flozbi Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiekw_wawa Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Witam Nawiązując do moich do moich wczorajszych postów: Okazuje się, że krople wody pozostawiają ciemne plamy na skórze buta (jak na zdjęciu), po wyschnięciu znikają. Wysłałem zapytanie do producenta butów odnośnie pasty jakiej mam używać do pielęgnacji, bo ta którą stosuje "nie trzyma" się skóry. W odpowiedzi dostałem odpowiedź, ponieważ buty są z membraną Gore-Tex zalecają zastosowanie środka "np. http://www.collonilonline.pl/pl/p/Pasta-do-butow-Collonil-Waterstop-Colours-75-ml/12" Pytanie, czy zastosowanie "rekomendowanego" środka zapewni, że nie będą pojawiać się takie "plamy"? Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale membrana Gore-Tex nie nie a znaczenia jeśli chodzi o "przyswajalność" środków czyszczących przez skórę, to rodzaj skóry i jej sposób wykończenia decyduje, czy pasta będzie się go trzymać czy nie. Stąd moje też pytanie, czy dla butów ze skóry licowej stosuje się jakieś specjalne jej rodzaje, wykończenia? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Czy możesz wyjaśnić dlaczego kupiłeś klasyczne buty z Gore-tex'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiekw_wawa Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Czy możesz wyjaśnić dlaczego kupiłeś klasyczne buty z Gore-tex'em? Witam Pierwszy model tej firmy kupiłem jakieś 13 lat temu w Hiszpanii, nawet nie bardzo przywiązując wagę do tego że jest tam Gore-Tex. Ponieważ były bardzo wygodne więc jak mówiąc przyzwyczajenie drugą natura człowieka, mam już 5 buty tej firmy. Niestety o ile wszystkie poprzednie były czarne, to teraz kupiłem "brązowe", pierwszy raz w tym kolorze i jak widać mam "problem" Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Użytkujesz te buty latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiekw_wawa Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Użytkujesz te buty latem? Witam Jeżeli pytasz się o model. Tak. Te są "nowe" więc jeszcze nie miałem okazji, dopiero 2 tydzień w nich chodzę. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Powiem Ci tak - sam od wielu lat użytkuję obuwie z membraną Gore-tex, z tym, że są to trekingowe Meidle. O ile widzę sens zastosowania tej membrany w butach, w których cały dzień spędzam w błocie lub mokrym śniegu, o tyle nie widzę sensu zastosowania w Twoim przypadku. Membrana ma wyłącznie uchronić Twoją stopę od zmoczenia, ale dopiero wtedy kiedy woda przejdzie przez skórę do środka cholewki. Nie sądzę abyś klasyczne obuwie przemoczył do tego stopnia. Ponadto producent membrany zapewnia, że nie zmniejsza ona oddychalności - jest to mit. Mebrana jest gruba i znaczącą obniża oddychalność obuwia. Osobiście poza zimą używa Meidle bez mebrany ponieważ jest w nich zbyt gorąco, tym bardziej nie widzę jej zastosowania w letnich klasycznym obuwiu. Kosmetyki, które polecił Ci producent nie mają nic wspólnego ze skóra zastosowaną w butach. Jest to uniwersalny preparat do stosowania w butach z Gore-tex'em mający na celu zabezpieczenie cholewki bez zmniejszenia oddychalności całego buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Wczoraj oddałem nowe buty http://patine.pl/patine-p002.html szewcowi do podzelowania. Wspomniał, ze musi wymienić obcas, czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Zapytaj go po prostu o powód potrzeby takiej wymiany, nie jest to normalne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lapser Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Jaki kolor kremu Saphir będzie optymalny dla tego buta http://sklep.klasycznebuty.pl/478,berwick-3010-dark-brown.html?sLang=pl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Na podstawie tych zdjęć wybrałbym średni brąz nr 37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Jak często myć buty mydłem do skór? raz na kwartał, raz na rok? nie wiem czemu wszyscy tu używają renowatora do czyszczenia.... a ja uważam że jak coś czyści i odżywia to albo nie czyści albo nie odżywia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 a kto czyści renowatorem? mowa raczej o reno-mat <- inny preparat, mocniejszy od mydła czy płynów do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srodkowy Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 http://pastadobutow.pl/05_jak-zadbac-o-nowa-pare-butow.html- pkt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 tak, tylko nie jest to środek przeznaczony do czyszczenia, a mający takie właściwości (na karcie produktu oznaczonego na najniższym poziomie) http://multirenowacja.pl/renowator-50ml-saphir-renovator-krem-do-skor-licowych.html dla porównania Renomat http://multirenowacja.pl/renomat-saphir-100-ml-plyn-czyszczacy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Jak często myć buty mydłem do skór? raz na kwartał, raz na rok? nie wiem czemu wszyscy tu używają renowatora do czyszczenia.... a ja uważam że jak coś czyści i odżywia to albo nie czyści albo nie odżywia Nie istnieje zasada mówiąca o częstotliwości czyszczenia, sam musisz zdecydować i pewnie zależy to od intensywności użytkowania danej pary butów. Tak jak pisał Hargin, renowator ma właściwości czyszczące (zostają ślady wcześniej nałożonych kosmetyków na szmatce), ale nie służy do czyszczenia, tylko do odżywienia i przygotowania skóry do nałożenia kosmetyków na świeżo. Według mnie moc środków czyszczących przedstawia się następująco (od najsłabszego pod kątem usuwania starych warstw kosmetyków): 1. Mydło do skór. 2. Cleaner w płynie np. Tarrago Universal Cleaner. 3. Saphir Renomat. Przy czym różnica pomiędzy punktem 2, a 3 jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Do listy dodaj jeszcze creme universalle. http://multirenowacja.pl/creme-universelle-150-ml-krem-balsam-do-skor-czysci-i-odzywia-saphir.html Używam go od kilku lat - dobry środek odżywiająco-czyszczący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Wydaje mi się jednak, że Creme Universalle ma podobne właściwości jak renowator. Używam go do pielęgnacji teczki i portfeli. Nic więcej poza tym środkiem nie nakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Ja w sumie używam go zamiast renomatu (jest dużo łagodniejszy i przy okazji ładnie odżywia skórę) od czasu kiedy została mi po renomacie trwała plama na butach. Daniel co prawda buty mi uratował (patynując je), ale podchodzę teraz dużo ostrożniej do tego środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Ja nigdy nie miałem żadnych złych doświadczeń z renomatem. Może dlatego, że wszyscy ostrzegają, że jest to bardzo mocny środek, więc zawsze używałem go delikatnie i w małych ilościach. A z mydłem, mimo że jest teoretycznie łagodniejsze i bezpieczniejsze zdarzyło mi się trochę uszkodzić buta - zbyt mocno tarłem gąbką przy czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Dzięki Aron za obszerne odpowiedzi. Mam teraz clenaer Tarrago, ale chcę kupić mydło, cleaner i szmatka jakoś dziwnie, może gąbką by się lepiej myło. A o renowator zapytałem, bo w wielu wątkach jest polecany do czyszczenia. Swój zestaw podstawowy już mam, ale będę rozwijał. Pewnie się skończy jak z car detailingiem. Z jednego wosku Meguiars do całej szafy od podłogi aż po sufit, aż po zmądrzenie ze 5 kosmetyków wystarczy dla normalnej pielęgnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 a ja przy renowacji galanterii daję i renowator i cream universalle - IMHO najlepszy efekt końcowy (testowałem również oba osobno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 10 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2016 Dam jeszcze dobrą radę. Nie używajcie renowatora na rękawiczkach. Moim ewidentnie zaszkodził, po pierwszym deszczu były jak skorupa. Nie czyszczone wyglądają lepiej. a przynajmniej wnętrza omijajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 W jakim celu chcesz zelować nowe buty?Bo tak mówi szkoła falenicka. A można przy okazji jeszcze obcas wymienić Podczas gdy otwocka, mówi by tego nie robić tylko kupić buty na takiej podeszwie jak trzeba. Albo na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 11 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2016 W takim celu, że zęby jeszcze mam swoje, a na skórzanej podeszwie ślizgałem się jak na łyżwach, szybko można fiknąć koziołka. Buty odebrałem i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi