CzyDe Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Francja też miała parę lat temu obniżony rating i jakoś nic strasznego się nie stało... poza rekordowym bezrobociem i ogólną ekonomiczną depresją. Więc może i Polska wyjdzie obronną ręką. Obawiam się, że nie obniżenie ratingu było przyczyną kłopotów gospodarki Francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Myślę, że tu nie ma prostej przyczynowo-skutkowej reakcji. Problemy zaczęły się przed obniżeniem ratingu, z ich powodu rating został obniżony, co jeszcze pogłębiło problemy, bo odstraszyło inwestorów. Natomiast według wielu analityków, co mnie osobiście cokolwiek dziwi, jako osobę znającą francuskie realia, obecne problemy z bezpieczeństwem są pokłosiem problemów ekonomicznych, a w szczególności bezrobocia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Hmm, ja realiów nie znam pewnie nawet w ułamku w takim stopniu jak Ty, ale dla mnie taki ciąg przyczynowo-skutkowy jest dość logiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Obecne problemy ekonomiczne, nie tylko Europy, są pokłosiem etatyzmu głęboko zakorzenionego w głowach wielu polityków. W skali globalnej istotnym problemem jest mechanizm kreacji pieniądza / rola współczesnych banków centralnych. Mamy bardzo nieciekawe czasy. to tak w skrócie. Postaram się dołączyć do dyskusji w wątku, w miarę możliwości. W międzyczasie polecam książkę, lekturę obowiązkową : http://prohibita.pl/p003,ksiazka.html# Bezpłatny fragment w PDF: http://prohibita.pl/upd_cnt/attch/atc_pro/bastiattom1.pdf (na stronie nr. 12 jest "rozbita szyba" którą trzeba! przeczytać) O autorze: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Bastiat 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Dzięki, damiance, chętnie poznam Twoją opinię i skorzystam z Twojej wiedzy. A książki poszukam po francusku, bo zaintrygowałeś mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Dzięki, damiance, chętnie poznam Twoją opinię i skorzystam z Twojej wiedzy. A książki poszukam po francusku, bo zaintrygowałeś mnie! Proszę bardzo, Co do wersji w oryginalnym brzmieniu - zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 http://oll.libertyfund.org/titles/2393- tu można znaleźć prace Bastiata po angielsku, gdyby ktoś szukał, w tym samym serwisie jest też francuski oryginał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 21 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2016 Bastiata świetnie się czyta. W moim odczuciu jego dzieła są genialne w swojej prostocie i ponadczasowości. Jako rozwinięcie polecam też Ekonomię w jednej lekcji Hazlitta. Nie wiem czy to zgodne z regulaminem, jeżeli nie proszę edytować ten fragment. Bardzo bogaty zbiór literatury ekonomicznej można znaleźć na Facebooku, profil Biblioteka Libertarian (https://m.facebook.com/bibliotekalibertarian/) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 23 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2016 Odpowiedź z tematu Humor na wpis kolegi @Beny23 Poznałem ostatnio Kevina który założył http://ashineandco.com/ 20 lat temu. Zaczął z jednym stoiskiem w San Francisco a teraz ma już jedno w NYC i 3 w San Francisco. Pracuje cieżko i zatrudnia ludzi ma zasadzie partnership dając udziały po czasie próbnym. Rozwijają się świetnie i maja wiernych klientów. Chętnie zainwestowałbym w taką firmę w Warszawie. Tylko ciekawe czy rynek jest dość szeroki bo jak ludzie chodzą w butach z Kazaara które kosztują 50zl to nie kalkuluje im się pucowanie buta za 10-15zl plus napiwek.@Beny23 @Beny23 Trudno mi powiedzieć jak z tym w Warszawie. Pielęgnacja butów przestała być w obrębie naszego obszaru kulturowego kwestią konieczności i jej brak mieści się niestety w ramach niepisanego kodeksu kultury osobistej. Zaniedbane buty są co najmniej nie zauważane. Pomimo to w gospodarczo dobrze rozwiniętych regionach a szczególnie w metropoliach jest możliwość kreowania popytu na wiele rzeczy czy usług niepotrzebnych, jeżeli pasują w obraz tzw. urban-lifestylu. Usługi pucybuta na pewno pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 23 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2016 ostatnio widziałem stanowisko pucybuta w Galerii Mokotów w Warszawie, kolejki nie było marginalizacja roli pucybuta była wprost proporcjonalna do jakości ciągów komunikacyjnych, a tym samym mniejszego ubłocenia obuwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 23 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2016 Nie wiem jak On na tym wychodzi, ale ten pucybut jest/bywa w GM od wielu lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 ... zatem nie jest to "amerykański sen" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 http://m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,19555043,zagraniczne-sklepy-internetowe-tez-zaplaca-podatek.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=BizTechLink http://biznes.pl/magazyny/handel/podatek-obrotowy-co-jest-w-projekcie-ustawy/0echm2 Ciekawe jak w końcu będzie. Suitsupply czy Herring zapłacą podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 http://m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,19555043,zagraniczne-sklepy-internetowe-tez-zaplaca-podatek.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=BizTechLink http://biznes.pl/magazyny/handel/podatek-obrotowy-co-jest-w-projekcie-ustawy/0echm2 Ciekawe jak w końcu będzie. Suitsupply czy Herring zapłacą podatek? Myślę, że w handlu detalicznym jesteśmy tak mało atrakcyjnym rynkiem, że szybciej zobaczymy kartkę "tych klientów nie obsługujemy" niż to , że ktoś wprowadzi zmiany w systemie naliczania ceny specjalnie dla naszego podatku. Wyjdzie z tego takie ciche embargo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 Tak też niestety mogłoby być. Ewentualnie tylko największym będzie się chciało w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 Będzie na eBay "We don't send to Italy and Poland"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 za to zwiększymy konkurencyjność naszej gospodarki, na forum powstaną wątki o Lasockim i CCC, a temat o Nord będzie bił rekordy popularności ... dziki kraj a tak poważnie, to nie sadzę, aby w UE to przeszło w proponowanym kształcie (cokolwiek absurdalna konstrukcja), o ile komuś bedzie się jeszcze chciało o nas powalczyć - na razie to życzeniowe pomysły mało ogarniętych urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Dramat, po prostu dramat. Sprzedano ludziom głupi podatek pod płaszczykiem walki z kapitałem zagranicznym, a wali we wszystko niczym taran. W rzeczywistości chodzi tylko o kasę. A przecież wystarczyło podnieść VAT zamiast wprowadzać taką głupią konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Jestem zwolennikiem wolnego rynku i na wszelkie podatki patrzę bykiem. Tak też jest w przypadku tego nowego podatku "od marketów". Ale jakoś takiego Lidla mi nie żal, kiedy czytam, że na ekspansję otrzymał finansowanie z publicznych środków (Bank Światowy i EBOIR) na poziomie prawie 1.000.000.000 USD (http://www.theguardian.com/business/2015/jul/02/lidl-1bn-public-development-funding-supermarket-world-bank-eastern-europe) Jakoś Biedronka, Żabka, czy inne Chaty Polskie, nie mówiąc o panach Zbyszkach ze sklepu naprzeciwko, nie mogą liczyć na finansowanie ekspansji ze środków publicznych... Od kiedy dowiedziałem się o tej pomocy publicznej dla Lidla, przestałem tam kupować. Więc jak choćby malutka część tej kasy zostanie przepompowana do polskiego budżetu, to będę miał lekki ubaw. Dziękujemy Ci, Banku Światowy i Angelo Merkel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Chodziło mi tylko o to, żeby zagraniczne sklepy internetowe nie zrezygnowały z wysyłki do Polski ze względu na biurokrację, bo ewentualnie sam koszt podatku można przerzucić na klienta. Odpowiednie dostosowanie cen, to też oczywiście koszt, bo algorytmy sklepu muszą to liczyć. Jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie. Na temat danego projektu RZĄDOWEGO różni członkowie RZĄDU potrafią wygłaszać inne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 @Marcin_L: ale gdzie jest sprzeczność pomiędzy podatkami, a wolnym rynkiem? dziś wymyślanie podatku od sklepów wielkopowierzchniowych (czyt. od sklepów kapitału zagr.) jest prostym i głupiutkimi pomysłem - bo i tak zapłaci konsument. A tupanie "krótka nóżką", czy walenie butem w stół, jest dziecinne. Niedawno był krzyk po tej stronie Odry o płacę minimalną dla kierowców, pracujących na terenie DE. Niech nasi sąsiedzi wymyślą coś dot. produktów rolnych i ugotujemy się we własnym sosie. My byśmy chcieli być w UE i w niej nie być w pewnych kwestiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 My byśmy chcieli być w UE i w niej nie być w pewnych kwestiach. Dokładnie tak to działa - przepisy są dla leszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Niektórym się wydaje, że bycie w UE to dostawanie dotacji, ale traktaty już są nieważne, bo przecież jesteśmy suwerennym państwem. Trzeba było nie podpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Niektórym się wydaje, że bycie w UE to dostawanie dotacji, ale traktaty już są nieważne, bo przecież jesteśmy suwerennym państwem. Trzeba było nie podpisywać. Sorry, ale to jest bardzo naiwne podejście. To jest bardziej złożone, chyba za bardzo na dyskusję na tym forum. I nie chodzi tylko o Polskę - właściwie każdy kraj ma coś za uszami. Cała UE to jest arena zapasów, negocjacji, lobbingu itp. To nie jest jakiś raz na zawsze ustalony ład, który "się podpisało". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Może faktycznie za bardzo to uprościłem i nie chodziło mi o to, że nie można zmieniać raz ustalonego ładu. Bardziej miałem na myśli to, że według mnie obecność kraju w jakimkolwiek stowarzyszeniu jest w pewnym sensie rezygnacją z części suwerenności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi