eye_lip Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Jarek - ta marynarka jest kilkanaście centumetrów za krótka. Rękawy są za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Jarek - ta marynarka jest kilkanaście centumetrów za krótka Straszne ze mnie chuchro i trudno mi cokolwiek znaleźć jeśli chodzi o marynarki i taka, za krótka, marynarka powoduje, że jesteś jeszcze większe chuchro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reamon13 Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Jarek - ta marynarka jest kilkanaście centumetrów za krótka Straszne ze mnie chuchro i trudno mi cokolwiek znaleźć jeśli chodzi o marynarki i taka, za krótka, marynarka powoduje, że jesteś jeszcze większe chuchro. Ale nie należy przesadzać w drugą stronę, jak marynarka będzie o kilkanaście centymetrów dłuższa, efekt będzie jeszcze gorszy, bo optycznie wydłuży sylwetkę. Kilka centymetrów - zgoda, trzeba znaleźć tzw. "złoty środek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Niestety, od tygodnia i pewnie jeszcze przez co najmniej tydzień poruszać się muszę o szwedkach, wybrałem wersję bardziej formalną (pewnie w systemie Wielądka będą to wiedenki szwedki). Mimo że szwy są bespoke, to jednak już szwedki są produktem gotowym - firmy "Mikirad" Mirosława i Grzegorza Kiciorów z Radomia (wymagają dobrej sprawności manualnej przy regulacji wysokości, raczej odradzam). PS. ponieważ na forum pojawiły się wątki, to niniejszym postem przestrzegam przed skutkami uprawiania go Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Niestety, od tygodnia i pewnie jeszcze przez co najmniej tydzień poruszać się muszę o szwedkach, wybrałem wersję bardziej formalną (pewnie w systemie Wielądka będą to wiedenki szwedki). Mimo że szwy są bespoke, to jednak już szwedki są produktem gotowym - firmy "Mikirad" Mirosława i Grzegorz Kiciorów z Radomia (wymagają dobrej sprawności manualnej przy regulacji wysokości, raczej odradzam). PS. ponieważ na forum pojawiły się wątki, to niniejszym postem przestrzegam przed skutkami uprawiania go Pozdrawiam Nigdy nie byłem fanem srebrnego koloru jesli chodzi o ubrania, ale dodatki połaczone z matowa czernia czemu nie Moze uchwytom przydałoby sie małe pastowanie lub polerowanie, ale to moze byc oczywiscie tylko kwestia zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Nigdy nie byłem fanem srebrnego koloru jesli chodzi o ubrania, ale dodatki połaczone z matowa czernia czemu nie Moze uchwytom przydałoby sie małe pastowanie lub polerowanie, ale to moze byc oczywiscie tylko kwestia zdjecia Masz rację są zbyt matowe. Też mnie to drażni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 pewnie w systemie Wielądka będą to wiedenki szwedkiWidzę, że jednak nie możesz przeboleć ogólnie przyjętego sposobu klasyfikacji obuwia. Swoją drogę to chciałbym zauważyć, że nie wymyślił go wcale Pan Wielądek. Trochę dziwi mnie fakt, że nigdy w życiu nie zetknąłeś się z określeniem "wiedenek golfów", które odnosi się jedynie to rodzaju zdobienia butów. Nie odpisywałem na Twój post sprzed kilku dni, ale teraz muszę. Napisałeś, że wiedenki to zawsze były buty najbardziej eleganckie w świadomości społeczeństwa. Było to jednak spowodowane tym, że w powojennej Polsce nie zwykło się nosić trzewików i pumps (ang. court shoes) z kokardą. Wiedenki były po prostu najbardziej uniwersalne. Określenie wiedenki wyewaluowało od klasycznych męskich czarnych butów z zamkniętą przyszwą sznurowaną na 5 lub 6 dziurek wykonanych z czarnej lakierowanej skóry. Można spróbować poszukać informacji na ten temat, ale wydaje mi się że zmiany w nomenklaturze nastąpiły na początku XX wieku. Ilekroć odwiedzam nowego szewca i używam sformułowania "wiedenki" to w każdym przypadku rozmawiamy o bucie z zamkniętą przyszwą. Przyznam Ci jednak rację, że osoby z większym bagażem życiowych doświadczeń mogą z ową nazwać utożsamiać jedynie męskie lakierowane pantofle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 pewnie w systemie Wielądka będą to wiedenki szwedkiWidzę, że jednak nie możesz przeboleć ogólnie przyjętego sposobu klasyfikacji obuwia. Swoją drogę to chciałbym zauważyć, że nie wymyślił go wcale Pan Wielądek. (...) Przyznam Ci jednak rację, że osoby z większym bagażem życiowych doświadczeń mogą z ową nazwać utożsamiać jedynie męskie lakierowane pantofle. Ono obowiązuje powszechnie od ostatnich dziesięciu lat. Ja podałem jako starzec terminologię powszechnie obowiązującą w Polsce do końca lat 90. i dużo wcześniej, znałem sporo osób, które przez całe swojej życie zamawiały buty i innych terminów nie używały niż te, które podałem. A że powstaje nowa terminologia, tak już jest. Jeśli ktoś jest zainteresowany tymi moimi już prehistorycznymi tekstami sprzed lat (np. Kielmanowie autoryzowali swoje wypowiedzi i grafikowi dali do zilustrowania jako mokasyny angielki z łatą i rozciętym noskiem) to mogę pogrzebać i zeskanować, może się przydać jako jakiś przyczynek. System Wielądka bawi mnie z różnych powodów zresztą . Na koniec przyznam, że nie rozumiem co ma bagaż doświadczeń życiowych do lakierek. Proszę rozwiń tę myśl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Witam, tylko mi sie wydaje, czy dobrym pomyslem byloby zalozenie watku o nazewnictwie obuwia i tam kontynuowanie powyzszej dyskusji, bez rozwijania dodatkowych mysli w tym temacie, bo sie najzwyczajniej w swiecie robi smietnik na forum. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Witam, tylko mi sie wydaje, czy dobrym pomyslem byloby zalozenie watku o nazewnictwie obuwia i tam kontynuowanie powyzszej dyskusji, bez rozwijania dodatkowych mysli w tym temacie, bo sie najzwyczajniej w swiecie robi smietnik na forum. Pozdrawiam, dsc. Tylko Kolega +Immune+ oświetli moją prostą osobowość drobnym wyjaśnieniem, i ze swej strony uznam wątek terminologiczny za zamknięty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Chciałbym wrócić jeszcze do mojego zestawu, a konkretniej do długości/wielkości marynarki. Wykonałem rano zdjęcia całej sylwetki, tak aby można lepiej ocenić proporcje. Krawat skróciłem, paska szerszego jeszcze nie zdążyłem nabyć Dla pomocy - linia spodni znajduje się praktycznie idealnie "w środku" sylwetki. Dziękuję też za trafną uwagę co do szerokości krawata - szczerze mówiąc czytałem o tym dużo na blogach, w tym zdaje się Macaroni'ego. Ale jak widać w praktyce ciężej wykonać Natomiast zastanawiam się czy jest to duże faux pas - wąski krawat nadaje smukłości. Jestem osobą młodą i chciałbym mieć wizerunek dynamiczny, być może lekko nonszalancki, ale mieszczący się jeszcze w kanonie klasyki. Stąd spodnie, które wielu forumowiczów uzna z pewnością za lekko przydługie, dla mnie natomiast w sam raz. Poczekam i wyrobię sobie zdanie po paru miesiącach Pozdrawiam, Francuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubas Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Ja chciałem się dowiedzieć, czy ta marynarka nie jest przyduża na mnie. Straszne ze mnie chuchro i trudno mi cokolwiek znaleźć jeśli chodzi o marynarki: CIACH PS. tak, wiem, buty wymagają szczotkowania Co to za buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Chciałbym wrócić jeszcze do mojego zestawu... Jaki masz rozmiar stopy? Buty wyglądają na strasznie długie. Masz tak długą stopę czy buty są wydłużone? Nie należysz do wysokich (witaj w klubie), dlatego nie możesz sobie pozwolić na takie zachwianie proporcji. Aha, te nowe zdjęcia dużo wnoszą. Marynarka na nich nie wygląda na tak długą jak na poprzednich zdjęciach. Wydaje mi się wręcz, że jest odpowiedniej długości. Może się mylę, ale czy nie jest trochę za obszerna w ramionach? Rękawy zdecydowanie za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Ładny oficjalny zestaw. Rozmiarowo w klatce piersiowej dla mnie ok,na długość też, ale rękawy do skrócenia. Spodni proszę nie skracać. PS. Zdaje mi się, czy buty mają tępe czuby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek_ Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Jarek - ta marynarka jest kilkanaście centumetrów za krótka. Rękawy są za długie. Kilkanaścię? Chyba żartujesz ;D. Zrobię jeszcze jedno zdjęcie, tym razem z innej perspektywy, bo z dołu może się tak rzeczywiście wydawać. Jak patrzę na kolekcje dostępne w sklepach albo wybiegach to taka długość jest często spotykana. Ja rozumiem do całego garnituru, ale do dzinsów dłuższa? Miałem raczej wątpliwości, czy nie powinna być szczuplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Jaki masz rozmiar stopy? Buty wyglądają na strasznie długie. Masz tak długą stopę czy buty są wydłużone? Nie należysz do wysokich (witaj w klubie), dlatego nie możesz sobie pozwolić na takie zachwianie proporcji. Aha, te nowe zdjęcia dużo wnoszą. Marynarka na nich nie wygląda na tak długą jak na poprzednich zdjęciach. Wydaje mi się wręcz, że jest odpowiedniej długości. Może się mylę, ale czy nie jest trochę za obszerna w ramionach? Rękawy zdecydowanie za długie. Myślę, że bardzo trafna uwaga, choć mi to osobiście bardzo nie przeszkadza. Taki lekki francuski styl A tak na serio to wielu moich kolegów miało podobnie i zawsze zastanawiałem się nad rozmiarem ich stóp. Po pewnym czasie przywykłem i stało się to elementem ich wizerunku. Ale coś w tym pewnie jest - zobaczę przy nowym obuwiu. Co do rozmiaru to jest chyba odpowiedni do wzrostu - 42, "w porywach" 43. Buty mają lekko wydłużone noski stąd to wrażenie pewnie oraz... PS. Zdaje mi się, czy buty mają tępe czuby? lekko tępe czuby - spostrzegawczy jesteś Buty kupiłem zanim zacząłem czytać forum więc proszę mi przebaczyć. Natomiast abstrahując od klasycznej elegancji - dzisiaj bym ich nie kupił (pomijając aspekty kiepskiej jakości skóry), ale i tak chciałbym jakiś buty ze "złamanym/przełamanym" noskiem, tzn. nie typowo klasyczny okrągły, ale mimo wszystko lekko przytępiony. Przymierzę - zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Chciałbym wrócić jeszcze do mojego zestawu, a konkretniej do długości/wielkości marynarki. Wykonałem rano zdjęcia całej sylwetki, tak aby można lepiej ocenić proporcje. Krawat skróciłem, paska szerszego jeszcze nie zdążyłem nabyć Czy to ten sam garnitur, co na poprzednim zdjęciu? Aż nie chce się wierzyć. Tam, faktycznie, marynarka wyglądała na zbyt długą, tutaj jest ok i ładnie. Co do butów, mam podobne wrażenia - szukałbym butów, w których stopa wydaje się mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Chciałbym wrócić jeszcze do mojego zestawu, a konkretniej do długości/wielkości marynarki. Wykonałem rano zdjęcia całej sylwetki, tak aby można lepiej ocenić proporcje. Krawat skróciłem, paska szerszego jeszcze nie zdążyłem nabyć Czy to ten sam garnitur, co na poprzednim zdjęciu? Aż nie chce się wierzyć. Tam, faktycznie, marynarka wyglądała na zbyt długą, tutaj jest ok i ładnie. Co do butów, mam podobne wrażenia - szukałbym butów, w których stopa wydaje się mniejsza. Tak, to ten sam garnitur Wrażenie zostało wywołane najprawdopodobniej niepełnym kadrem zdjęcia oraz lekko wyższym stanem spodni, ew. niewyprostowaną sylwetką. Ciekawe natomiast, że sam tego nie zauważyłem. Zdaje mi się, że skoro się wie jak wygląda całość (czy postać czy jakiś przedmiot) to też inaczej się na nią/niego patrzy, ale to tylko teoria Buty biorę sobie do serca, dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Super, bez ekstrawagancji i dyskretnie, ale z istotnymi szczegolami. Krawat zawiazalbym na wezszy wezel, ale to juz indywidualna preferencja. Kto szyl garnitur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 biurowo, oficjalnie Jeśli mogę się do czegoś przyczepić w przypadku tego niewątpliwie eleganckiego stroju to: - Coś mi nie gra przy szyi (kołnierzyk, węzeł). Krawat mógłby być odrobinę szerszy. - Myślę, że troszkę krótsze i zwężające się nogawki wyglądałyby korzystniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Przydałyby się spodnie z wyższym stanem, albo jeszcze lepiej kamizelka. Przy kołnierzyku i węźle krawata mnie też coś nie pasuje. Moim zdaniem dobrze dobrałeś sposób złożenia poszetki. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Zdecydowanie węzeł krawata za bardzo się rozłazi, nie wygląda to dobrze. Bardzo ładna jest za to poszetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 klasycznie i elegancko! Długośc spodni i szerokośc moim zdaniem jest ok - pasuje do kroju marynarki. Też bym chyba wybrał węższy węzeł krawata i może mniej eksponował poszetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 W końcu w domu , mój dzisiejszy zestaw z pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 24 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2011 Bardzo oryginalny medalion na noskach, co to za buty? Bardzo ładna marynarka. Czy komuś jeszcze nie ładują się zdjęcia wrzucone przez xkoziol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi