pafcio0 Napisano 8 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2013 Pięknie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2013 Używam kremów do obuwia saphir i tarrago, a do ich nakładania specjalnych aplikatorów z gąbeczkami. Takie same, choć "wbudowane" aplikatory są w wersjach płynnych renowatorów do obuwia. Dzisiaj już drugi raz znalazłem na gąbeczce białe kolonie pleśni! Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy to może być niebezpieczne dla butów? Spleśniałe rzeczy oczywiście out do kosza, na żadnej z par butów nie ma pleśni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 9 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2013 Ja polecam stosowanie dobrej bawełny jednak. Stosowanie aplikatorów wymusił poniekąd rynek - szybko, jak najszybciej i wygodnie. Jednorazowo ... no "kilkurazowo" w sumie jeszcze się sprawdza, ale na dłuższą metę zużywają się, a wilgoć robi swoje i pozostaje śmietnik właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2013 Ja polecam stosowanie dobrej bawełny jednak. Stosowanie aplikatorów wymusił poniekąd rynek - szybko, jak najszybciej i wygodnie. Jednorazowo ... no "kilkurazowo" w sumie jeszcze się sprawdza, ale na dłuższą metę zużywają się, a wilgoć robi swoje i pozostaje śmietnik właśnie. Czyli rozumiem, że aplikatory często właśnie mają an sobie kolnie pleśni po pewnym czasie? Czy słyszałeś, aby pleśń przeniosła się na buty? I czy jest możliwe, aby pleśń przetrwała i rozwijała się w kremie tarrago/saphir? W końcu są robione z naturalnych składników, więc może grzyby znajdują tam jakaś pożywkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 9 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2013 Czyli rozumiem, że aplikatory często właśnie mają an sobie kolnie pleśni po pewnym czasie? Nie, "szczerze pisząc" nie spotkałem się z takim przypadkiem. Raczej szybciej wysychają i zużywają się. Aczkolwiek jestem w stanie sobie wyobrazić, że i pleśń może je chwycić. Czy słyszałeś, aby pleśń przeniosła się na buty? Tu na forum problem z pleśnią w całej kolekcji butów miał jeden z kolegów, ale z tego co pamiętam atakowała od podeszw i nie sądzę, by miało to związek ze środkami do pielęgnacji. I czy jest możliwe, aby pleśń przetrwała i rozwijała się w kremie tarrago/saphir? Nie doświadczyłem i nie przypominam sobie tego typu przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2013 Pytanie - jak i czym czyścić wnętrze buta, czym usuwać kurz który się nagromadził na czubku? Czy lekko nawilżona szmatka wodą z mydłem będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2013 A nie lepiej zapobiegać? Czyste skarpetki, umyte nogi? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2013 Pytanie - jak i czym czyścić wnętrze buta, czym usuwać kurz który się nagromadził na czubku? Czy lekko nawilżona szmatka wodą z mydłem będzie ok? Szkody być nie powinno, byle z wodą nie przeginać. Ja stosuję delikatniejsze cleanery do tego celu, np. Tarrago Universal Cleaner, lub Tarrago Shampoo: http://multirenowacja.pl/universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html http://multirenowacja.pl/shampoo-200ml-pianka-do-czyszczenia-skor-gladkich-licowych-zamszu-i-nubuku.html A nie lepiej zapobiegać? Czyste skarpetki, umyte nogi? ;) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2013 Pytanie - jak i czym czyścić wnętrze buta, czym usuwać kurz który się nagromadził na czubku? Czy lekko nawilżona szmatka wodą z mydłem będzie ok? 1. wstępnie kurz ze środka buta, z trudno dostępnych miejsc, najłatwiej na sucho usunąć małą szczoteczką na rączce - do czego idealna jest btw szczoteczka do zębów 2. następnie, szmatka + sucha pianka (jak wyżej polecana przez Daniela) Ja stosuję "leather soap" z linii Leather Care Tarrago, ale tego już nie widzę na stronie w ofercie, Strzelam że Tarrago Shampoo to bardzo podobny lub identyczny środek... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 24 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2013 Ja stosuję "leather soap" z linii Leather Care Tarrago, ale tego już nie widzę na stronie w ofercie, Strzelam że Tarrago Shampoo to bardzo podobny lub identyczny środek... Potwierdzam - Leather Soap to było w zasadzie Tarrago Shampoo w opakowaniu z linii dedykowanej dla skórzanych tapicerek i galanterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 24 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2013 Czy ktoś z Was posiada i może przelinkować proces czyszczenia butów lakierowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 24 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2013 Tam jakiejś wielkiej filozofii nie ma: 1. Szmatka i czyszczenie 2. Płyn typu: Vernis Rife Saphir http://multirenowacja.pl/vernis-rife-100ml-plyn-do-skor-lakierowanych-saphir.html Patent Leather Tarrago (ewentualnie kremy do skór lakierowanych) http://multirenowacja.pl/pasta-do-skor-lakierowanych-75ml-tarrago-patent-leather.html 3. Polerowanie Przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 24 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2013 Dzięki. Filmik wiele daje niż relacje foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2013 Czy ktoś korzystał z ponoć rewelacyjnej ściereczki do polerowania m. in. obuwia marki Selvyt? http://www.selvyt.co.uk Sądząc po recenzjach na Amazonie, robi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 A czym się różni od szmatki jaką dostaję np. razem z okularami? A tak przy okazji czy ktoś próbował polerować irchą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Z okularami dostajesz z mikrofibry, a ta jest z bawełny. A poważnie - nie wiem, dlatego pytam czy ktoś może potwierdzić różnicę jakościową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktor Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Przyjechały do mnie wczoraj z Włoch piękne (moim zdaniem) brązowe oxfordy. Chodziłem w nich w domu, żeby je rozchodzić i ubabrałem je zupą z dyni. Wyczyściłem nadgorliwie szmatką i w miejscach zabrudzenia pojawiły się jasne plamy. Co radzicie? Pasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Najpierw wyczyść i odtłuść. Tak w ciemno (bez fotki) to: Renomat + krem Pommadier Na końcu ewentualnie pasta woskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goblinn Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Jeśli chodzi o krawędzie to da się osiągnąć ten sam efekt używając pasty z saphira (tej samej co do butów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Jeśli chodzi o krawędzie to da się osiągnąć ten sam efekt używając pasty z saphira (tej samej co do butów)? Jeżeli chcesz je ładnie wypolerować możesz spróbować użyć wosku pszczelego na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goblinn Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Jeśli chodzi o krawędzie używamy produktu do krawędzi: http://multirenowacja.pl/wosk-szewski-koloryzujacy-do-podeszw-i-obcasow-tarrago.html Dzięki, tylko szkoda, że dopiero dziś się dowiedziałem o istnieniu tego produktu, a zamówienie mi wczoraj przyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goblinn Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 No właśnie pewnie tak będzie. Na razie sobie tylko powąchałem produkty i na dniach ruszam z zabawa pełną parą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Sierpień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Na razie sobie tylko powąchałem produkty ... Sporo osób to robi hahah I jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi