Ataman Napisano 13 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2016 No aż tak to chyba nie . Spodnie i marynarka nie są sierotami od garniturów, były kupowane osobno. Chciałbym przy okazji zapytać (wiem że nie ten temat) do jakiego zestawu (z czym) waszym zdaniem będą pasowały te spodnie? Bardzo je lubię i dobrze mi się je nosi ale jak widać nie zawsze mam na nie pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 13 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2016 @Ataman, pomysł jest ok, tylko musisz go odwrócić: jasne spodnie szare (mogą być w paski) i ciemna granatowa/grafitowa marynarka. Wtedy będzie ok, te rzeczy wcale nie muszą być skompletowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2016 @Lebowski32: dopisz, że tak uważasz ... ja mam całkowicie inne zdanie. PAski na garniturowych spodniach bardzo trudno zestawić solo. Kolory nie są najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 13 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2016 @poszetka.com Czy pokazana na zdjęciu poszetka jest z serii "vintage"? Zdjęcia tych poszetek na stronie sklepu wskazują, że kolory są bardzo blade, inne niż na pokazanym powyżej zdjęciu. Już wyjaśniam, zdjęcia selfie są robione przy dużym oknie, w naturalnym świetle, jednak spotęgowanym odbijającym się światłem z sąsiedniej elewacji z blachy falistej. W efekcie zdarza się że zdjęcia są dodatkowo doświetlone, tak jak przy użyciu blendy fotograficznej. Nie są prześwietlone co widać po naturalnym kolorze mojej skóry, czy kolorze koszuli (przy podciągnięciu kontrastu biel byłaby jaskrawa). Dodatkowo nie używamy żadnych filtrów insta (zresztą po Waszych namowach). Faktem jest, że w naturalnych warunkach nie ma takiego światła i taki odcień trudno uzyskać. Najbardziej zbliżone/naturalne zdjęcie jest to przy Postępie Krawieckim. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 13 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2016 @ Hargin, nie ja tak uważam, tylko to klasyka męskiej elegancji - okrojony stroller bez kamizelki. Tylko podstawowa zasada: spodnie w jasnej szarości w różne wzory (albo jednolite), jodełkę, delikatny jasny prążek, sharkskin, krata POW itd., a marynarka ciemny granat albo grafit. Powiem więcej: bardzo trudno przy białej koszuli taki zestaw zepsuć! Zgadzam się, że marynarka w prążek rozczłonkowana to ogromny problem - podobnie ciemne spodnie w prążek. Ale szare - to łatwiejsze niż się wydaje. Zresztą w tym wątku świetne tego typu zestawy robi Błękit. Chociaż u niego dominuje kratka przy spodniach i jednolitej granatowej górze, to mieści się to kanonie spodni lekko mniej formalnych odżakietowych. Innych niż klasyczne sztuczkowe - chociaż i tu da się zbudować ciekawy zestaw bez kamizelki, co także pokazywał jeden z kolegów z marynarką dwurzędową i spodniami sztuczkowymi (wraz z butami Królewski Herb ). Poniższe spodnie z ciemnogranatową marynarką i białą koszulą będą wyglądać niezwykle szykownie, powiem więcej: czasem nawet dostojniej niż zestawy skoordynowane ze spodniami szarymi jednolitymi. Polecam poeksperymentować. Gwarantuję, że to działa. Podstawowa zasada, której trzeba się trzymać to właśnie szarość spodni wyraźnie jaśniejsza niż marynarka. I się nie zginie. To zresztą ciekawy wariant zestawu koordynowanego/okrojonego strollera, który dziś jest rzadko niestety wykorzystywany. Prawdopodobnie z powodu nadinterpretowanej w tym miejscu zasady, że prążkowanego garnituru nie można rozdzielać. A tymczasem to przecież klasyka klasyki, inspiracja wprost z żakietu. Rozczłonkowywać nie da się prążkowanej marynarki - ewentualnym wyjątkiem jest granatowa marynarka w biały prążek i do tego białe spodnie (zestaw na lato). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 @Lebowski32: rozmawialiśmy konkretnie o spodniach w PASKI (zostawmy inne wzory), a na wzorcowy przykład podałeś eleganckie i bardzo formalne ubranie (stroller) noszone w godzinach dziennych - tłumacząc tym udane zestawy koordynowane, które stoją dużo niżej w formalności. W pierwszym wypadku, z klasyką nie dyskutuję, w drugim podtrzymuję swoje zdanie, że nawet jasnoszare spodnie w prążek są trudne do połączenia (sprzyja niski kontrast prążka, krój spodni). SZare gładkie spodnie są dużo bardziej uniwersalne i mniej ryzykowne. Trzymajmy się tematu, bo za chwilę ktoś wywiedzie, że czarne spodnie od fraka jako dedykowane imprezom formalnym świetnie będą się łączyły z jasna marynarką z jedwabiu, z uwagi na wspólny połysk jej materiału i lampasów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Hargin, bo to akurat w tym wypadku (szarych spodni) stosuje się to do wszelkiego wzoru lub jego braku. Prążek jest tutaj dla mnie tylko podpunktem ogólnej zasady, że: mniej formalne spodnie od strollera (w paski czy nie) zawsze dobrze będą pasować do jednolitej ciemnej marynarki. Trzymając się zatem już samego prążka, łączenie tego typu spodni... ... z granatową marynarką to "bułka z masłem". Praktycznie nie da się tego zepsuć, zwłaszcza z białą albo błękitną koszulą (czarne oksfordy, monki, brogues itd.). To zawsze zagra. Natomiast konfiguracja odwrotna kolorystycznie, jaśniejsza marynarka, ciemniejsze spodnie (jak Kolega powyżej) już praktycznie zawsze zawodzi. Schemat "jaśniejsze szare spodnie w prążek do ciemnej marynarki" wywodzi się od strollera/żakietu. I tak jak działa to WIZUALNIE w strojach bardziej formalnych, tak samo zagra i tu. Bo ostatecznie przecież nie o "zasadę" chodzi, tylko o wizualną harmonię. Lampasów nie komentuję, bo dla mnie lampasy to estetyczna pomyłka, ale niestety trzeba ją nosić, bo "tak się robi" Ale to już inny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ataman Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 No ale da się połączyć z czymś takie spodnie jak mam wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Spróbuj z ciemnogranatową marynarką, koniecznie niejaśniejszą od spodni. Może się udać. W tym upatrywałbym szansy. Tylko marynarka musi być trochę ciężką tkaniną i kieszenie bez patek. Te spodnie są włochate, prawda? Przy okazji - jestem pod wrażeniem, że Nord był w stanie takie buty ładne zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Szare spodnie w "kredowe" paski da się łączyć w miarę bez problemu z jednolitymi marynarkami. Trochę szare w drobne, żadkie paski. Ale już gęste, drobne, regularne paski i to w kolorze wpadającym w granat to albo typowy "miejski" casual, poza tematem zainteresowania tego forum albo muszą być w zestawieniu z garniturem. Inaczej się nie da - trzeba kupując garnitur w paski mieć świadomość tego, że musi być noszony jako komplet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Racja, dużo zależy od szerokości pasków. Im wzór drobniejszy, tym trudniej. Zresztą trudno o teoretyzowanie, sprawę można ocenić tylko w praktyce przykładając konkretne spodnie do konkretnej marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Ja napisałem, że jest to trudne. Nie napisałem, że niemożliwe. Szare spodnie oprócz koloru i deseniu tkaniny, mogą się różnić choćby rodzajem i fakturą materiału, a także krojem. To samo będzie tyczyło się jednolitej granatowej marynarki - jej krój, faktura materiału, rodzaj materiału. To może "zagrać", ale wymaga doświadczenia w tworzeniu zestawów koordynowanych. Nie jest proste same z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Wczorajsze zdjęcie 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 14 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Hargin, bo to akurat w tym wypadku (szarych spodni) stosuje się to do wszelkiego wzoru lub jego braku. Prążek jest tutaj dla mnie tylko podpunktem ogólnej zasady, że: mniej formalne spodnie od strollera (w paski czy nie) zawsze dobrze będą pasować do jednolitej ciemnej marynarki. Trzymając się zatem już samego prążka, łączenie tego typu spodni... pobrane - Kopia.jpg ... z granatową marynarką to "bułka z masłem". Praktycznie nie da się tego zepsuć, zwłaszcza z białą albo błękitną koszulą (czarne oksfordy, monki, brogues itd.). To zawsze zagra. Natomiast konfiguracja odwrotna kolorystycznie, jaśniejsza marynarka, ciemniejsze spodnie (jak Kolega powyżej) już praktycznie zawsze zawodzi. Schemat "jaśniejsze szare spodnie w prążek do ciemnej marynarki" wywodzi się od strollera/żakietu. I tak jak działa to WIZUALNIE w strojach bardziej formalnych, tak samo zagra i tu. Bo ostatecznie przecież nie o "zasadę" chodzi, tylko o wizualną harmonię. Lampasów nie komentuję, bo dla mnie lampasy to estetyczna pomyłka, ale niestety trzeba ją nosić, bo "tak się robi" Ale to już inny temat Pozwolę się dołączyć do opinii Hargina i dodać, że to raczej rzadko gra a nie zawsze. Moim zdaniem przeważnie wygląda to bardzo słabo. To że jest stroller nie znaczy, że stanowi to usprawiedliwienie do korzystania z tego połączenia w strojach nieformalnych. Za chwilę zaczniemy wychwalać czarny garnitur, bo jest smoking. Oczywiście każdy może sobie eksperymentować i czasami może się udać, ale jeśli szukamy jakiś uniwersalnych rozwiązań to raczej bym się wystrzegał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 14 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2016 Bez poszetki / Portofino 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hush Napisano 15 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2016 Skoro jest glejt na zdjęcia z windy - wczoraj: Marynarka: Lantier, Koszula: Artigiano, Krawat i poszetka: Poszetka.com 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Midlife-Crisis Napisano 15 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2016 Z zieloną grenadyną drugie podejście. Tym razem z konwaliami w chłodne Zielone Świątki. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 16 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Zielonych grenadyn u nas dostatek * Suitsupply * koszula Miler * krawat Embassy of Elegance * poszetka od Poszetki * buty Berwick 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 @blekit Ładny kolor garnituru. Z bieżącej kolekcji, czy z jakiejś starszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 @blekit Ładny kolor garnituru. Z bieżącej kolekcji, czy z jakiejś starszej? Z ostatniej jesień/zima (Lazio, wełna 110s). Kolory są najwierniej oddane na zdjęciu sylwetki i zbliżeniu na zegarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 16 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Niezła. Ale czy nie lepsza na lato byłaby koszula w jasnym kolorze i do tego zwykłe zapięcie od dołu do góry (łatwiej się zdejmuje - co latem tym bardziej jest zaletą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Niezła. Ale czy nie lepsza na lato byłaby koszula w jasnym kolorze i do tego zwykłe zapięcie od dołu do góry (łatwiej się zdejmuje - co latem tym bardziej jest zaletą) Zamowilem tez biala, ale granatowa lepiej pasuje do jasnych kolorow garniturow ktore mam i marynarek: bez, kamien (stone) i jasno szary. Co do zapiecia, to w takiej casualowej koszuli preferuje styl koszulki polo i zakladanie przez glowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 16 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2016 Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi. Tkanina to bawełniana pika, czy coś innego? A kołnierzyk wyszedł kapitalny, gratuluję projektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi