Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Hargin, bo to akurat w tym wypadku (szarych spodni) stosuje się to do wszelkiego wzoru lub jego braku. Prążek jest tutaj dla mnie tylko podpunktem ogólnej zasady, że: mniej formalne spodnie od strollera (w paski czy nie) zawsze dobrze będą pasować do jednolitej ciemnej marynarki. Trzymając się zatem już samego prążka, łączenie tego typu spodni... ... z granatową marynarką to "bułka z masłem". Praktycznie nie da się tego zepsuć, zwłaszcza z białą albo błękitną koszulą (czarne oksfordy, monki, brogues itd.). To zawsze zagra. Natomiast konfiguracja odwrotna kolorystycznie, jaśniejsza marynarka, ciemniejsze spodnie (jak Kolega powyżej) już praktycznie zawsze zawodzi. Schemat "jaśniejsze szare spodnie w prążek do ciemnej marynarki" wywodzi się od strollera/żakietu. I tak jak działa to WIZUALNIE w strojach bardziej formalnych, tak samo zagra i tu. Bo ostatecznie przecież nie o "zasadę" chodzi, tylko o wizualną harmonię. Lampasów nie komentuję, bo dla mnie lampasy to estetyczna pomyłka, ale niestety trzeba ją nosić, bo "tak się robi" Ale to już inny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ataman Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 No ale da się połączyć z czymś takie spodnie jak mam wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Spróbuj z ciemnogranatową marynarką, koniecznie niejaśniejszą od spodni. Może się udać. W tym upatrywałbym szansy. Tylko marynarka musi być trochę ciężką tkaniną i kieszenie bez patek. Te spodnie są włochate, prawda? Przy okazji - jestem pod wrażeniem, że Nord był w stanie takie buty ładne zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Szare spodnie w "kredowe" paski da się łączyć w miarę bez problemu z jednolitymi marynarkami. Trochę szare w drobne, żadkie paski. Ale już gęste, drobne, regularne paski i to w kolorze wpadającym w granat to albo typowy "miejski" casual, poza tematem zainteresowania tego forum albo muszą być w zestawieniu z garniturem. Inaczej się nie da - trzeba kupując garnitur w paski mieć świadomość tego, że musi być noszony jako komplet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Racja, dużo zależy od szerokości pasków. Im wzór drobniejszy, tym trudniej. Zresztą trudno o teoretyzowanie, sprawę można ocenić tylko w praktyce przykładając konkretne spodnie do konkretnej marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Ja napisałem, że jest to trudne. Nie napisałem, że niemożliwe. Szare spodnie oprócz koloru i deseniu tkaniny, mogą się różnić choćby rodzajem i fakturą materiału, a także krojem. To samo będzie tyczyło się jednolitej granatowej marynarki - jej krój, faktura materiału, rodzaj materiału. To może "zagrać", ale wymaga doświadczenia w tworzeniu zestawów koordynowanych. Nie jest proste same z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Wczorajsze zdjęcie 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Hargin, bo to akurat w tym wypadku (szarych spodni) stosuje się to do wszelkiego wzoru lub jego braku. Prążek jest tutaj dla mnie tylko podpunktem ogólnej zasady, że: mniej formalne spodnie od strollera (w paski czy nie) zawsze dobrze będą pasować do jednolitej ciemnej marynarki. Trzymając się zatem już samego prążka, łączenie tego typu spodni... pobrane - Kopia.jpg ... z granatową marynarką to "bułka z masłem". Praktycznie nie da się tego zepsuć, zwłaszcza z białą albo błękitną koszulą (czarne oksfordy, monki, brogues itd.). To zawsze zagra. Natomiast konfiguracja odwrotna kolorystycznie, jaśniejsza marynarka, ciemniejsze spodnie (jak Kolega powyżej) już praktycznie zawsze zawodzi. Schemat "jaśniejsze szare spodnie w prążek do ciemnej marynarki" wywodzi się od strollera/żakietu. I tak jak działa to WIZUALNIE w strojach bardziej formalnych, tak samo zagra i tu. Bo ostatecznie przecież nie o "zasadę" chodzi, tylko o wizualną harmonię. Lampasów nie komentuję, bo dla mnie lampasy to estetyczna pomyłka, ale niestety trzeba ją nosić, bo "tak się robi" Ale to już inny temat Pozwolę się dołączyć do opinii Hargina i dodać, że to raczej rzadko gra a nie zawsze. Moim zdaniem przeważnie wygląda to bardzo słabo. To że jest stroller nie znaczy, że stanowi to usprawiedliwienie do korzystania z tego połączenia w strojach nieformalnych. Za chwilę zaczniemy wychwalać czarny garnitur, bo jest smoking. Oczywiście każdy może sobie eksperymentować i czasami może się udać, ale jeśli szukamy jakiś uniwersalnych rozwiązań to raczej bym się wystrzegał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 14 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Bez poszetki / Portofino 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hush Napisano 15 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2016 Skoro jest glejt na zdjęcia z windy - wczoraj: Marynarka: Lantier, Koszula: Artigiano, Krawat i poszetka: Poszetka.com 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Midlife-Crisis Napisano 15 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2016 Z zieloną grenadyną drugie podejście. Tym razem z konwaliami w chłodne Zielone Świątki. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 16 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Zielonych grenadyn u nas dostatek * Suitsupply * koszula Miler * krawat Embassy of Elegance * poszetka od Poszetki * buty Berwick 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 @blekit Ładny kolor garnituru. Z bieżącej kolekcji, czy z jakiejś starszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 @blekit Ładny kolor garnituru. Z bieżącej kolekcji, czy z jakiejś starszej? Z ostatniej jesień/zima (Lazio, wełna 110s). Kolory są najwierniej oddane na zdjęciu sylwetki i zbliżeniu na zegarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 16 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Niezła. Ale czy nie lepsza na lato byłaby koszula w jasnym kolorze i do tego zwykłe zapięcie od dołu do góry (łatwiej się zdejmuje - co latem tym bardziej jest zaletą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Niezła. Ale czy nie lepsza na lato byłaby koszula w jasnym kolorze i do tego zwykłe zapięcie od dołu do góry (łatwiej się zdejmuje - co latem tym bardziej jest zaletą) Zamowilem tez biala, ale granatowa lepiej pasuje do jasnych kolorow garniturow ktore mam i marynarek: bez, kamien (stone) i jasno szary. Co do zapiecia, to w takiej casualowej koszuli preferuje styl koszulki polo i zakladanie przez glowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi. Tkanina to bawełniana pika, czy coś innego? A kołnierzyk wyszedł kapitalny, gratuluję projektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 * Suitsupply * Osovski * Dignito * Poszetka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi. Przyznam się, że poza chęcią posiadania czegoś szczególnego, zrobionego spacjalnie dla mnie (co jest wystarczajacym powodem by to mieć ) to nie do konca mi się ten pomsł podoba. Ale nie musi bo to nie moja koszula Tak z praktycznego punktu widzenia: rozumiem, że to "zwykła", nieelastyczna tkanina koszulowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Tkanina to bawełniana pika, czy coś innego? A kołnierzyk wyszedł kapitalny, gratuluję projektu! Przyznam się, że poza chęcią posiadania czegoś szczególnego, zrobionego spacjalnie dla mnie (co jest wystarczajacym powodem by to mieć ) to nie do konca mi się ten pomsł podoba. Ale nie musi bo to nie moja koszula Tak z praktycznego punktu widzenia: rozumiem, że to "zwykła", nieelastyczna tkanina koszulowa? Tkanina nazywa sie Giro Inglese Light od Canclini. Nie jest tak elastyczna jak pika bo jest tez o wiele ciensza i ma sporo luzniejszy splot, dosc otwarty. Pod swiatlo jest bardzo przeswitujaca. Caly plan projektu to bylo wlasnie znalezienie takiej tkaniny letniej odpowiedniej na koszule polo. Jest to 'zwykla' bawelna. Dla mnie w bespoke chodzi przede wszystkim o dopasowanie i komfort. Design jest na drugim miejscu, na trzecim posiadanie czegos idnywidualnie wykonanego albo nie dostepnego gdzies indziej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 A czemu pionowa listwa z guzikami kończy się poniżej mostka. Wydawało mi się, że jedną z cech koszul polo jest właśnie długość tej listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 W bespoke mozna sobie uszyc jak Ci sie podoba. Poza tym o ile mi wiadomo to definicja polo nie okresla jak dluga jest listwa. Z reszta co za roznica, to nie jest matematyka zeby trzymac sie kurczowo definicji. Czy koszula ma 2 czy 3 guziki nie ma zadnego znaczenia. Mozesz ja nazywac 'koszula przez glowe' (popover) zamiast polo. Isaia niedawno robila modele z 4 guzikami, wiec nie upieralbym sie specjalnie nad definicjami przy casualowych koszulach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Mnie się bardzo podoba i chętnie wypróbowałbym coś podobnego z Luxire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi