Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam kremów do obuwia saphir i tarrago, a do ich nakładania specjalnych aplikatorów z gąbeczkami. Takie same, choć "wbudowane" aplikatory są w wersjach płynnych renowatorów do obuwia. Dzisiaj już drugi raz znalazłem na gąbeczce białe kolonie pleśni! Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy to może być niebezpieczne dla butów? Spleśniałe rzeczy oczywiście out do kosza, na żadnej z par butów nie ma pleśni...

Opublikowano

Ja polecam stosowanie dobrej bawełny jednak. Stosowanie aplikatorów wymusił poniekąd rynek - szybko, jak najszybciej i wygodnie.

Jednorazowo ... no "kilkurazowo" w sumie jeszcze się sprawdza, ale na dłuższą metę zużywają się, a wilgoć robi swoje i pozostaje śmietnik właśnie.

Opublikowano

Ja polecam stosowanie dobrej bawełny jednak. Stosowanie aplikatorów wymusił poniekąd rynek - szybko, jak najszybciej i wygodnie.

Jednorazowo ... no "kilkurazowo" w sumie jeszcze się sprawdza, ale na dłuższą metę zużywają się, a wilgoć robi swoje i pozostaje śmietnik właśnie.

Czyli rozumiem, że aplikatory często właśnie mają an sobie kolnie pleśni po pewnym czasie? Czy słyszałeś, aby pleśń przeniosła się na buty? I czy jest możliwe, aby pleśń przetrwała i rozwijała się w kremie tarrago/saphir? W końcu są robione z naturalnych składników, więc może grzyby znajdują tam jakaś pożywkę?

Opublikowano

Czyli rozumiem, że aplikatory często właśnie mają an sobie kolnie pleśni po pewnym czasie?

Nie, "szczerze pisząc" nie spotkałem się z takim przypadkiem. Raczej szybciej wysychają i zużywają się. Aczkolwiek jestem w stanie sobie wyobrazić, że i pleśń może je chwycić.

Czy słyszałeś, aby pleśń przeniosła się na buty?

Tu na forum problem z pleśnią w całej kolekcji butów miał jeden z kolegów, ale z tego co pamiętam atakowała od podeszw i nie sądzę, by miało to związek ze środkami do pielęgnacji.

I czy jest możliwe, aby pleśń przetrwała i rozwijała się w kremie tarrago/saphir?

Nie doświadczyłem i nie przypominam sobie tego typu przypadków.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie - jak i czym czyścić wnętrze buta, czym usuwać kurz który się nagromadził na czubku? 

Czy lekko nawilżona szmatka wodą z mydłem będzie ok? 

Szkody być nie powinno, byle z wodą nie przeginać.

Ja stosuję delikatniejsze cleanery do tego celu, np. Tarrago Universal Cleaner, lub Tarrago Shampoo:

http://multirenowacja.pl/universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html

http://multirenowacja.pl/shampoo-200ml-pianka-do-czyszczenia-skor-gladkich-licowych-zamszu-i-nubuku.html

A nie lepiej zapobiegać? Czyste skarpetki, umyte nogi? ;) ;) :D

:D :D :D

Opublikowano

Pytanie - jak i czym czyścić wnętrze buta, czym usuwać kurz który się nagromadził na czubku? 

Czy lekko nawilżona szmatka wodą z mydłem będzie ok? 

1. wstępnie kurz ze środka buta, z trudno dostępnych miejsc, najłatwiej na sucho usunąć małą szczoteczką na rączce - do czego idealna jest btw szczoteczka do zębów ;)

2. następnie, szmatka + sucha pianka (jak wyżej polecana przez Daniela)

Ja stosuję "leather soap" z linii Leather Care Tarrago, ale tego już nie widzę na stronie w ofercie, Strzelam że Tarrago Shampoo to bardzo podobny lub identyczny środek...

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja stosuję "leather soap" z linii Leather Care Tarrago, ale tego już nie widzę na stronie w ofercie, Strzelam że Tarrago Shampoo to bardzo podobny lub identyczny środek...

Potwierdzam - Leather Soap to było w zasadzie Tarrago Shampoo w opakowaniu z linii dedykowanej dla skórzanych tapicerek i galanterii.

Opublikowano

Przyjechały do mnie wczoraj z Włoch piękne (moim zdaniem) brązowe oxfordy. Chodziłem w nich w domu, żeby je rozchodzić i ubabrałem je zupą z dyni. Wyczyściłem nadgorliwie szmatką i w miejscach zabrudzenia pojawiły się jasne plamy. Co radzicie? Pasta?

Opublikowano

Jeśli chodzi o krawędzie to da się osiągnąć ten sam efekt używając pasty z saphira (tej samej co do butów)?

Jeżeli chcesz je ładnie wypolerować możesz spróbować użyć wosku pszczelego na gorąco.