w tym syfie chodzic przez kilka (czy kilkanascie)lat..Madry Polak po szkodzie :wacko:

post-1783-0-05041300-1367876196_thumb.jp

No to chyba zła, nie dobra wiadomość :(

Dobra dla tych,ktorzy maja zamiar kupic nowe jeansy- za mniej niz paczke fajek moga kupic w Sears egzotyczne Wranglery o jakosci lepszej od amerykanskich orginalow.Dla mnie masz racje niestety zla-dalem sie wydymac i wg opinii kolegi lubo69 przeplacilem za amerykanskie dziadostwo...Znowu w zyciu mi nie wyszlo :(

Tylko że lubo69 nie napisał że to co kupiłeś to syf tylko zwrócił uwagę na to, że chyba za bardzo upraszczasz sprawę i to co wyprodukowane w US nie musi wcale być doskonałej jakości tak samo jak produkcja w Chinach, Bangladeszu czy gdziekolwiek indziej nie oznacza automatycznie syfu.

• Oceniam pozytywnie 3

Kraj produkcji spodni jeans nie zawsze jest jednoznaczny z krajem produkcji samego denimu.

Np. niektore spodnie LVC sa wyprodukowane w Turcji, ale sa zrobione z Cone Mills (jeans wyprodukowany w USA, z amerykanskiej bawelny).

Podobnie Lee 101 zrobione z japonskiej Kaihary moga byc wyprodykowane w Polsce lub Turcji.

Rozumiem ironie Mayora i szczerze gratuluje kolekcji spodni z lat 70. Moze byc sporo warta.

Zmieniając temat, mój raw denim (spodnie levis 511, made in Poland) wyjątkowo łatwo się przeciera.. w kroku niedługo zrobi mi się chyba dziura, a na nogawkach które na początku nosiłem zawijane porobiły się zadziory i przetarcia..

eye_lip, to tylko sie cieszyc. Jedna z cech (zalet) raw denimu jest to, ze szybko powstajace przetarcia nadaja mu unikatowy charakter.

Niektorzy mocza nowo kupiony raw, by wyplukac skrobie i zmiekczyc bawelne i w ten sposob uniknac przetarc.