Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewne podejrzenia. Ja mam z Renomatem dobre doświadczenia na butach klasy Markowskiego. Jednak gdy użyłem ich gościnnie na damskich kozakach z Venezii, buty wyraźnie zjaśniały. Wygląda mi na to, że jeśli skóra jest kiepskiej jakości i tylko powierzchownie wybarwiona, może mieć miejsce sytuacja opisana przez kolegę.

Opublikowano

Mam pewne podejrzenia. Ja mam z Renomatem dobre doświadczenia na butach klasy Markowskiego. Jednak gdy użyłem ich gościnnie na damskich kozakach z Venezii, buty wyraźnie zjaśniały. Wygląda mi na to, że jeśli skóra jest kiepskiej jakości i tylko powierzchownie wybarwiona, może mieć miejsce sytuacja opisana przez kolegę.

Panie często zgłaszają się do nas z butami tej marki. Odbarwienia czyni na tych skórach nie tylko Renomat. Na nich należy stosować raczej delikatne kremy.

No i próba na skrawku przed użyciem - podstawa!

Opublikowano

Niedawno kupiłem burgundowe chukka boots u Herringa - http://www.herringshoes.co.uk/product-i ... =2&stype=1

Jak należy o nie dbać i jakie produkty do nich polecacie? Zazwyczaj dołączali jakiś produkt do pielęgnacji, ale tym razem nic takiego nie było w opakowaniu. ;)

1. Czyszczenie - Omnidaim + szczotka do skór szorstkich

2. Renowacja koloru - Suede Renovetine (w kolorze, jeżeli to możliwe - jeżeli nie to bezbarwny)

3. Zabezpieczenie przed wilgocią i zabrudzeniami - Nano Protector

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja stosuje Creme Universelle od kilku miesięcy regularnie i z butami nic złego się nie dzieje :-)

Dokładnie. Z mojego niewielkiego, ale jednak kilkuletniego doświadczenia, wynika, że podział kremów na galanterię skórzaną i buty to taki chwyt marketingowy :). Ja na przykład od trzech lat używam do konserwacji mojej torby Shoe Cream Tarrago koloru rodzynkowego, który kupiłem pierwotnie do butów. Utrzymuje skórę elastyczną i odżywioną, w moim osobistym odczuciu dużo głębiej wnika niż krem saphira (tak dobrze jak renowator), a torba z upływem czasu pięknie się patynuje.

Opublikowano

Witajcie,

mam pytanie kupiłem dwa dni temu dwie pary nowych czarnych butów, sprzedawczyni w sklepie poleciła mi je najpierw natłuścić twierdząc, że są suche, ja natomiast zauważyłem oprócz tego, że one w tym sklepie wszystkie buty traktują takim paskudztwem co się nazywa pasta w gąbce by się świeciły. Stąd moje pytanie co mam kolejno zrobić by nie zniszczyć butów, czy na początku potraktować je renomatem by oczyścić je z ewentualnych past nałożonych przez owe ekspedientki, potem potraktować je tłuszczem dubbinem, później czarnym pommadierem a potem pastą woskową? Czy inaczej co radzicie?

Opublikowano

Kolego, jest osobny dział dotyczący tematu butów, a w nim jest osobny dział dotyczący pielęgnacji butów. Tak więc polecam właśnie tam skierować się z tym pytaniem, a na przyszłość poświęcić trochę czasu na zapoznanie się ze struktórą forum i nie dokładać moderatorom pracy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam forumowiczów. Jest to mój pierwszy post i od razu jest to pytanie z cyklu "proszę o radę/pomoc";). Zakupiłem obuwie w sklepie Pierre Cardin, jednak ekspedientka nie potrafiła mi wyjaśnić w jaki sposób mam pielęgnować obuwie. Stąd też trafiłem na to forum i czytając rady Panów postanowiłem poprosić o radę. Poniżej przesyłam linka do modelu jaki posiadam (kolor jest szary).

http://www.e-pauloadriani.pl/produkt/buty_meskie_pierre_cardin_wiosna_lato_2011_____.php

Dodam, iż nie wiem jaką pastę dobrać i jaka powinna być. Jak pastować i czy pastować. czy ktoś może pomóc?

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czegoś tutaj nie rozumiem. Trafiłem na to forum bo: "But w Butonierce BSC to stowarzyszenie, które skupia miłośników klasycznej elegancji. Promujemy nie tylko elegancki wizerunek, lecz także postawę i nastawienie wobec życia – etykietę i savoir vivre." i dlatego że szukałem porady (jak wielu tych, którzy tutaj się udzielają/pytają) a cenię sobie miłośników-specjalistów którzy się tutaj wypowiadają. Znajduje się tutaj wiele pytań odnośnie skóry, drewna do prawideł, materiałów na koszule, szczotki i wiele innych wątków wokół elegancji i stylu życia. Pojawiają się tutaj różne zdjęcia - nawet takie gdzie członkowie forum mają zbyt ciasne spodnie i widać cameltoe co zdecydowanie wykracza poza ramy jakiejkolwiek elegancji a mimo to polewa się lukier na tego typu wygląd.

Rozumiem że jestem nowy więc i powitanie jest ciepłe jak widzę. Żeby była jasność nie biorę tego do siebie ale jest taka funkcja jak priv gdy z merytoryki schodzi się na emocjonalizmy. 

Podsumowując "nastawienie wobec życia – etykietę i savoir vivre" warto wcielać również w sieci (dotyczy nie wszystkich członków forum).

Pozdrawiam

"

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Pytałem jedynie o rodzaj konserwacji skóry a nie o zdanie na temat preferencji wizualno-estetycznych. Mimo to dziękuję za odpowiedź.

krem do skór typu uniwersalny Saphir / Tarrago będzie ok. I również do innych rzeczy wykorzystasz. Co do samych butów - pomijając wzornictwo - wielkim minusem jest "podszewka" z materiału. W środku porządnych butów powinna być skór, nic więcej.

pozdrawiam,

D

• Oceniam pozytywnie 3