metius Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Coś z zupełnie innej beczki. Jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie czytał 🤔 - spoiler allert: książka nie zawiera tematu zarazy ani epidemii. Całkiem nie na czasie 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 Rzeczywiście, nie jest 😉 Przystępnie o grawitacji kwantowej. Polecam nie tylko umysłom ścisłym. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 kwarantanna 7 dzień a na poważnie, miał ktoś konktakt z Codex Seraphinianus? intryguje mnie ta książka, ale cena też powala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 Nie. Ale gdy cena powala idę do biblioteki. Jak nie mają to zamawiają (czasem proszą o jak najwięcej tytułów bo budżet przepada). Po cyrku z koroną warto zapytać w swojej bibliotece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 6 minut temu, Krzysztof G napisał: Nie. Ale gdy cena powala idę do biblioteki. Jak nie mają to zamawiają (czasem proszą o jak najwięcej tytułów bo budżet przepada). Po cyrku z koroną warto zapytać w swojej bibliotece. Spróbuję, choć wątpię że to przejdzie - to książka pisana w języku który nie jest używany na ziemi oficjalnie - musiałbyś zażyć sporą dawkę "czegoś" aby doczytać się znaczenia tych zapisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 Faktycznie musiała by to być końska dawka "czegoś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 Mam trochę czasu więc kończę: 'Historia krain i miejsc legendarnych' Umberto Eco 'Dni walczącej stolicy' Władysław Bartoszewskihttps://lubimyczytac.pl/ksiegozbior/8svZmwP1PG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 5 godzin temu, Krzysiek_W napisał: Codex Seraphinianus? intryguje mnie ta książka, Szczerze pisząc nie słyszałem o tej książce wcześniej, ale po jej opisie, mam jedno skojarzenie - manuskrypt Wojnicza był pierwszy. Polecam małe dochodzenie w sieci, do dziś nie rozwiązana zagadka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 4 godziny temu, nynu napisał: Szczerze pisząc nie słyszałem o tej książce wcześniej, ale po jej opisie, mam jedno skojarzenie - manuskrypt Wojnicza był pierwszy. Polecam małe dochodzenie w sieci, do dziś nie rozwiązana zagadka! Wojnicza czytałem, ale najłatwiej mi to szło po 90min sesji w komorze deprywacyjnej w oparach ten tego W sieci jest info (fakt.pl) że już to ktoś rozkminił, ale biorę na to poprawkę - tak sugeruje @xkoziol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 29 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2020 właśnie ukończyłem - Berserk - powieść bardzo na czasie. Tematyka wirusowa, miejsce akcji Polska, Kraków. Polecam. https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4135305/berserk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 29 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2020 Ponownie Kurt Vonnegut. Niestety 😉wciąż tematy poza pandemiczne. Wirusa nie ma, ale jest... koniec świata. Może to usatysfakcjonuje wszystkich tych, którzy w obecnej sytuacji dopatrują się apokalipsy 😉 To już przeczytane. W kolejce czekają "Syreny z Tytana" i "Śniadanie mistrzów". 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 29 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2020 Panowie, jakiś dobry horror dostępny w formacie ebooka? Bardzo mi się np. podobał Terror. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 29 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2020 2 godziny temu, B737 napisał: Panowie, jakiś dobry horror dostępny w formacie ebooka? Bardzo mi się np. podobał Terror. Bram Stoker - Dracula, przyjemnie się czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frik Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 23 godziny temu, metius napisał: To już przeczytane. W kolejce czekają "Syreny z Tytana" i "Śniadanie mistrzów". Z Vonneguta polecam jeszcze "Trzęsienie czasu". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forto Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 20 godzin temu, B737 napisał: Panowie, jakiś dobry horror dostępny w formacie ebooka? Bardzo mi się np. podobał Terror. Terror miał swój klimat taki dość ciężki trudno to powielić Nasz rodzimy Darda - tani i na prawdę dobry i w ebooku https://lubimyczytac.pl/ksiazka/231771/czarny-wygon-tom-1-sloneczna-dolina-starzyzna albo Jeff Vandermeer - tu atmosfera jest chyba tak duszna jak w terrorze - niemniej bardziej to pokręcone niż Darda Niemniej nie mogę znaleźć ebooka - może tobie się uda https://lubimyczytac.pl/ksiazka/214868/unicestwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 2 godziny temu, frik napisał: Z Vonneguta polecam jeszcze "Trzęsienie czasu". Dzięki za cynk. Czas na książki to jedyny plus w Obecnej Sytuacji. Zauważyliście że przytłaczająca większość artykułów, felietonów, wypowiedzi składa się dziś z odmienionych przez wszystkie przypadki "Obecnych Sytuacji"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 Jeśli lubicie mroczne historie, ale może nie do końca horrory to ja z całego serca polecam serię Chemia Śmierci Simona Becketta. Opowiada ona o pracy antropologa sądowego, który na podstawie stopnia rozkładu ciał ofiar potrafi odgadnąć prawdopodobne przyczyny śmierci - to jakby streścić pierwsze 10 stron z sześciu do tej pory wydanych książek. Miejsca akcji, kolejne przypadki często przeplatają się z życiem osobistym głównego bohatera choć zawsze dokładne, medyczne opisy badanych ciał mają pierwszeństwo. Pierwszą książkę prawdopodobnie przeczytacie, pozostałe po prostu Was pochłoną. Jak na pozornie ciężki temat czyta je się bardzo łatwo i przyjemnie, a akcja nigdy nie jest nudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frik Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 2 godziny temu, metius napisał: Czas na książki to jedyny plus w Obecnej Sytuacji. O ile ktoś ów czas ma :p. Pracując z domu teoretycznie zyskuję jakieś 45 minut dziennie na dojazdach, ale roboty jest teraz dużo. Choć zaskakująco produktywnie udaje mi się pracować z domu (i to bez zakładania garnituru ). A wracając do ad remu to nadrabiam zaległości: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 30 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2020 27 minut temu, frik napisał: O ile ktoś ów czas ma :p. Pracując z domu teoretycznie zyskuję jakieś 45 minut dziennie na dojazdach, ale roboty jest teraz dużo. Choć zaskakująco produktywnie udaje mi się pracować z domu (i to bez zakładania garnituru ). A wracając do ad remu to nadrabiam zaległości: Jeśli Gombrowicz, to ja Koledze polecę "Kosmos". Ja z kolei pięknie podziękuję za pracę zdalną. Po dwóch tygodniach tęsknię za marną kawą w socjalnym i tandetną wykładziną w biurze. Fakt - pracuje się równie dużo i rzeczywiście podbija wskaźnik produktywności, ale nie mając kontaktu z ludźmi zwyczajnie dziczeję. Całe szczęście w tym tygodniu mam delegację i będę musiał stawić się na obiekcie osobiście. Jakoś przeboleję pracę w pełnym skafandrze, goglach i masce. Wiadomo - w Obecnej Sytuacji... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avallach Napisano 31 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2020 W dniu 29.03.2020 o 20:18, B737 napisał: Panowie, jakiś dobry horror dostępny w formacie ebooka Nie jestem pewien co do ebooka (gdzieś mi mignął jak na szybko zerknąłem, ale sam nie korzystam z tego formatu), ale polecam wydaję mi się, że dość niszowy zbiór opowiadań: Thomas Ligotti – Teatro Grottesco Z ciekawostek na temat autora - jego teksty są niemalże cytowane przez Rusta Cohle'a - postać z pierwszego sezonu serialu Detektyw, granego przez Matthew McConaugheya . Nie jest to taki pełnoprawny horror, raczej opowiadania w konwencji opowiadań grozy, mających więcej wspólnego z Lovecraftem, niż z King-o-podobnymi autorami. Nie czytałem "Terroru" Simmonsa, aczkolwiek "Drood" i "Trupia otucha" tego autora są czymś w rodzaju powieści grozy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 31 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2020 W dniu 30.03.2020 o 16:33, Forto napisał: Terror miał swój klimat taki dość ciężki trudno to powielić Nasz rodzimy Darda - tani i na prawdę dobry i w ebooku https://lubimyczytac.pl/ksiazka/231771/czarny-wygon-tom-1-sloneczna-dolina-starzyzna albo Jeff Vandermeer - tu atmosfera jest chyba tak duszna jak w terrorze - niemniej bardziej to pokręcone niż Darda Niemniej nie mogę znaleźć ebooka - może tobie się uda https://lubimyczytac.pl/ksiazka/214868/unicestwienie Dzięki! Dardę przeczytałem jakiś czas temu, rzeczywiście, niezłe! Natomiast Unicestwienie brzmi świetnie, ale niestety - niewydany w formacie ebookowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas Shelby Napisano 31 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2020 U mnie Erich Maria Remarque - "Gam", co prawda w wersji elektronicznej, ale zniosę i to. Swoją drogą, w mojej ocenie warte polecenia jeszcze inne książki tego autora, jak: "Noc w Lizbonie", "Łuk triumfalny". Wydaje mi się, że ten autor przewinął się już w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 31 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2020 Z takich klimatów, to polecam jeszcze Głód Grahama Masterton. Da się dostać jako ebook. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Dzisiaj skończona. Ja dałem się oczarować Bardzo przyjemna lektura, zwłaszcza jeżeli ktoś lubi grecką mitologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Mam nadzieję, że dałeś się oczarować z umiarem, nie zamieniono Cię w wieprza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi