Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Post @Servetch jest chyba podszyty odrobiną wysublimowanego żartu ;) (szydery ;) ). Przynajmniej ja tak go odebrałem. Mnie też "dziwią" posty typu: "kupiłem buty takie i takie, użyłem kremu, wosku, nanoprotektora i ... chgw czego jeszcze. Ale w prognozie pogody zapowiadają opady deszczu, śniegu z deszczem i śniegu. Na ulicach i chodnikach sypia piasek z solą. Czy mogę wyjść w moich butach na zewnątrz?" Nie, nie możesz, buty należy postawić na domowym ołtarzyku i oddawać im cześć - od czasu założyć na nogi, strzelić fotkę i do neta wrzucić ;) . Buty stworzono chyba po to by w nich chodzić (niezależnie od warunków) i by chroniły stopy/nogi człowieka przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi. 

• Like 1

Ja bym zrobił tak:

jeśli prawidła kupujesz do trzewików bądź innych wysokich butów to wziąłbym ten mniejszy rozmiar jako że do trzewików zazwyczaj powinno dobierać się prawidła nieco mniejsze (ja mam do trzewików roz. 40 prawidła roz. 39)

Jeśli natomiast prawidła kupujesz do półbutów lub innych niskich butów to wziąłbym ten większy rozmiar.

Dodatkowo należy dodać, że ten większy rozmiar prawideł może po czasie nieco rozciągnąć skórę buta, a co za tym idzie - rodzi się pytanie czy but jest na Ciebie idealny, nieco za duży lub nieco za mały.  

Decyzję podjąłbym na podstawie odpowiedzi na dwa wyżej opisane problemy.

Pozdrawiam🙂

• Like 1

18 minut temu, rupoyter napisał:

Ja bym zrobił tak:

jeśli prawidła kupujesz do trzewików bądź innych wysokich butów to wziąłbym ten mniejszy rozmiar jako że do trzewików zazwyczaj powinno dobierać się prawidła nieco mniejsze (ja mam do trzewików roz. 40 prawidła roz. 39)

Jeśli natomiast prawidła kupujesz do półbutów lub innych niskich butów to wziąłbym ten większy rozmiar.

Dodatkowo należy dodać, że ten większy rozmiar prawideł może po czasie nieco rozciągnąć skórę buta, a co za tym idzie - rodzi się pytanie czy but jest na Ciebie idealny, nieco za duży lub nieco za mały.  

Decyzję podjąłbym na podstawie odpowiedzi na dwa wyżej opisane problemy.

;Pozdrawiam🙂

:D

Cześć. Ostatnio czyscilem swoje New balance 754 widoczne na zdjęciu tarrago cleanerem i zrobiły się lekkie przebarwienia. Chciał bym te buty czymś wypastować aczkolwiek raz że nie wiem jakiej pasty użyć a dwa nie wiem jakiej szczotki do tego użyć.

Proszę o poradę jakiej pasty użyć. Niby na stronie pisze że to buty ze skóry licowej.

Polecana pasta w miarę nie droga oraz jaką szczotkę do tego kupić? Czy pastę nakładam na szczotkę czy na buty?

Jakieś porady dla laika?

Później chce buty zabezpieczyć tarrago nano protectem.

IMG_20190119_165305.jpg

IMG_20190119_165258.jpg

58 minut temu, Madmx napisał:

Cześć. Ostatnio czyscilem swoje New balance 754 widoczne na zdjęciu tarrago cleanerem i zrobiły się lekkie przebarwienia. Chciał bym te buty czymś wypastować aczkolwiek raz że nie wiem jakiej pasty użyć a dwa nie wiem jakiej szczotki do tego użyć.

Proszę o poradę jakiej pasty użyć. Niby na stronie pisze że to buty ze skóry licowej.

Polecana pasta w miarę nie droga oraz jaką szczotkę do tego kupić? Czy pastę nakładam na szczotkę czy na buty?

Jakieś porady dla laika?

Później chce buty zabezpieczyć tarrago nano protectem.

Cześć. W przyszłości najpierw wykonaj próbę każdego preparatu na niewidocznym fragmencie buta, np. na języku.

Moim zdaniem powinieneś użyć kremu, a nie pasty. 

Tańsza opcja https://multirenowacja.pl/shoe-cream-tarrago-50ml-krem-do-skor-90-kolorow.html

Droższa opcja https://multirenowacja.pl/saphir-pommadier-50ml-krem-do-obuwia-butow.html

Pamiętaj, żeby dobrze dobrać kolor kremu, możesz też napisać do supportu Multirenowacji o pomoc w doborze.

Krem możesz nakładać taką szczotką https://multirenowacja.pl/szczotka-do-nakladania-kremow-tarrago.html, ale bez problemu znajdziesz tańsze np. w supermarketach. 

5 minut temu, lubo69 napisał:

Te NB wyglądają na nubuk; krem je „zlicuje”.

Na stronie piszą że to skóra licowa. Nabuk podobny jest ponoć do zamszu tylko maniejsze te takie włoski.

Ok kupię te droższa opcję. Po wyczyszczeniu tym cleanem właśnie pojawiły się takie dziwne przebarwienia. Być może buty w sklepie były pastowane i teraz to się zmyło.